Kristlik Mõttevõra

TÕDE ON VALUS KUULATA

11.01.24 10:11 AM By Kristlik Mõttevõra

Kas Taaveti täht on piiblist?

Seda ütleb eestlane. Ent see järgnev on nüüd kristlaste seas tabuteema, mis võib mõne lausa "keema" ajada. Asi pole tabudes, vaid ikka selles, kui kristlane kannab roosasid prille ega taha näha reaalsust? Kõik nõrganärvilised võivad selle postitusele lisatud video jätta vahele.
KM ei ole midagi juutide kui rahvuse vastu ja neid tuleb hoida eestpalves. Siiski Eesti kristlased on tahtlikult või tahtmatult jätnud juudiriigist üldistava mulje, juutide suhtumisest rääkinud ühekülgselt ning seda tihti ilustades. KM siiski käsitleb ka neid küsimusi võimalikult erapoolikult, mida kogudustes varjatakse või maha salatakse. Üks nendest on kahtlemata juutide arvamused Kristusest, judaismi sümbolid ning nende ajalugu või väited sellest, mida need ei ole.

Sageli on meil üsna raske mõista, miks juudid mõtlevad meist teisiti. Meil on ju sama Jumal? Me peaksime olema ühel meelel. Kuidas sellega ikkagi on?

Siinkohal lisame video. Vaadake rahulikult lõpuni. Säilitage külma närvi. Videos on ka eesti keelsed teh. AI subtiitrid.

Vabandame ette, kuna videos esineb vägagi häirivaid episoode, aga et mõista kuidas meisse - kristlastesse juudid tegelikult suhtuvad, on see mõnele mõtlemist avardav ning nn tõehetk.

Meie, eestlased, oleme roosamanna kristlased, kes tegelikult ei taha näha ega uskuda tegelikkust ja tõde?

Tõde on see, et juudid ikka veel vihkavad Jeesust ja kristlasi, sest nad ei püsi tões. (Jh 8:44) Jeesus ütles juutidele: teie olete oma isast kuradist. Seda ütles Jeesus sõna sõnalt, mitte meie!!! Lisaks, kellel ei ole Poega, sellel pole ka Isa, selgitas Jeesus, ehk kuidas Isa usuasja võtab. See ei ole mingi hinge tasandil poolehoidmine Jumala valitud rahvale v mitte, vaid vaimne tõsiasi. Millest kirjutab Ap 7:43.

Remphani (Kijun, vt ka Am 5:26, tähejumal) e Raifa täht, mis on egiptlaste ebajumal ja täht on selle tunnistus ikka veel täna ja paraku ka riigi sümbol.

Piiblis tegelikult ei ole Taaveti tähte. Juudid kummardasid Moolokit ja ohverdasid oma lapsi. (3Ms 18:21) See on tegelik antiikajalugu. Psalm millele tihti viidatakse kui Taaveti tähte, seda seal ei ole. Selles öeldakse "kilp". Ps 18:31,36. Piiblis ei ole kirjutatud Taaveti tähest! See võeti juudi embleemina kasutusele palju palju hiljem. Alles 19. saj kinnitati heksagramm ning seoti judaismiga.

Heksagramm esineb juudi kontekstis aeg-ajalt alates antiikajast, ilmselt dekoratiivse motiivina. Näiteks Iisraelis on kivi, millel on heksagramm 3.–4. sajandi Khirbet Shura sünagoogi kaarest Galileas. See ilmub ka templile Bar Kokhba mässumündil, mis pärineb aastast 135 eKr. Algselt võidi heksagrammi kasutada sünagoogide arhitektuurilise ornamendina, nagu see on näiteks Brandenburgi ja Stendali katedraalidel ning Hannoveri Marktkirche'il. Sellisel kujul heksagrammi leidub Kapernauma iidses sünagoogis.

Keskaegsed kabalistlikud grimorid e maagilised ütlused v talismanid v sõnamised näitavad seguloti laudade vahel heksagramme, kuid ei identifitseeri neid kui "Taaveti kilpi". Tavaliselt sisaldab see juhiseid selle kohta, kuidas luua maagilisi objekte, nagu talismanid ja amuletid, kuidas teha maagilisi loitse, võlumist ja ennustamist ning kuidas kutsuda või kutsuda esile üleloomulikke olendeid, nagu inglid, vaimud, jumalused ja deemonid. See kõik oli juutidel ja see on nõidumine!

