Kristlik Mõttevõra

ÜKSIKLIIKME ÜLESANNE

10.03.22 10:44 AM By Kristlik Mõttevõra

Kriiside puhul on kõigil närvid krussis, mitte üksnes uskmatutel, vaid ka usklikel. Paulus viibis kogu aeg kõik võimalikes kriisides, tema elu oligi pigem üks suur kriis, kriiside kriis, täpsemalt ühest kriisist teise kriisi ja nii edasi. Kuid kriiside puhul usklikud siiski saavad käituda vastavalt usule kui vaimu saanud. Paulus ütles, ärge laske enda tõmmata madalate hulka. (Rm 12:6) Mida ta sellega silmas pidas?

Eelkõige seda, et lihalikud usklikud tõmbavad maha kõiki, see on nagu paadisõit, kus üks otsustab istuda eraldi paadi teise serva peale ja kui ta püsti tõuseb, toob liigutus kaasa füüsikalised mõjud, mis võivad kõigi sõidu vees lõpetada. Nii ärgu olgu teie keskel.

Seetõttu ta ütleb muuhulgas veel seda, et olge omavahel üksmeelsed!

Isemeelsus on sisuliselt patt teiste vastu, kui sellega kaasnevad tülid ja lõhenemised. Kindlasti ei tee see endale head, kes isemeelselt teab ja kisub maha kõike mis tema meelest ei ole nii nagu olla võiks?

Kuid me ei tohi mõelda kõrgilt, nagu ta selgitab ja "endi meelest targalt," mida paljud kristlased teevad. Kuid Jumala silmis võib mõlemal lapsel õigus olla, ka see on võimalik. Kuid enese meelest targad leiavad, et tarkus on vaid nende privileeg. Seetõttu Paulus lisab, kandke hoolt selle eest, mis on hea kõigi inimeste silmis.

Kriisiolukordades on alati palju arvamusi, kuid need on kõigest arvamused, mis põhinevad ühel või teisel eeldusel, aga isegi eeldused saavad olla erinevad, kust siis tuleb tarkus?

Targasti teevad need, kes käivad armastuses ja lasevad kõigil Jumala lastel usus kasvada. Kes on lihalikud, neid kasvada vaimu tunnetuses; kes on noored, kasvada usu kogemuste varal.

Seetõttu me ei rõõmusta nutjate üle, vaid rõõmustame rõõmsatega ja nutame nutjatega. Rm 16:15. Seda ka sõjas.

KM kindlasti ei arvusta vähimalgi määral Ukraina rahvast, kes võitleb oma elude ja vabaduse eest! Mis iganes, surm ja tapmine ei ole mitte vähimalgi moel õigustatud, ei ühelgi põhjusel. Jeesus ei soovinud kedagi tappa.

Meil on kurb eestlaste üle, kes Ukraina sündmuste valguses ei ole ära tabanud, et seal on agressor, tapab ukrainlasi ja kõiki, kes ta teele ette satuvad. Ühelgi rahvusel ega riigil ei ole kunagi õigust minna teise riigi pinnale mistahes ettekäändel, mida antud juhul Putin teeb ja tal jääb õigust veel ülegi, ta ütleb, et tema kavatseb oma eesmärgi saavutada. Meie usume, et ka Ukraina suudab sama kindlalt seista oma vabaduse ja elu eest ning keegi ei oma õigust Ukrainat selle tõttu arvustada! Igasugune kahtlemine selles, on tegelikult sõda pooldav hoiak. Kriisis te kohtate palju arvamusi. Kuid ärge tarbige seda ja ärge hurjutage kaasa neid, kes õigustavad poliitikute jutte.

Nutke ukrainlastega ja palvetage nende eest! Nõnda ka nutke kõigi nendega, kes on oma elu kriisides ja jääge väärikaks. Ärge laske ennast tõmmata madalate hulka, õpetab ap Paulus.

Paulus rajas kogudusi ja ta puutus kokku erinevate kultuuride, väärtuste, tarkusega ja ühtelugu pidi kristlasi korrale kutsuma, et rahunege maha. Teie, vennad, olete kutsutud vabaduseks.

  • Rm 13:8 - "Ärgu olgu teil ühtki muud võlga kellegi vastu kui ainult võlg üksteist armastada; sest kes armastab teist, on Seaduse täitnud."
  • Gl 5:13,14 - "Ärge ainult tehke vabadusest õigustust lihalikule loomusele, vaid teenige üksteist armastuses! Kui te aga üksteisega purelete ja kisklete, siis vaadake, et te üksteist hoopis alla ei neela!"
  • Fl 2:3 - "Ega tee midagi kiusu ega auahnuse pärast, vaid peate alandlikkuses üksteist ülemaks kui iseennast."
  • Kl 3:13 - "Üksteist taludes ja üksteisele andestades, kui kellelgi on teise vastu kaebust. Nii nagu Issand teile on andeks andnud, nõnda tehke teiegi!"

"Temas on kogu ihu liidetud kokku ja hoitakse koos kõigi üksteist toetavate liikmete abil, nii nagu on iga üksikliikme ülesanne. Sel viisil saab ihu kasvujõu iseenese ülesehitamiseks armastuses." Ef 4:16
"Aga vennaarmastusest ei ole vaja teile kirjutada, sest Jumal on teid endid õpetanud armastama üksteist." 1Ts 4:9

Kristlik Mõttevõra