Kristlik Mõttevõra

VALEIME, MUSTKUNST VÕI FÜÜSIKALINE JÕUD

25.11.22 09:54 AM By Kristlik Mõttevõra

Kui midagi on ime, siis see nähtus ületab loodusseaduse. Kui see aga on valeime, siis see on loomulik, mõni loodusjõud, nähtus või illusioon ehk mustkunst, mitte vaimumaailmast. Enamasti valeime on füüsikaline jõud. Näiteks elektrit inimesed ei näe, aga vaarao targad tundsid Aafrika elekter säga (Malapterurus electricus), kes võib moodustada kuni 450 volti elektrit. Samuti staatilist voolu, mis tõstab juuksed püsti. See on füüsika, aga seda seadust võib käsitleda läbi maagia.

Jeesuse näitamine (1Kr 15:5, Jh 21:1) või ilmumine oli vajalik kui füüsiline ihu ilmumine ehk füüsikaline nähtus, aga tema surnust ülestõusmine ületas loodusseadused ehk oli üleloomulik, seega ime. Sageli inimesed ei tee vahet.

Miks see oluline on? Sest sellel põhineb ülestõusmine surnuist, kogu ristiusk, mis peab selgitama ja näitama, et "ta elab" nagu naised haua juures või kohtumistel (Lk 24:39) või tema ülestõusmise tunnistajad leidsid. Usukinnitus, et ta elab ei ole mitte üleloomulik ilmumine ega vaimne, vaid füüsiline tõsiasi, et ta ihu tõesti elab edasi! Seda oli vaja kinnitada. Seetõttu palju etteheiteid saanud Toomas oli paljugi teravama mõistuse ja teadmistega, kes sai väga hästi aru, et füüsikalise katse läbi saab sellele tõendust, kinnitust. Seetõttu ta tahtis sõrme läbi ihu lükata. Teisisõnu ta tegi vahet loomulikul ja üleloomulikul nähtusel.

Kui vaarao õpetajad ja targad (mitte nõiad!) tegid kõike järgi mida Mooses ja Aaron tegid, siis nad võistlesid oma füüsikateadmistes, nad olid võrdsed. Mooses oli läbinud sama koolituse Egiptuse vaarao koolis. Ühel hetkel ütlesid võlurid (maag on tegelikult õpetaja ja teadlane sh astrofüüsik ja füüsik), siin on Jumala sõrm. (2Ms 8:15) Kõik kohalviibijad said aru, et selles katses on uus tundmatu nähtus, millest nende koolis ei ole räägitud. Seetõttu nad ütlesid, et see on Jumala sõrm.

Mis puudutab mustkunsti, illusionisti, siis ka see põhineb nägemistajul või selle moonutamisel või osavusel, mis isegi triki näol nõuab teatud füüsikalisi sh vahel matemaatilisi teadmisi, et trikk õnnestuks. Enamus sellest siiski kõige muu hulgas tugineb meie AJU ära petmise eeldustel. Me lihtsalt ei mõtle loogiliselt või oleme teisiti harjunud mõtlema. "Kuidas ta selle saavutas?" Ja omistame katsele nõiduse või maagilise tähenduse. Ilma asjata! Isegi nõiad, kui nad kasutavad deemonlikle ehk vaimseid jõude, neid võib ka teatud mõttes õigustatult nimetada imeks, kuna loomuliku nähtusesse kaasatakse üleloomulik ehk vaimne jõud. See ei ole mateeria, vaid mõõde sellest väljas. Kuid Egiptuse teadlased, maagid, võlurid või kuidas iganes neid piibel tõlgib oskasid suurepäraselt füüsikat kui ka vaimseid aspekte samal ajal kasutada. Mooses ja Aaron teadsid väga hästi, mida Egiptuse tarkadele õpetati. Seetõttu Vaaraod oli raske veenda ja üllatada, isegi siis, kui ta sai näha, et see mida Mooses tegi, oligi ime. Kuid miks ta kahtles, oli pigem see, et tal tekkis huvi ning ta tahtis teada, kas tema tõesti ei suuda seda sama ära õppida? Vaarao ei olnud rumal ega kergeusklik.

Egiptuses teati loodusteadustest, sh matemaatikast ja füüsikast vägagi palju, isegi enam kui meie keskkoolid õpetavad. Vähe on neid õpilasi, kes veel täna suudaksid võistelda Egiptuse "maagidega" oma loodusteadmiste, ammugi vaimsete nähtuste või tõsiasjade tundmise poolest.

Kristlik Mõttevõra