Heksagrammi kasutamine juudi kontekstis võimaliku tähendusliku sümbolina võis ilmneda 11. sajandil, kuulsa Tanakhi käsikirja, Leningradi koodeksi 1008. aasta vaibalehe kaunistamisel. Samamoodi illuminaatide sümbol keskaegset Tanakhi käsikirjast aastast 1307, mis kuulub Hispaaniast Toledost pärit rabi Yosefi Yehuda ben Marvasele.

Heksagrammi assotsiatsioon juudi rahva ja nende religiooni eristava sümbolina pärineb 17. sajandi Prahast. 1354. aastal kiitis Böömimaa kuningas Karl IV Praha juutidele heaks heksagrammiga punase lipu.

19. sajandil hakkasid sümbolit laialdaselt kasutama Ida-Euroopa juudi kogukonnad, hakates lõpuks esindama juudi identiteeti või usulisi veendumusi. See sai sionismi esindajaks pärast seda, kui see valiti juudi rahvuslipu keskseks sümboliks esimesel sionistlikul kongressil 1897. aastal. Täna on kuusnurkne täht Iisraeli riigi riigilipu keskne sümbol.

Erinevalt menoorast, Juuda lõvist, soofarist ja lulavist, ei olnud heksagramm algselt ega ainulaadselt juudi sümbol. Heksagrammi, mis on oma olemuselt lihtne geomeetriline konstruktsioon, on kogu inimajaloo jooksul kasutatud erinevates usundites ning ka motiivides, mis ei olnud eranditult religioossed. See ilmus dekoratiivmotiivina nii 4. sajandi sünagoogides kui ka kristlikes kirikutes Galilea piirkonnas.

Johannese ilmutus, mida kahjuks ei kuule sellest tihti midagi räägitavat, ütleb Johannes järgmist: kes ütlevad end juudid, aga ei ole seda, vaid on saatana sünagoog. (Ilm 2:9) Paulus ütles otse välja: ei ole ju juut see, kes seda on väliselt, vaid juut on see, kes seda on sisemiselt. (Rm 2:28,29) Paulus oli ju juut, aga ütles otse oma rahvuse kohta mida ta neist arvab. Jumala silmis ei ole nad juudid, vaid kuradi lapsed. (Fl 3:3)

Ilmutuse raamat ütleb veel: ma annan saatana sünagoogist mõned, kes nimetavad endid juudiks, kuid ei ole seda, vaid valetavad.
Miks see nii on ja Jumal seda talub? Sest suur osa juute arvab, et Jumal armastab vaid neid. Kuid nagu te juba teate, et see ei vasta tõele. Evangeelium on öeldud kõigile. Jh 3:16

Piiblis on veel prohvet Miika ettekuulutus, et vaid Jaakobi jääk pääseb. (Mi 5:6,7) Vt ka Am 9:8. Jumal teadis, et see juutidega nii läheb ja kuulutas seda ette kõigile läbi prohvetite, mis saab juutidest. Mingeid illusioone ei ole vaja teha. Kellel ei ole Poega, sellel ei ole Isa.

UT kontekst on väga täpne ja ühemõtteline. Piibel ütleb, et on võimatu kummardada Isa, kui keegi ei kummarda tema Poega. Siin ei ole mingit vahepealset päästet ega isegi võimalust. Jumal andis oma poja ka juutidele, aga nad ei võtnud teda vastu. Ei ole vahet, ole sa juut, või pagan või kes tahes, kui sa ei võta vastu Jeesust, ei võeta vastu ka sind. Keda nad kummardavad? Kedagi teist, valejumalat. Seetõttu nad vihkavad Jeesust. Kurat vihkab Jeesust. Kui nad kummardasid Moolokit ja ohverdasid oma lapsi, siis oli neil sümbolina tähejumala märk, remfani e Raifa täht, mis on seesama kuusnurk. Mis on täna lipul. Kas te arvate, et see sümbol jääb lipule kui Jeesus tuleb tagasi? Ei usu. Me kunagi ei leia piiblist Taaveti tähte, sest seda ei ole, küll aga valejumala tähe. Seetõttu teame, et nad ei kummarda ka täna Jumalat, sest piibel ütleb, kes salgab Poja, sellel pole Isa. Kes tunnistab Poega, sellel on ka Isa. 1Jh 2:23

M. Veisveer


Kristlik Mõttevõra