Kristlik Mõttevõra

SINU ESIMESED SAMMUD PÜHA VAIMU JUHTIMISEL - III osa

29.08.23 02:06 PM By Kristlik Mõttevõra

Püha Vaim saab meelde tuletada vaid seda, millest sulle on eelnevalt räägitud

Püha Vaim on kogu aeg sinu sees ja ta tegelikult soovib sinuga rääkida pikemalt, eelkõige sinu asjadest. Ta ei pane sind tööle. Ei. Seda ta teeb täiskasvanud kristlastega. Noorte kristlaste puhul on ta vanem, kes peamiselt hoolitseb sinu juhendamise ja õpetamise, aga ka tervise ja muude vajaduste rahuldamise eest. On täiesti vale arusaam, et Jumal on nii Püha, et teda sinu elu ja olme ei liiguta, "Ära sellega teda tüüta!" Vastupidi. Jumal on armastus ja tema armastus väljendub kõige selle vastu, milline isiksus sa inimesena oled ja mida sa teed. Sa oled ju ainulaadne ja Jumal peabki personaalselt lähenema, mitte kõigile ühe malliga. Ta ei saagi sinult rohkem midagi eeldada kui vaid seda: pane hästi tähele! See tähendab, märka seda mis ta räägib ja proovi seda arvestada. Ta julgustab sind iga sinu asja puhul kui oma last, täpselt nii nagu ema seda teeb.

Sa pead aru saama, et ta tõesti on sinus ja ta tõesti ütleb midagi sinu vaimu läbi, mida siis tuleb just mõistusega võtta, ja selleks ta treenib sind iga päev, kogu aeg, kuidas suhteid arendada. Sa saad temalt, aga sul ei ole võimalik Vaimule vastu pakkuda, ammugi teda teenida. Kuigi teised kristlased ootavad sinult samavõrd ning tahavad, et sa käske täidad. Ära pinguta üle! Sa ei saa noore lapsena suurt midagi teha, kui ehk ülista teda - lauldes Vaimule. Seda sa saad küll teha.

Vastsündinud kristlast ei saa läkitada kuulutama, sest ta ei oska veel Jumala sõna ja ta ei saa aru Püha Vaimu kõnest. Beebid toetuvad püsti seismiseks seina vastu ega oska rääkida rohkem, kui ehk öelda mõne sõna. Sa alles õpid kõndima koos Jumalaga.

Esmalt ei pruugi sa suuta isegi tunnistada, kuidas elu muutus pärast seda kui said päästetud. Ammugi puuduvad vaimuandide kasutamises oskused ja Vaimu ilmingutes ei ole vilumust. Puuduvad vaimulikud kogemused.

Peetrus kulus kolm aastat.

Peetrus pidas esimese jutluse kahel eeldusel. Ta sai just hiljuti "päästetud" meie arusaama järgi, sest kui toimus ära nelipüha, siis Püha Vaim ei olnud pelgalt tema kõrval kui Jeesus või peal, vaid tuli südamesse! On suur vahe, kas Vaim on kohal või kellegi tõttu kõrval või Vaim elab südames. Peetrus rääkis südamest. Luukas kirjeldab "nad kõik täideti Püha Vaimuga ja nad kõnelesid Jumala sõna julgesti". Õigupoolest ei jutlustanud Peetrus, vaid Vaim tema sees, kes andis sobivad mõtted. Kuidas see tehniliselt käib?

Selleks on vaja seda, et jutlustaja omaks piisaval määral teadmisi Jumala sõnast. Püha Vaim ütleb ka muid asju, kuid inimene kõneleb Jumala sõna julgesti üksnes vaimu ajendil. Jumala vaim annab mida rääkida (Mt 10:19), tuletab meelde õiged sõnad ja siis usklik räägib välja mis tal südames on. Sõnad otsekui voolavad välja. See ei ole "võidmise küsimus", vaid sõltub Vaimu ära tundmisest ja mõtete edastamise julgusest ning oskusest.

Jeesus selgitas seda mudelit oma jüngritele, mil ta oli nendega omavahel, et kuidas see asi toimib. Ta ütles: "Aga Lohutaja, Püha Vaim, kelle Isa saadab minu nimel, tema õpetab teile kõik ja tuletab teile meelde kõik, mida mina teile olen öelnud." (Jh 14:26)

Püha Vaim saab meelde tuletada vaid seda, millest sulle on eelnevalt räägitud või mida sa tead pühakirja tekstidest.

Kusjuures Peetrus ei olnud sugugi nii lihtne kalamees kui tema olemust evangeeliumites kirjeldatakse või teoloogid tutvustavad kui õppimata mees. Ta elas keskmiselt jõukamal järjel, tal oli suur maja Kaapernaumas, võiks öelda villa, ja toretseva sünagoogi ja tema maja vahel oli vaid üks hoone kompleks. Küllap ta käis sünagoogis sageli ja tal pidi ka midagi meelde jääma. Kui ta nüüd suu avas (loe Ap 4 ptk), siis, Jumala vaim hakkas meelde tuletama ja ta selgitab pühakirja, mida Püha Vaim parasjagu meenutas.

