Kristlik Mõttevõra

SINU ESIMENE KAHEKÕNE PÜHA VAIMUGA - I osa

29.08.23 12:49 PM By Kristlik Mõttevõra

Õpetage ja aidake või juhendage neid, kes alles alustavad

Esmasündinud kristlase puhul Püha Vaim proovib temaga suhelda ja teeb seda tihtilugu märguannete abil, mis paljuski väljendub emotsioonide toel. See on umbes sarnane olukord, kui emale sünnib beebi ja ema püüab beebile teha nägusid, teda puudutada ja tema keeles, lalina abil beebit peegeldada. Selle eesmärk on anda teada, et me saame suhelda. Seetõttu lapsevanemad teevad järgi lapse häälitsusi, mitte vastupidi, mis tuleb alles hilisema kasvamise ajal, kui laps õpib ära sõnu ning lühilauseid. Umbes nii hakkab ka Püha Vaim ennast väljendama, sest vaimust vastsündinud pole aimugi, kuidas Jumal temaga räägib. Küll aga Püha Vaim annab südamesse - inimese vaimu tunnetusi ja märke ja kui uuestisündinud ei järgi neid, siis ta saab aru, et see oli üleloomulik, ta ütleb, ma teadsin, aga ei teinud seda. See on normaalne.

Alguses vaimust uuestisündinud kristlasele ongi vaimumaailmas kõik uus ja avastamisrõõmu leiab iga päev. Püha Vaim aga tund tunnilt, päev päeva järel proovib inimese vaimu kaudu õpetab kasutama uut suhtlemiskanalit. On ju inimese meeled alguses vaid mõtlemise ja hinge tasandil suhelnud, kus ta mõtleb, räägib, tegutseb nii nagu on loogiline ja mõistlik tavapäraselt. Nüüd aga lisandus uus suhtlusvahend ja selle kasutamine vajab alles õppimist.

Püha Vaim võib üsna palju märguandeid anda, aga tihtipeale nende tajumise ning ammugi mõistmisega läheb aega, enne kui jõuab kohale.
Uuestisündinud inimese esimene küsimus on, et kuidas Jumal temaga suhtleb? Kuna inimese vaim oli surnud, siis ta esmalt otsib Jumala kõne läbi meelte, mis on hinge vahendid, kuid sealt kaudu tuleb sisse palju müra ja see on loomupärane mitte üleloomulik kanal, viimast kasutab Püha Vaim. Seetõttu tuleks kõigile kohe selgitada, et Püha Vaim elab inimese sees ja ta ei suhtle nii nagu inimesed, vaid nii nagu vaim ja vaimumaailmas seda tehakse. Siis saab inimene kiiremini usus kasvada ja vaimuliku tunnetuses areneda.

Isegi kõigile tuntud Alfa kursus ei selgita esmavajadust, milleks on Püha Vaimuga suhtlemine; küll räägitakse kes on Püha Vaim, aga ei ole seda, kuidas ma saan temast aru ja kuidas ma saan temaga rääkida? Ta on ju Jumal minu sees. Ta on elav, ta on isik, järelikult saab temaga ka rääkida ja õppida teda tundma.

Selle tehnika sarnaneb alguse paljuski sellele, kuidas beebidega alguses suheldakse ja temale antakse märku, et ta saab ennast väljendada ja ema saab tema emotsioonidest ja märkidest järeldada nii mõndagi enne, kui laps õpib ära esimesed sõnad.

Tuleks öelda ka seda, et kui inimene ei saa aru Püha Vaimu pöördumistest, siis esimese asjana võiks ta alustada keeltes palvetamist. Ma tean, see on raskem kui miski muu! Ent inimene peaks esmalt leppima sellega, et keeltes palvetamine ei ole mingi rumalus ega narrus, vaid arusaamatute häälikute ja tundmatute sõnade taga on vaimul sellegipoolest kõik arusaadav, kui inimene isegi mitte milestki aru ei saa, siis ometi vaim edastab vaimukanali kaudu kõik, mida vaja. Sest on ju öeldud, et vaim teab ise mida paluda. Seetõttu beebide kõne on aluses üsna keeltes palvetamine ja tegelikult me ei tea üldse, kui intelligentne sõnum beebide lalina taga võib olla, millist infot selle taga kanalis edastatakse või liigub.

Juba mõnekuuse beebi nägu tundub nii intelligentne, kuid võib vaid arvata, mida Jumal tema juures teeb, teda kasvatades. Ema annab küll piima, aga vaim annab inimesele mõistuse.

Sest kui inimese vaim üldse ära võtta, siis ta on mõistuse kaotanud ja tema mõtteviis nagu loomadel. Seetõttu mõnedel vaimust surnud inimestel ongi nii primitiivne ja kohati barbaarne käitumine, sest neile on vähe mõistust ja inimlikkust, sageli vähem kui beebidel. Sest ainuüksi see, et beebi rõõmsalt naeratab, on märk vaimust.

Rõõm on ju meie tugevus, ütleb piibel ja rõõm on Vaimu vili! Nii siis, beebid väljendavad ennast ka rõõmu abil, aga seda rõõmu valatakse uuestisündinud kristlase südamesse ja te teate, kui rõõmsad nad on oma päästest esimestel kuudel. See on Jumala esimene vili, mis päästetud inimeses ilmneb.

Kuid nüüd on aeg, kus tuleb vaadata enda sisse ja õppida Püha Vaimuga suhtlemist. See on protsess ja see on igapäevane "töö", mitte üks kord pühapäeval kirikus käimine. Jumal soovib suhelda ja ta teeb seda inimese vaimu kaudu. See on kõige olulisem elumuutus, mis on elumuutev ja täiesti uus kvaliteet, mida usus kasvades iga Jumala laps peaks elementaarsel tasemel suutma mõista ning kasutama.
Karta on, et ka meie lugejate seas on palju neid, kes seda otsivad ja see on esimene sedalaadi postitus, millele tuleb järg, mil tutvustame, kuidas õppida Jumalaga suhtlema. Väga paljud usuvad, aga ei tea, kuidas Püha Vaimuga suhelda. See on õpitav!

Kristlik Mõttevõra