Kristlik Mõttevõra

SAJA AASTANE ÜLISTAV PROHVET

22.11.23 01:13 PM By Kristlik Mõttevõra

Meie hulgas võib olla neid, kes on kuulnud midagi Moosese võidulaulust, aga tuletame siinkohal meelde, et see on tegelikult vaid lahingukroonika. See kirjeldab Iisraeli rahvaga Kõrkjameres juhtunud sündmust, kusjuures üsna detailselt. Episood episoodi järel, kuidas sündmused lahti hargnesid. (Tasub uuesti läbi lugeda.) Ent sellele järgneb sündmus, millele täna tahame juhtida teie tähelepanu, sest see on täiesti ainukorne ja hämmastav! Arvestades seda meestemaailma, mis sel ajal Lähis-Idas valitses, oli järgnev ennekuulmatu! Selleks pidi enne juhtuma midagi vapustavat. Sest teisel juhul ei oleks see piiblis kirjas olnud. Naistel ei olnud õigusi ning mehed kohtlesid neid kui omandit. Kui te loete Moosese raamatut, siis enamasti kirjeldatakse Moosest ja Aaronit, aga nende õde on tundmatu isegi loos, kus Mooses korviga Niiluse peale saatuse hooleks jäeti. Seal ei mainita Mirjami nime, aga kontekstist selgub, et Moosesel oli vanem õde, kes pandi jõe äärde korvi valvama, et näha mis edasi juhtub. Kui Mooses ja Aaron alustasid teenistust või tulid vaarao ette, oli Mooses 80 aastane ja Aaron, tema vanem vend 83 aastat vana. Seega Mirjam kes oli nende vanem õde, pidi neist olema oluliselt vanem ja võis sel ajal kui toimus Kõrkjamerest läbi minek olla isegi saja aastane! Kas te kujutate ette saja aastast eestlast, kes tuleks kirikusse ja teeks järgmist, millest siinkohal Moosese raamat Mirjami kohta kirjutab?

Piibel kirjeldab: "Kui siis vaarao hobused, ta sõjavankrid ja ratsanikud läksid merre ja Issand tõi tagasi nende peale mere vee, Iisraeli lapsed aga käisid kuiva mööda keset merd, siis naisprohvet Mirjam, Aaroni õde, võttis trummi kätte, ja KÕIK NAISED käisid tema järel trummidega ja ringtantsu tantsides." Kes on teie koguduses on kõige vanem naine? Ütleme kasvõi 80 aastat vana. Kujutage nüüd ette, et ta võtab kätte trummi ja tema järel või temaga ühinevad KÕIK teised nooremad naised trummidega ning vallandub tohutu * trummikõmin! Seda on isegi unes raske ette näha, aga täpselt selline vaatepilt avanes tänu Mirjamile. Vähe sellest, et ta oli meie mõistes väga väga vana, võttis ta trummi ja kutsus teised naised trummidega enesega ühinema ning sellele järgnes tohutu Jumala ülistus! See on kujutlematult võimas vaatepilt! Justkui sellest veel vähe oleks, ta laulis sinna juurde oma sõnadega laulu, mis tal südamest tuli. Kõik naised aga koos temaga, temast nooremad teda laulu ja mänguga toetamas. Just selline vanem õde oli Aaronil ja Moosesel, kes oli näinud oma elus ilmselt kõike, aga kes võttis julguse kokku ja kutsus endaga kaasa KÕIK naised ja hakkas meeste nähes ülistama Jumalat. (2Ms 15:19,20) Mirjam ei olnud üksnes naisprohvet, vaid ta oli tõeline ülistusjuht, kellest võiksid eeskuju võtta kõik!

Kui Aaronist on kirjutatud, et ta oli leviit, preester, siis on tema kohta märgitud, et ta oli ka prohvet, aga tema vanem õde Mirjam oli samuti prohvet, naisprohvet! Miika kirjutab Mirjamist tema seisuse vääriliselt: " Jah, ma tõin sind Egiptusemaalt ja lunastasin orjusekojast. Ma läkitasin Moosese, Aaroni ja Mirjami käima sinu eel." (Mi 6:4) Miika järjestab Mirjami viimasele kohale, aga Mirjam sündis ammu enne Moosest ja Aaronit ja Jumal oli juba teda välja valinud, kes pidi oma vendadel silma peal hoidma. Selline imeline naine! Kes pidi seisma oma noorte vendade eest ja alles 80 aastat hiljem sai ta näha Jumala suurust ja muidugi tema tähetundi. Piibel kirjutab, et ta maeti kõrbes, ta ei saanud näha seda mida Mooses, aga järgnevad nelikümmend aastat oli ka Moosese jaoks paras katsumus. Ilmselt Jumal säästis Mirjamit, aga veel täna on Mirjami teod meile kõigile, iseäranis naistele suureks innustuseks ja julgustuseks.

* Trummid on enamus eesti kirikutes tabuteema ja nende kasutamist peetakse paganlikuks, kui keegi toob trummid kirikusse ja hakkab neid taguma.

Kristlik Mõttevõra