Jeesus läkitas välja 70 jüngrit ja andis neile väe ja meelevalla, kuid neil ei olnud Püha Vaimu. Seda on väga tähtis teada ja vahet teha! On suur vahe, kas keegi räägib Vaimu mõjul kui Peetrus või ütleb edasi seda, mis tal kästi öelda. Jüngrid tegid inimesi terveks väe abil ja Kristuse nimel. Vaadake üle, kes kahtleb. Kuidas on kirjutatud?

Luuka 10,1 "Aga pärast seda määras Issand veel seitsekümmend ja läkitas nad kahekaupa enese eele igasse linna ja paika, kuhu ta ise tahtis minna." Salm 17 lisab täpsustuse "Aga need seitsekümmend pöördusid rõõmuga tagasi ja ütlesid: "Issand, ka kurjad vaimud alistuvad meile sinu nime mõjul!"" Jüngrid kasutasid Jeesuse nime. Selle tõttu lahkusid kurjad vaimud, aga terveks said inimesed väe abil, mida Jeesus neile andis.

Tegelikult ei ole teada, paljud neist seitsmekümnest jäid usule, sest piibel ei kirjelda seda. Me ei tea, kuna neid nimeliselt ei tutvustata. Hiljem nagu selgub, jüngreid jäi alles 12 ja ühe asemel valiti hiljem Matteus. Ent kui langes Püha Vaim, võis ülemises toas olla ka neid, kes olid nn seitsmekümne hulgas, aga me ei tea seda kas oli? Kui siiski oli, said need lõpuks selguse, et Püha Vaim on see kes vaimuandidega tegeleb ja annab nii nagu ta tahab ja kellele mida tahab. Nelipühal said kõik kohalolijad otsekohe erinevad keeled, milles nad ka rääkisid. Niisiis, Jumala sõna saavad jutlustada need, kes sellest on varem kuulnud ja siis Püha Vaim tuletab meelde.

70 rääkisid edasi vaid üksned seda, mida neil Jeesus käskis välja öelda. Kui nad tegid seda, siis juhtusid imed ja kõige enam olid nad ehk ise imestunud selle kõige üle ja Jeesus ütles, et see pole midagi: "Ometi ärge rõõmustage sellest, et vaimud teile alistuvad, vaid rõõmustage, et teie nimed on taevasse kirja pandud!" (Lk 10:20) Nimed pandi kirja ja loodetavasti said neist hiljem paljud päästetud. Selle märgiks või pitseriks on ju Püha Vaim.

Vastsündinud kristlast saab innustada rääkima ja kuulutama, aga tema vahendid on väga piiratud.

Ta saab tunnistada enda päästest. Ta saab laulda. Ta saab lugeda piiblit. Ta saab palvetada, aga mitte nii nagu need, kes tunnevad Jumala sõna ja tsiteerivad palvete ajal piiblit. Kui sa alles kõndima õpid, sa ei saa jutlustada nii nagu Peetrus, sest puuduvad teadmised Jumala Sõnast. Samas ka kõik jüngrid ei jutlustanud. Üksnes need, kes teadsid midagi Jumala pühakirjast rääkida, mida nad olid varem õppinud. Seetõttu ka variserid imestasid, kuidas need õppimata mehed nii räägivad? (Jh 7:15, Ap 4:13) Tegelikult oli Peetrus vägagi palju õppinud, viibinud sünagoogis lapsest saati ja teadis küll, mis kirjutatud on. Vähemasti osaliselt teadis, aga ta ei olnud rabi või meie mõistes teoloog.
Igaüks kes jätab meelde piibli kirjakohad, saab tegelikult seda sama teha mida Peetrus tegi, kuid enne peab ta saama Püha Vaimu. Kõik kes üritavad selgitada või õpetada piibli tõdesid ilma Jumala vaimuta, teevad seda ühel või teisel viisil puudulikult ning tõlgendavad kirjakohti ekslikult. Kurat teadis pühakirja, aga tõlgendas seda kahjulikult. (Jeesus kõrbes, Mt 3 ptk).

Püha Vaim tuletab meelde kirjakohti õiges kontekstis, kuid Peetruse vaimne pagas ei olnud sugugi nii armetu nagu meil eestlastel, kes pole piiblit isegi kätte võtnud. Mõne käest küsitakse, kas sa oled lugenud, siis ta võib uhkustada, et on, aga tegelikult ta ei tea sellest murdosagi mitte, mis kirjutatud on.

