Kristlik Mõttevõra

TUNNE OMA VAENLAST

08.12.22 10:38 PM By Kristlik Mõttevõra

Kurjuse levides hakkavad deemonlikud jõud tegema üha suuremaid imesid ja tunnustähti, et lõpuaegadel eksitada veel paljusid. (Mk 13:21, Mt 24:24) Sellest hoiatab piibel, aga kas kristlased hoiatavad teisi ohtude eest?

Peltsebul on Βεελζεβούλ tähendab sõnnikujumal. See on "sõnniku või räpasuse isand", mis on ekronlaste vale (eba)jumal (2. Kuningate 1:2), kellel on võim tülikad kärbsed minema ajada ja arvatavalt juudid kandsid põlgusega selle nime üle Saatanale. Muide Harri Potteri romaani Kärbeste jumala nime idee võib olla tuletatud just sellest isikust.


Vana Testamendis kirjeldatakse juhtumit, kus Ahasja kukkus läbi aknavõre ja jäi haigeks ning ta saatis käskjalad ja ütles neile: "Minge küsige Baal-Sebubilt, Ekroni jumalalt, kas ma saan terveks sellest haigusest." Aga Issanda ingel sekkus ja soovitas küsida, kas Iisraelis ei ole Jumalat, et te lähete seda küsima sõnnikujumalalt.


Täna käivad tuhanded eestlased küsimas sõnnikujumalalt tervise kohta ja mõne ta teeb ka terveks. Selles mõttes variseride hoiak oli ju õige, et terveks saamist ei tohiks küsida valelt vaimult. Kuid inimesed ei mõtle sellele, vaid üksnes seda, et ma pean iga hinna eest terveks saama. Peltsebul võib teha terveks, aga sellel on hingehind. Kurat saab selle eest vastu õiguse inimese hingele ja ta läheb põrgu.


Kas pole veider, et Jumalat ei usuta ja ei paluta, aga usutakse deemonitesse? Paradoks.


Paraku ka kurat saab inimese tervendada. See võimekus tal on. Siiski peame olema valmis neid paljastama ja häbistama, minnes Kristuse tundmisega sügavuti. Deemonlikul maailmal on teatud piirini vägi ja see tuleneb asjaolust, et seda on neile võimaldatud, mitte et nad saaksid ise oma väge suuremaks teha. Kui deemonitel on vägi, siis kristlastel on palju enam väge imetegudeks, kuid see sõltub usust.


Tervenemine on otseselt seotud usuga.


Ainus viis, kuidas kurjuse kasvades toime tulla, on relvastuda vaimse reaalsuse ja tegelikkusega. Kolmandasse taevasse ei pääse keegi kes on rüve, aga teise taeva piires toimub otsustav lahing iga hinge pääste, aga ka tervenemiste läbi võites hingi oma poole peale. Meie tunnetus pärineb Jumalalt ja ta on ennast kättesaadavaks teinud läbi Püha Vaimu, kuid see toimib läbi teise taeva, kus deemonid lahingut peavad ja vastu panevad. Kolmanda taevas on Jumala enda troon ja kus päästetud kokku kogutakse, aga sealt tulevad meile ka palvevastused.


Tervenemised on evangeeliumi võimas tunnistus.


Ometi oleme sageli liiga hirmul deemonliku mõju ees või vahel kahtleme, kas see asi on ikka Jumalast, et Jumalaga uusi asju proovida. Neid, kes käivad üleloomulikus väes süüdistatakse alati koostöös kurjade vaimudega (seda heideti ette ka Jeesusele). Jeesust süüdistati koostöös kurjade vaimudega. Seetõttu meil peab olema eristusvõime. Meil on võimalik seda eristada Püha Vaimu ligiolu abil. Enda avamine vaimumaailmale ilma ristita on tegelikult nõidus, mis avab uksed Peltsebulile.


Näiteks inimene võib ennast deemonlikul mõjul otsekohe terveks saada ja isegi kõik nähtavad haavad hetkega terveneda. Kui Peetrus lõi teenril kõrva küljest, siis Jeesus võttis kõrva ja asetas koha peale tagasi ning see mees oli otsekohe terve, aga seda tervendas Jumala vägi. Kui keegi torkab mõõga kõhtu ja tõmbab selle uuesti välja, aga samal hetkel on taas terve, siis on tegu deemonliku ilminguga. Seda ei tehtud Jeesuse nimel. Seetõttu on ka deemonliku päritoluga imesid ja tunnustähti ja inimesed ei tohiks neid ignoreerida, vaid peaks neil vahet tegema.


Eestlaste seas esineb väga palju nõidust, aga inimesed arvavad, et see on kellegi sensitiivi või imeravija võime. Nii nad ennast reklaamivad. Tegelikult ei ole neil võimeid. Sellised asjad sünnivad üksnes Beltsebuli, sõnnikujumala läbi või deemonite tõttu. Kui aga keegi saab terveks Jeesuse nimel, siis see ei tee hingele kurja, vaid on evangeeliumi tunnustäht.


Kristlastel ei ole põhjust karta, et nende tervenemised tulevad läbi kurjuse. Aga kui keegi läheb posijate või nõidade juurde, siis on uks lahti tehtud deemonitele ja see on tõsine probleem, millega peaks pöörduma vaimuliku juurde, kes suudab asja ära lahendada.


Pöördu alati Jeesuse poole, kes võib sind usu läbi terveks teha mistahes haigusest. Kui sa usud, et deemonid on olemas, siis sa usud, et ka inglid on olemas, aga sel juhul sa usud ka, et Jumal on olemas. (Inglid ei ole ilma Jumalata.) Kui sa usud et Jumal on olemas, siis palu tervist Jeesuse nimel. Jeesus ütles (Jh 14:13) "ja mida te iganes palute minu nimel, seda ma teen, et Isa saaks kirgastatud Pojas." ja veel ta ütles (Ja kõike, mida te iganes palves palute uskudes, seda te saate."


Loe lisaks:

  • Mk 10:52 Ja Jeesus ütles talle: "Mine, sinu usk on su päästnud!" Ja kohe nägi ta jälle ning läks Jeesusega teele kaasa.
  • Lk 7:50 Aga tema ütles naisele: "Sinu usk on sind päästnud, mine rahuga!"
  • Lk 8:48 Jeesus aga ütles naisele: "Tütar, sinu usk on su päästnud, mine rahuga!"
  • Lk 17:19 Ja ta ütles talle: "Tõuse üles ja mine, sinu usk on su päästnud!" 
  • Lk 18:42 Ja Jeesus ütles talle: "Näe jälle! Sinu usk on su päästnud!"

Kristlik Mõttevõra