Kristlik Mõttevõra

TUNNE ISSANDAT

08.06.23 10:16 AM By Kristlik Mõttevõra

Sügav isiklik suhe, on Jumala tundmise alus ja kõige võti

Kui Jeesus ütles "Ma ei ole teid kunagi tundnud," siis see ei tähenda, et neil ei ole suhet kristlusega. Paljud Jumala lapsed teevad Kristuse nimel imesid, tunnustähti, teenivad Jumalat, aga nad ei ole lähedased.

Sama on perekonnas. Kõik lapsed on isa lapsed. Isa armastab neid. Nad on perekonna liikmed nii nime kui põlvnemise poolest. Kuid mingil põhjusel neil kõigil ei ole isaga sama lähedane suhe? Osad armastavad isa, osa neist peavad isa autoriteediks, osa neist peab isa karmiks või koguni mõistab isa üle kohut, aga nad ei jaga isaga sama meelt. Puudub üksmeele vaim. Nad ei tunne isa südant lähedalt. Vahel nad teevadki ülekohut. 

Jeesus ei öelnud eelpooltoodud sõnu mitte usu tasandil, mille mõõt erineb ega ka oskuste ja tegude tasandil, sest kõik ei saavuta sama ainuüksi oma ea poolest, ühed on ju vanemad ja teised alles noored ja alles õpivad Isa tundma. See ei ole öeldud ka jüngrite kontekstis. Mõned ju neist tahtsid istuda Jumalariigis Issandale ligemal. (Mk 10:37) Sellel kõigel on null tähendust. Isegi vaimne teenistus, olenemata selle suurusest, mõne teenistus on maailmas suuremõõtmelisem ja teeb palju vägevad tegusid. Jeesus ütles: "Ma ei ole teid kunagi tundnud, minge ära minu juurest." Mt 7:22,23 Ta ütleb, et neid on palju, kes ei tunne Isa.

Üks asi on tunda piiblit, Vaimu ja Jumalat, kuidas asjad toimivad, hoopis ise asi on tunda Isa või Jeesust lähedaselt. Imetegijad ei pruugi tunda Jeesust, vaatamata sellele, kui suuri imetegusid ja tunnustähti on neil ette näidata. Vahel hirmutatakse selle abil inimesi Jumalariigi tööle. See on üdini vale motiiv. Taoline kristlaste motiveerimine on naeruväärne. Seetõttu Jeesus ütles: minge ära, te ülekohtutegijad. Ka kristlik sund (muuhulgas Jehoovad, Mormoonid, kõik, kes teevad Jumalale midagi sunni tõttu) jne võib osutuda ülekohtuks ja selle äärmuslik väljendusviis on "eesmärk pühitseb abinõu" (jesuiitlik). Kuid nende motiivid on ülekohtused ja nad võivad olla jumalateenistuses, aga nende süda on kaugel Jeesuse lähedusest. Rõhk ei ole jumalateenimisel, vaid olgu südame hoiakul ja lähedusel. 

Jumalamees võib teha imetegusid ja tunnustähti, ise Jeesust päriselt tundmata. Jeesus ütleb, et need teod on viljatud ja ta pole neist ühtegi näinud. 

Seetõttu on äärmiselt tähtis fookus. See olgu tema sügava tundmise poole, lähedaselt Teda tunda on ainus, mis loeb. Lähedane suhe avab isa südame lapsele ja ka lapse südame isale. Seetõttu paljud lasevad end deemonitel eksitada (fookus tegudel), kellel selline lähedane suhe puudub. Kõige tähtsam on tunda Jumalat igas olukorras, mida mõtleb Jeesus. Millal ta liigub, et me elaksime temaga lähedases suhtes, teisisõnu viibime koos, et teda tunda lähedalt. Sa ei saa tunda kedagi lähedalt, kui sa ei veeda aega koos selle isikuga. Kõige tähtsam on märgata Isa ja tema Vaimu. Tunda neid kogu südamest ja hingest, tunda südames neid lähedalt.

Ja see (Mt 7:22,23) kirjakoht on öeldud meie aja inimestele: TOL PÄEVAL.

"Paljud ütlevad mulle tol päeval: "Issand, Issand, kas me ei ole sinu nimel ennustanud ja sinu nimel kurje vaime välja ajanud ja sinu nimel teinud palju vägevaid tegusid?" Ja siis ma tunnistan neile: Ma ei ole teid kunagi tundnud, minge ära minu juurest, te ülekohtutegijad!" 
Mt 7:22,23

Ta ütleb alustuseks "kes teeb mu Isa tahtmist". Kes teeb? Mitte ei teeni ega ole kõiges eeskujulik ning tegev, vaid kes mõistab, mida Isa süda tahab. "Kadeduseni ta igatseb Vaimu, kes on asunud meisse" ütleb Jk 4:5. Isa tahe on, et tema lapsed oleksid temaga lähedased ja mõistaksid teineteist juba pilkudest nagu vahel öeldakse. Sügav isiklik suhe, on Jumala tundmise alus ja kõige võti, mis avab Isa südameuksed ja miski pole teile võimatu. Paluge ja teile antakse. Mida iganes. See ärgu olgu kasusaamise motiivil, vaid läheduse ja Tema mõistmise alusel. Olla tema lähedal, kogu südamest.x.

Timo Ligel on üks ülistuslaul "Olla su lähedal" Selle sõnum järgneb "see muudab mind" Mõni võib mõelda, et Jumal tahab muuta mind ja vormida minust kristliku kuju. Siis ta üritab iga hinge eest end muuta nii nagu ta arvab, et Jumal tahab teda näha. Aga Jumal ei taha näha oma lapsi üheülbaselt. Kõik nagu ühest suust kukkunud. Jumal oleks juba ammu inimesed suutnud muuta sel kombel, kui ta oleks tahtnud. Jumal tahab, et sa ei punnitaks ennast ega püüaks iga hinna eest kuidagi olla ta meele järgi. Seda mitte. Mida ta siis tahab? Olla Jumala lähedal, muudab sind lähedaseks! Jumal tahab olla sinuga lähedane. Kui sina tahad sama, siis veeda aega koos temaga ja mine tema lähedale, vaimus ja sa õpid teda lähedaselt tundma. Üksnes temaga koos viibimine aitab sind teda lähedalt tundma õppida. Oma viimased päevad veetis Jeesus aega koos jüngritega (Jh 13-16 ptk) just selleks, et need saaksid temaga veelgi lähedasemaks. Kui ta ilmus järve ääres, siis ta küsis Peetruselt 3 korda: kas sa armastad mind? Selle mõte oli juhtida tähelepanu suhtele, et Peetrus tunneks Issandat lähedalt. Muidugi kukkus Peetrus selles testis läbi, aga hiljem siiski mõistis, mis see lähedus ja tundmine on.

Kristlik Mõttevõra