Kui keegi saab päästetud, on ta alles noor kristlane ja ta ei suuda enne jutlustada, kui ta on piisavalt lugenud sõna ja vähemasti Uut Testamenti tunneb põhjalikumalt.

Meil eestlastel üldjuhul kulub selleks mitmeid aastaid ja sageli innukamad lähevad ka piiblikoolidesse või võtavad kursusi või hakkavad õppima mõnes teoloogilises ülikoolis. Siiski Püha Vaim on see, kes saab töötada koos nendega, kes on vilunud ja Jumala sõnast läbi imbunud. Ka siis võib selline kristlane valesti mõista kui erinevad seisukohad segavad. Seetõttu ongi selgitatud, et tehku need, kes kogemuste varal on harjunud vahet tegema! (Hb 5:14) Pertrusel oli kolme aastane kogemus, mil ta käis koos Jeesusega ja võite näha ka tema vaimset arengut. Mitte kohe ei läinud kõik libedalt. Võiks öelda küll, et ta läbis teoloogilise seminari, mille rektor oli Jeesus?
Jüngrid ei olnud enam beebieas selleks ajaks kui nende teenistus algas, sest nad kasvasid teadmistes ja praktiseerisid seda, mida nad õppisid Jeesuselt ning hiljem Püha Vaimu ajendil juba julgesti rääkisid ning tegid milleks Vaim juhtis neid, samuti jutlustasid, kuulutades evangeeliumi julgesti.

Jumala vaim ei räägi sinuga üksnes jutluste ajal. Ta tegelikult alustab sinuga suhtlemist ja need ei ole sugugi üksikud sõnad. Need on üsna normaalsed ning tavalised mõtted ja juhised, mis alguses on tihtilugu seotud pigem olme ja sinu elu korraldamisega.
Püha Vaim on sinus ja ta mitte üksnes ei "ilmu" välja pühapäeval mil sa kirikusse lähed ja siis pastor midagi räägib, ta räägib vaimuliku mõtte või jutlustab. See on see, mida Püha Vaim temale ütles, et jutlusta seda koguduses. Kuid sinul ei ole ilmtingimata selle jutuga võimalik palju peale hakata. Sest see on üsna täisealiste toit. Kui tihti tulevad kristlased välja Jumalateenistuselt ja hetk hiljem ei mäleta nad suurt midagi millest pastor jutlustas. Sest see oli "võõras" tekst. Noored kristlased vajavad kindlasti midagi lihtsamat, seda vaimulikus mõttes, et see oleks kegemini "seeditav".

Tulles tagasi Vaimuga suhtlemise juurde, siis ta ei pane sulle mõtteid pähe nagu kurat, kes võib sind eksitada. Jumala mõtted tõusevad üles sinu vaimu kaudu ning sa saad aru, et need on tõesti paremad mõtted kui sinu enda peas sa suudad välja mõelda. Kui sa aga mõne mõtte kõrvale paned, siis sa saad tagant järgi targaks ja ta laseb sul ka läbi kukkuda, mitte et ta ei armasta sind, vaid sa õpid vaimus suhtlema ja järgmine kord saad paremini aru, kuidas ta annab juhised, mis on kõrgemad. Vahel inimesed ütlevad, et see on tobe mõte! Sellega võidakse naeruvääristada vaimu avaldust. Kuid Jumal ei sunni inimest, üksnes soovitab ja annab võimaluse otsustada, kas teha Püha Vaimu mõte teoks või oma tarkus, mis mõistagi ei ole võrreldav, aga vahel tundub inimesele üsna arukas, sest ta peab ennast targaks, kas pole?
Toon ühe näite. Ta võib sulle öelda, et pane see asi paremini, kuna see võib alla kukkuda. Sa vaatad siis korraks ja mõtled, see on omal kohal. Poole tunni pärast kukub ese põrandale ja sul tuleb hakata koristama. Siis aga tuleb meelde, "oli jah, selline mõte käis peast läbi." Aga see läks ühest kõrvast sisse ja teisest välja nagu eestlane ütleb. Ometi ta hoiatas sind. See oli puhtalt sinu praktiline juhis.

Püha Vaim mõistab väga hästi, et meil puudub vaimumaailma osas suhtlemisoskus ja seetõttu ta proovib üsna lihtsas ja arusaadaval moel meile end selgitada või juhendada nii, et meil on lihtne sellest õppust võtta.

Ära otsi mingeid väliseid märke. Jumal on sinu sees ja kogu vajalik suhtlus käib sisemiselt, mida isegi deemonlik maailm ei saa pealt kuulata. See kanal on neile ligipääsmatu. Jumal võib anda ka unenäo, aga deemonid annavad neid igal võimalusel. Alati suhtle otse Püha Vaimuga ja võta selleks vahel ka enam aega, küll sa õpid temaga koostööd tegema.

Kristlik Mõttevõra