Kristlik Mõttevõra

UKSE SALADUS

21.09.23 04:16 PM By Kristlik Mõttevõra

Jeesuse läbi on meil võimalus liikuda taeva ja maa vahel oma vaimuga

Kui sina oled Püha Vaimu tempel, siis sellel templil peab olema ka uks, kui hoone ei ole varemetes - ja seda see ei ole! Kuid uks ei asu kuskil kõigile nähtaval nagu sageli piltlikult kujutatakse taeva ust või väravat. Lähed sisse ja kogu moos. Et seda ust saad kasutada vaid ühe korra. Selline arusaam on eksitav ega ei lähe kokku pühakirjaga, millest Jeesus rääkis. Kuidas Jeesus ütles?

Ta ütles küll, et tema on uks. Aga kui see oleks kõigile nähtav, siis kõik inimesed peaksid saama seda kasutada. Paraku ei saa. Siis oleks ju koguni nii, et ka taevast peaks saama väljuda? Aga Jeesus rääkis veel, et taevast ei saa väljuda. (Lk 16:26) Seetõttu see uks ei ole üldse nähtaval ja seda ei ole isegi olemas sellisel kujul. Sa küsid nüüd kuidas nii?

Kui kristlane võtab vastu Jeesuse, alles siis saab tema ihust Püha Vaimu tempel. (1Kr 6:19) Alles siis paigaldatakse templile ka uks, milleks ja kelleks on Jeesus. Seda ust ei ole enne kuhugi paigaldada kui inimeses pole templit ja Püha Vaimu. Kui Jumal tuleb oma Vaimuga inimese sisse, alles siis saab inimese ihust Püha Vaimu tempel ja sellel on ka üks uks.

Jeesus selgitas jüngritega isekeskis olles just seda, et tema isiklikult tuleb koos Püha Vaimuga (Jh 14:23) ja teeb elukoha uskliku sisse. Kuid enne seda ta rääkis kõigile avalikult, et "Mina olen uks. Kes iganes läheb sisse minu kaudu, see pääseb ning käib sisse ja välja ning leiab karjamaad." (Jh 10:9) Seetõttu ta avaldas saladuse et uks tuleb, aga ei lisanud kohe kus see olema saab.

Pange tähele et ta ütleb esiteks seda, et sisse saab tema kaudu. Kui teda ei ole, siis, ei saa ka sisse minna, sest pole ust.

Teiseks ta kinnitas, et see on pääste uks. Pääseb üksnes selle kaudu.

Kuid kolmandaks, mis on kristlastele fundamentaalselt tähtis, mida kahjuks paljud ei pane üldse tähele on järgmine tõsiasi. Kujutavas kristlikus kunstis on seda ust kujutatud valesti ja meil on juba pühapäevakoolist pildina kaasa talletunud see visuaalselt mis takistab meie usuelu. Kuna see ei olegi tavapärane välisuks, vaid hoopis sisemine uks. Väljast ei pääse üldse ligi! Miks? See uks viib ju kõige pühama paigani, nii nagu templis oli kõige püham paik. (Hb 9:2) Ainult ühel viisil pääseb Jumala trooni ette selle sisemise ukse kaudu. Ent üksnes kõik need, kes võtavad vastu Jeesuse.

Preestrit ehk vahendajat pole meile enam vaja. Nüüd saab kristlane minna otse Isa armujärje ette ja tänu Jeesusele. Ent see uks on sisemine uks. Seetõttu Jeesus ütleb, et sealt saab käia SISSE JA VÄLJA! See uks on Jeesus.

Seetõttu iga kord kui sa pöördud Jeesuse poole, siis sa võid tänu temale pääseda vaimus Jumala trooni ette oma igatsuste, mõtete ja palvetega. See ei ole palvekorv, vaid see on uks, ainus ja otsetee Jumala ette! Sina oled nüüd see kuninglik preester, püha, kes saab seda kasutada ja selle läbi teenida. (1Pt 2:5)

Jeesuse läbi on meil võimalus liikuda taeva ja maa vahel oma vaimuga läbides Püha Vaimu templi ja jõudes Jumala ette.

