Kristlik Mõttevõra

VANIMAD ILLUSTREERITUD EVANGEELIUMID

29.08.23 02:00 PM By Kristlik Mõttevõra

Piibli tõlked geʽezi keelde, iidsesse Etioopia haru lõunasemiidi keelde, pärinevad vähemalt 6. sajandist, mistõttu on need üks maailma vanimaid piiblitõlkeid. Pildil kaks lehekülge Garima evangeeliumidest. Need on teadaolevalt seni vanimad illustreeritud evangeeliumid.
Garima 1-l on 348 säilinud lehekülge. Garima 2 on 322-leheküljeline. Sellel on seitseteist illustreeritud lehekülge, sealhulgas neli peent evangelistide portreed, mis eelnevad nende vastavatele evangeeliumidele, ja eraldi portree Kaisarea Eusebiusest, mis eelneb tema kaanonitabelitele. Matteuse, Luuka ja Johannese portreed on kõik esitletud esiplaanil ja vähe eristatuna; Markuse oma aga esitleb teda profiilis (lisatud postituse all) Aleksandria piiskopitroonil.

Geezikeelsed piiblitõlked, mis on geezi kirja eelkäija, millel ei olnud täishäälikuid, loodi 5. ja 7. sajandi vahel, varsti pärast Etioopia ristiusutamist 4. sajandil.

Garima evangeeliumid on Geezi vanim piiblitõlge ja maailma varaseim täielik illustreeritud kristlik käsikiri. Kloostritraditsioon väidab, et need koostati umbes aastal 500, mida toetab hiljutine radiosüsiniku analüüs; proovid Garima 2-st pakkusid välja kuupäeva c. 390–570, samas kui Garima 1 proovide vaste dateerimine pakkus välja kuupäeva u. 530–660.

2009. aastal ühinesid Etioopia katoliku kirik ja Etioopia õigeusu Tewahedo kirik Etioopia piibliseltsiga, et koostada Piibli trükiversioon Geezis. Uus Testament ilmus 2017. aastal.

Need kaks käsikirja annavad üheskoos evangeeliumide etioopia versiooni peamise tõendina ning neid on kasutatud tõestustekstidena Rochus Zuurmondi etioopia evangeeliumide kriitiliste väljaannete loomisel (Markuse evangeelium, 1989; Matteuse evangeelium, 2001) ja Michael G. Wechsler (Johannese evangeelium, 2005). Sellisena esindavad nad kaks evangeeliumit varase Bütsantsi tekstitüübi varasemaid tunnistused ja on vanimad säilinud Etioopia käsikirjad, mida tänapäeva teadlased teavad.

Evangeeliumid asuvad Etioopias Abba Garima kloostris. Teadaolevalt pole nad kunagi kloostrist lahkunud; kuigi kuna ümbritsev ala oli 9.–14. sajandil moslemite poolt hõivatud, on võimalik, et nad võisid sajandeid koopas peidus olla ja seejärel uuesti avastatud. Evangeeliumid lisati aastatel 1993–1996 ringreisi teinud Ameerika muuseuminäituse kataloogi „Aafrika Siion: Etioopia püha kunst”, kuid neid ei laenatud kunagi näitusele.

Kloostritraditsioon omistab evangeeliumiraamatud pühale Abba Garimale, kes väidetavalt saabus Etioopiasse aastal 494. Abba Garima on üks üheksast pühakust, kes on traditsiooniliselt pärit Roomast (sageli arvatakse, et see viitab Süüriale) ja kes on kuuendal sajandil ristiusustanud iidse Etioopia Axumi kuningriigi maaelanikkonna; ja mungad peavad evangeeliume vähem oluliseks antiikesemeks kui Abba Garima pühaks säilmeks.

On kaks käsikirja, Garima 1 ja Garima 2, millest Garima 2 on tõenäoliselt varasem. Vanemates teatmeteostes on Garima 1 tähistatud Garima I, Garima 2 aga Garima III. Enne hiljutist taastamist oli Garima 2-ga köidetud kolmas, arvatavasti 14. sajandi evangeeliumiraamat ja seda hilisemat evangeeliumi tähistati siis Garima II-ga. Hiljutine restaureerimine on kolm raamatut eraldanud ning algses järjekorras ja köites uuesti pagineeritud; mitmete fooliumite ja miniatuuride ümberpaigutamine, mis olid sajandite jooksul nihutatud kolme käsikirja vahele.

Loe lisaks

Mitmed teist on juba mõelnud kus kohas see klooster asub Etioopias, millest leiti vanimad illustreeritud evangeeliumid, siis siinkohal lisame lingi, mis kirjutab inimestest, kloostrist ja saate vaadata ka pilte evangeeliumitest. Need on tõesti võimsad ja näevad välja mõõtudelt sama suured ning kogukad kui eestlaste poolt välja antud Suur Piibel. Kuid tegemist on üksnes evangeeliumitega. Artikkel on inglise keeles, aga loodetavasti saate kasutada abivahendeid, kellel keeleoskused napid. Niisiis "Ekstreemne köitmine – põnev säilitusprojekt Etioopias." autor Lester Capon. 


Vaata edasi siit »Extreme Bookbinding - A fascinating Preservation Project in Ethiopia.

Kristlik Mõttevõra