Kristlik Mõttevõra

SUURIM SURNUTE ÜHIS ÜLESÄRATAMINE

05.04.24 08:16 AM By Kristlik Mõttevõra

Jeesuse surma päeval, kui kärises Jeruusalemma templi vahevaip, Jumal äratas üles paljud surnud nende haudadest. Sellest kristlased palju ei räägi ja kogudustes ei kuule jutlusi sel teemal, sest see tundub justkui ilmvõimatu või inimlikult kahtlane salm, et ei tea kas see ikka vastab tegelikkusele? Aga see on fakt, et Jeruusalemma kohal oli nii võimas Jumala vägi, et maa värises ja surnud tõusid haudadest üles. See juhtus päeval, kui Jeesus suri. Milline võimas vaatemänguline surnute ülesäratamise päev! Jumala Poeg suri ja samal ajal Jumal äratab haudadest üles paljud pühad. 

Te olete näinud filme, kus zombid kõnnivad, siis, selline süzee mõte on inspireeritud just samast sündmusest. Kuid piiblis toodud inimesed ei olnud "elavad" surnud, hullunud zombid, vaid tõesti tavalised, üles äratatud isikud ja pühad nagu Matteus märgib evangeeliumis. "Hauakambrid avanesid ja ärkas üles palju magama uinunud pühade ihusid," kirjutab kroonik Matteus. Ta lisab oma selgituses veel, et "need tulid hauakambritest välja ja läksid pärast tema surnuist ülesäratamist pühasse linna ja paljud said seda näha." (Mt 27:52-53) Paljud! Seega kolmandal päeval, kui Jeesus oli ülesäratatud, läksid need haudadest ülesäratatud inimesed linna, kus neid nägid linnaelanikud. 

Jumal äratas paljud surnud üles, nagu prohvet Hesekiel oli ette kuulutanud (Hs 37:12,13) ja pärast seda, kui Jeesus äratati surnust üles, olid need ülesäratatud Jeruusalemmas teiste inimeste seas ja inimesed pidid sellist pühade surnuist äratamist tunnistama, sest see oli kõigile näha. Matteus kirjutab kreeka keeles, et pealtnägijad pidid deklareerima ja manifesteerima (ἐμφανίζω, emphanizō), tõepoolest, ta oli ju maetud, aga nüüd elab! Midagi ei jäänud üle, sest korraga olid pühas linnas surnud jälle ellu äratatud ja paljud tundsid neid. Arvata võib, kuidas seda variserid ja kirjatundjad maha mätsida üritasid, nagu ka Jeesuse ülestõusmist tänaseni juutide seas maha mätsitakse, et tema ihu olevat jüngrid hoopis ära viinud ja seda nägid rooma valvurid. Huvitav, miks nad siis neid kinni ei nabinud? Aga see selleks. Raha eest saab osta ka valetunnistust. Mt 28:12

Surnute ülesäratamise päev ei ole mingi kõrvaline või ülekantud tähendusega pühakirja mõtetera, vaid reaalne sündmus, üks võimsamaid äratamise imesid üldse, - suurim surnute ühis ülesäratamine, mis kunagi on ajaloos üldse aset leidnud ja mida inimesed ka pealt nägid, hauad jäid tühjaks ja nad tundsid ära ellu äratatud. Jumala jaoks ei ole tõesti mitte miski võimatu.

Kui me kirjutasime, et Laatsarus äratati üles neljandal päeval, ta ihu juba lehkas, siis inimlikult mõtleme, et tema ihu oli juba nii pöördumatult kahjustunud, et see pääsemine oli napikas; aga tegelikult Jumalat ei piira inimese ihu füüsiline või tervislik seisund, sest ta võib surnuid igal ajal üles äratada ja neile elu tagasi anda. Siiski selline kingitud elu oli neile ajalik nagu ka Laatsarusel, kes ükskord ikkagi suri ja maeti uuesti, vastupidiselt Jeesusega, kes täna elab ning elab igavesti! Kristlased on selle tunnistajad.

Kristlik Mõttevõra