Kristlik Mõttevõra

SÜDAME JA MÕISTUSEGA

29.08.23 11:39 AM By Kristlik Mõttevõra

Jumala Vaim toimub vaimu kaudu, vaimseid asju tuleb võtta vaimselt! Mille poolest sa erined maisest?

Vaimselt tulnud asju ei saa võrrelda hingeliste ega lihalike asjadega, vaid võrreldes vaimseid asju vaimsetega. Kui on hingelised tarkused, siis see on hingele hea, kui lihalikud võimed, siis tuleb seda ihuga võrrelda, mitte vaimsetega (halvim deemonlik).

Hingelised tarkused ongi vaid inimese hingele ja hinge tasandil, kuid kohe kui kellegil on eelaimdus või ta vaistu läbi midagi ära tunneb, siis see on vaimne. Kui aimdust hinnata hingeliselt, kaasneb sellega kohe viga. Näiteks keegi saab vaimu kaudu mõtte, aga hing ütleb: see on totter! Pärast aga selgub, millest see inimene ilma jäi, kui ta vaid oleks toiminud vaimu nõuande järgi. Vaimseid asju tuleb vaimust ja neid tulebki võtta kui vaimu ilmutust ja sellega arvestada.

"Seda me siis ka räägime mitte inimtarkuse õpetatud sõnadega, vaid Vaimu õpetatud sõnadega, võrreldes vaimseid asju vaimsetega," selgitab Paulus korintlastele.

Ärge enam tehke nii, et te hinge abil hindate vaistu e vaimu ilmutust, kas see on tarkus. Hingeline tarkus ei ole selleks mõeldudki, mis on inimtarkuse sõnad. Vaimu sõnum ja sõnad on vaimust ja üksnes Jumala Vaim e Püha Vaim teab Jumala tarkust ja räägib inimesele vaimu kaudu, mitte hinge! Hing on seal selleks, et seda ära tunda ja arukalt analüüsida, et siis selle järgi toimida või seda arvestada. Seda mis südamest tuleb, tuleb võtta mõistusega, mitte pidada seda rumaluseks v narruseks.

Vahel on nii, et Jumal testib meie võimekust, kas inimene mõistab vahet teha ja ta annab nimelt mõne eriti jabura mõtte vaistu ja kui vaimne inimene ütleb: ähh, see on rumal! Siis Jumal saab teada, et inimene ei ole valmis vaimu kaudu võtma vastu Vaimseid asju. Kui inimene katse edukalt läbib, siis Jumal saab rääkida ka peenemaid tarkusi, sest see inimene saab aru kui Jumal räägib.

"Aga maine inimene ei võta vastu midagi, mis on Jumala Vaimust, sest see on temale narrus ja ta ei suuda seda tunnetada, sest seda tuleb mõista vaimselt," ütleb Paulus.

Selle järgi saab üsna lihtsalt aru, kas sa oled vaimne või maine. See on peamine omadus, mille järgi kristlast saab eristuda mitte kristlastest. Sest see vaimne asi on võõras ja nad ei suuda tunnetada, sestap ei võta nad ka midagi vastu ega kuula kristlasi.

"ÜKSKI praeguse ajastu valitsejaist ei ole seda ära tundnud," tunnistab Paulus. See on ka täna nii. Sest kui te vaatate valitsejaid, siis nad on püsti rumalad. Aga rumalad on ka maised kristlased veel, kes "lihas" elavad ja ei ole õppinud ära kuidas Jumal tahab neile ennast ilmutada - vaimselt! Vahel on need lausa lihalikud. Näiteks.

Tõnis Mäe kontserdil Tartu Peetri kirikus käskis koguduse õpetaja Ants Tooming kontserdi külastajatel püsti seista enne kui president Karis kirikusse sisse tuleb ja istub oma kohale. Kõik tõusid muidugi kui üks mees käsu peale püsti ja seda oli väga piinlik ning valus vaadata. See oli lihalik tegu, mitte aga siis, kui Kristus oleks sisenenud. Kes aga sisenes oli ju kõigest patune inimene, kes just hiljuti kuulutas seadusega abielu mehe ja naise vahel lõpetatuks. Karisele oleks pidanud kuulutama meeleparandust ja seal oli võimalusi rääkimiseks küll. Kas ta oleks välja jalutanud? Vaevalt. Ent presidendi vastuvõtul v kutsel külaline tõuseb püsti, aga mitte vastupidi, kui me räägime üldse etiketist. Kuid sel korral leidis kirikus aset kui "Putini" sisenemine, - olete näinud küll, kui Kremli saali uks avatakse ja kõik vasallid ootavad seistes. See on kohatu kirikus, kui Jeesus on Issand? Selline on lihalik kirik. Mõelda vaid, mida Kristus mõtles sel hetkel, seda kõike pealt vaadates?! Lihtsalt paha hakkab kui edasi mõelda. Kuid selline on vaimulik, kui ta ei mõtle vaimselt, vaid maiselt!

"Kuid vaimne inimene mõistab kõike, ent teda ennast ei suuda mõista keegi," selgitas Paulus. Kuna meil on ju vaimu ära tundmine, "Sest kes on tundnud Issanda meelt, kes võib teda juhatada? Aga meil on Kristuse meel." Meil kõigil on Kristuse meel. Seda kasutage. Kes ei ole vilunud selles, neil on vajalik proovida vaimu kaudu ning Püha Vaim on ju see, kes meid õpetab, juhatab ja tunnistab. Teda kuulake.
Loe 1Kr 2:1-16

Kristlik Mõttevõra