Kristlik Mõttevõra

TAHTEST EI PIISA

01.09.22 03:30 PM By Kristlik Mõttevõra

Kristlasena on teil teave, te tunnetate, teil on tahe, aga midagi ei juhtu kui te ei tegutse. (Jk 2:26)

Tavaliselt õhutatakse üles tahet. Püha Vaim annab tahtmise ka midagi teha. Meeleparandus algab tahtest. Kuid tahe üksi ei muuda midagi, kui see ei too ellu tegu, kui tahe jääb vaid tahteks.

Jah, ma tahan, aga! "Tahet mul on, aga head teha ma ei suuda" ütleb Paulus roomlastele. (Rm 7:8) Niikaua kui keegi tahab, ei juhtu midagi. Asi pole suutmatuses, vaid tegude puudumises.

Isegi Püha Vaim, kes toob jumaliku tahte ja varustab usklikud väega, ei saa üksi teha midagi enne, kui usklik ei tegutse!
Kõik suured usklike üles õhutamised jäävad sinna paika kui neile ei järgne tegutsemist.

Teil võib olla suurepärane tunnetus, teil on Püha Vaimu ligiolu, aga sellest ei juhtu midagi, kui see on vaid teadmine ja tunne. Seetõttu vaibuvad enamus konverentsidel kogetud leeke, sest seda tuld ei viida edasi. Mis on nagu söed, need kustuvad, kui need jäävad sama koha peale. Lõkkekohal ei ole neist mingit kasu, vaja on need lõkkest välja tõsta, see aga tähendab, et tuleb tegutseda! Jeesus rääkis: "Tuld olen ma tulnud viskama maa peale, ja mida muud ma tahaksin, kui et see oleks juba süttinud!" (Lk 12:49) Millest ta räägib? Ta räägib viskamisest! Sisuliselt ta loopis lõket laiali, et see sütitaks maad ümber selle ja tuli läheks edasi nagu kulutuli.

Jeesus küsis ALATI, mida sa tahad, et ma sulle teeksin?! Ta alati lisas juurde tegevuse. Ta tegi midagi, mis ei jäänud "heaks" tahteks. Eestlane ütleb: hea mees kes lubabki. Meie ütleme: hea mees kes tahabki.

Ma tahan, ma tahan, ma tahan. Kaua sa tahad? Kaua sa palud? Kaua sa istud ja midagi ette ei võta?! Mugav on palvetada omaette, sest sellega ei kaasne vastutust, mõtlevad mõned. Kui sa lähed inimese juurde ja paned käed peale ning palvetad, siis see on hoopis teine asi! See on tegu. Seda õpetas ja tegi Jeesus ja seda praktiseerisid ka jüngrid. Nad olid tegude mehed. Apostlite raamat ei ole "Apostlite tahted", vaid teod! Nad tegutsesid.

Sul võib olla võidmine, millest sa oled ehk teadlik. Sul võib olla võidmine, millest sa ei pruugi üldse midagi teada, aga just seetõttu, et sa lihtsalt tahad, aga ei tegutse. Alles neid, kes järgivad ehk tegutsevad, neid saadavad tunnustähed.

Sa ütled, ma palvetan. Jah, seda sa teed õigesti. Nüüd aga, otsi need inimesed üles ja palveta nende kohal. See on piibellik tegu. Apostlid otsisid üles need, kelle eest paluda. Nad LÄKSID nende juurde ja siis tegutsesid. Nad ei muretsenud selle pärast, kas inimene saab terveks, vaid tegutsesid selle nimel ja Jumal nägi seda ja vastas nende tegutsemise usule. See oli elav, mitte surnud usk, ilma tegudeta.

Siinkohal me ütleme välja ühe tõsiasja, mis pastoritele ei meeldi, kuid nad on selle ise põhjustanud. Enamus kirikuid ei kutsu inimesi tegutsema. Seetõttu ka midagi erilist ei juhtu. Kuid te näete läbi meedia, et mõned kirikud ei jää üksnes deklareerimise juurde, vaid lähevad ja palvetavad nii nagu apostlid. Siis te kuulete ja isegi näete klippe internetis, et neil ühtelugu midagi juhtub, keegi saab terveks või kellegi elud muutuvad. Need kogudused teevad seda, millest piibel kirjeldab, nad üksi ei deklareeri, vaid ka tegutsevad.

Üksik uskliku tasandil saab iga kristlane teha täpselt neid samu tegusid, mida piibel apostlite läbi ette näitas. Kuid tahtest üksi ei piisa, vaja on tegutseda.

Sa võid mõelda, et mul ei ole seda või teist vaimulikku andi, näiteks tervenemiseks, aga piibel kirjeldab, et teistel ka ei olnud, vaid Jumal lisas tervenemise ande ja oh üllatust, kõik said terveks.

Kristlased muretsevad pigem selle üle, et mis minust mõeldakse, kui inimene terveks ei saa? See pole sinu mure. Jumal ei häbene mitte kunagi, - ja kui tervenemine tuleb Jumala käest, mitte kristlaselt, siis Jumal otsustab, see ei ole kristlase vastutada! Kuid tegutsemine on. Isegi siis, kui palvele ei tule vastust, siis ometi see palve on Jumala käes ning tehtud kõik õigesti ja alati me ei pruugi ise kohe tulemust näha. Kogu au kuulub nii või teisiti Jumalale. Jumal ootab meilt lihtsalt usutegu.

Sa võid julgelt kõike proovida, millest piibel kirjeldab ja see ongi usk ja teod, mida sind kutsuti tegema.

See et sul süda põleb, aga sa ühtegi tegu ei tee, sellest tulest pole kasu. Selle tule juures on tore ja soe olla, aga maailmas see valgus nähtav ei ole. Sina aga oled kutsutud tegutsema, et see valgus kanduks edasi ka tule läbi, mida sa koged ja see tuli põleks edasi veel ägedamalt. Anna tuld!

Kristlik Mõttevõra