See on nii ilmne UUS OLUKORD ja eriline. Kahjuks väga paljud kristlased ei ole üldse aru saanud ukse asukojast ja kuidas see toimib! Kuidas nad saaksidki seda, kui nad suruvad Kristust taevasse? Nende Kristus on üksnes Isa juures. Aga Kristus on kohal oma vaimu läbi miljonite kristlaste südames, kes on tema templid, mida kurat ei võida ära ega keegi ei suuda maha lammutada.

Ta on uks, kust saab sisse ja välja käia. Mitte maailmast piilumas või sisse oma räpaste jalgadega, et siis uks pauguga kinni lüüa kui midagi pähe kargab. Püha Vaimu templist saab üksnes kristlane käia taevas, sisse ja välja! See ei ole võimalik siis, kui Jeesust pole südames.
Ka jüngrid ei saanud sellest aru enne kui tuli Püha Vaimu väljavalamine ja ülemises toas paigaldati kõigile uks ja nende ihudest sai Püha Vaimu tempel.

Nikodeemos tahtis teada seda saladust (Jh 3:2), Jeesus rääkis, et ta peab uuesti sündima. Ent sina oled uuestisündinud ja sinu vaimus on Jeesuse vaim lisaks Püha Vaimule.

Sageli kohtab üldistust kus Püha Vaimu nimetatakse ka Kristuse vaimuks (Rm 8:9), aga see pole õige. Kristuse vaim on siiski Kristuse oma, mitte Püha Vaim, aga need mõlemad on sinu sees ja Püha Vaim on see, kes räägib ja ütleb edasi seda, mida Kristuse vaimul öelda on. "Sel päeval te tunnete ära, et mina olen oma Isas ja teie minus ja mina teis." Jh 14:20

2. Peetruse 1,4 "Sel viisil on meile kingitud kõige kallimad ja suuremad tõotused, et te nende kaudu võiksite põgeneda kaduvusest, mis valitseb maailmas himude tõttu, ja saada jumaliku loomuse osaliseks."

Me saame minna Isa ette igal ajal ja saada osa Kristuse loomusest. Kui Kristus ei oleks meis koos Püha Vaimuga, siis see ei oleks isegi võimalik. See oleks poolik tempel. Siis me oleksime inimesed, kelles on küll Püha Vaim, aga me ikka ei saa minna Isa ette ja ei tunneks Kristust isiklikult. Me teaksime seda, et ta tõusis üles surnuist ja tõsteti taevasse, aga sellega meil endil on keeruline suhestuda. Ent meil on nüüd isiklik suhe Kristuse vaimu kaudu ja seda tõendab Püha Vaimu aktiivne elu meis, kes juhendab, nõustab meid.

Kui Kristus ilmub kellelegi ihulikult, siis ei ole see Püha Vaimu ilmutus!

Kristuse vaim on kristlases ja seetõttu saame kogu aeg Kristust kogeda ja tema meis esile tulla. Ta tahab seda teha. Ta ei muuda sind iseloomutuks, vaid vastupidi, ta palub endale anda võimalus, et võtta meis kuju. (Gl 4:19) Siis me oleme selle tõttu ja selle poolest tema sarnased. Meis ei ole erinevad Kristused, vaid sama Kristus, aga meie erineme ja see ongi meie hinge eriline ja ainulaadne väärtus.
Teisõsõnu, ta ei taha sind muuta, vaid saada sinu sees väljundit, et olla sinu elus esikohal. See ei tee sind Kristuse sarnaseks, vaid Kristus ilmneb sellisena nagu ta tegelikult on. Kristus näeb sind, sina Kristust (Ef 5:14), aga teised näevad sinus Kristust.

Kristlik Mõttevõra