Kristlik Mõttevõra

SARKASM EI OLE NALI, VAID DEEMON

01.09.22 02:59 PM By Kristlik Mõttevõra

"Salvav pilge, äärmiselt terav iroonia. Kirjaniku teostes on hävitavat, piitsutavat sarkasmi. Tema huumor muutus ajuti halastamatuks sarkasmiks. Lausus seda lõikava sarkasmiga. Sarkasmini tõusev iroonia." selgitab eesti keele sõnaraamat EKSS.

"Parimad naljad on minu meelest just sageli sarkastilised. Nad võivad küll olla mõne jaoks haavavad ja valusad kuulda, aga kui seda kõike huumoriga võtta, on ju kõik hästi." kirjutab Delfi.

"Sageli arvatakse, et inimesed, kel on sarkastiline-irooniline huumorimeel, ei tee sääraseid nalju mitte nalja pärast, vaid enda enesehinnangu tõstmiseks - nad alandavad teisi ja vabandavad seda naljaga."

Tegelikult sarkasmi vaim tõepoolest võib mõne madala esehinnanguga inimese enesetunnet tõsta, aga teeb seda mitte nalja pärast, vaid teiste alandamiseks ja see on vaimne sidumine. Seda sisestab deemon.

"Mina usun, et pigem nii ei ole. Inimesed, kes teisi alandavad, teevad seda otseselt, alandades, mitte läbi huumori. Ja need, kes seda läbi huumori teha üritavadki, põruvad selles sageli, sest alandus, mis pidi kõlama naljana, ei olegi sageli naljakas." Tõsi ta on, et sellele, keda alandada, pole see üldse nalja asi.

"Sarkasm ja iroonia moodustavad koos musta, mõrudamaitselise huumoriprisma, mille läbi maailm tundub üks naljakas koht, kus inimesed ja toimuvad asjad on täiesti nonsense. Kuidas aga keegi sarkastiliste ja iroonilistesse märkustesse suhtub, on selle inimese oma asi." kirjutab Oliver Hainsalu. (30.09.2010.a)

Jakoobuse kiri hoiatab sellise vaimu eest. Ta selgitab, et see on süüdatud põrgust. (Jk 3:6) Mis on pahategija, täis surmavat mürki. (s Mida see vaim siis surmab? Kas see pole mitte süütu nali?

Ei ole. Sest see alandab ja surmab inimeste vahel suhteid. On nalja, mis on situatsiooni koomika. Sarkasm aga hävitab inimeste vahel armastuse. See on üks efektiivne meetod, kui keegi tahab jääda ilma sõpradest. "See pole ülalt tulev tarkus, vaid maine, hingelik, deemonlik." ütleb Jakoobus lõpuks, s 15.

"Kui keegi ei eksi kõnes, siis on ta täiuslik ja suudab ohjeldada ka kogu ihu." (Jk 3:2) Jakoobus toob välja kaks tähtsat vaimuliku elu tõsiasja.
Esiteks, kes tunneb ära sellise deemoni, see suudab ohjeldada oma ihu ja teiseks, ta on täiuslik, kui ta seda suudab! Ta ei luba sel deemonil midagi enda kaudu välja öelda.

Kui te tahate olla täiuslikud, siis tuleb esmalt aru saada, et sarkasm ei ole nali, vaid deemon ja teiseks, seda ära tundes, te olete vaimulikult tasemel, kui te ei anna maad kuradile.

Muidugi on selline "vaimukus" mõne jaoks suur kiusatus, aga, võida kuri ära heaga! Mis on siinkohal hea? Tasadus, enesevalitsus. (Gl 5:23) "Kogu alandlikkuse ja tasadusega, pika meelega, üksteist sallides armastuses," kirjutab Paulus efeslastele 4:2. Hoiduge sarkasmist, sest see on surmav mürk, süüdatud põrgust. Kristlased ei tohiks sellele vaimule alla jääda, kui nad tahavad käia armastuses ja Püha Vaimus.
Seetõttu, kui teis on Püha Vaim, siis te tunnete sarkasmi puhul tugevat rünnakut, kui keegi teeb teie suhtes sarkastilise märkuse. See on deemonlik rünnak. Inimesed peavad seda naljaks, aga tegelikult selle vaimu viljad on mürgised ja hävitavad, millega see vaim üritab pugeda hinge.

Kuid see võib olla ka mõne kristlase "saatja", kui see ei uuenda meelt ja ei saa aru, et sarkasm ei ole Jumalast ega Pühast Vaimust.
Sarkasmi eesmärk on tihtilugu kättemaks või ligimese alandamine. Pilkamine on patt. Kes teeb seda teadlikult, see on Jumalast lahutatud ja kuradi oma. Mõned aga ei tea sellest midagi, siis nad võivad olla sellise deemoni poolt aastaid kiusatud, kui aga mitte anda kiusatusele järgi, siis deemon läheb ja otsib kedagi teist, keda ära kasutada teiste kiusamiseks. Ärge andke talle maad, ärge saage tema suuvoodriks!

Kristlik Mõttevõra