Kristlik Mõttevõra

SA OLED ÕNNIS

16.04.24 01:37 PM By Kristlik Mõttevõra

Võiks arvata, et kui Jeesus mulle ei ilmu, siis, mul on midagi viga? või ma ei vääri seda; aga seda väidab hingevaenlane, mitte Jumala vaim. Kui Jeesus sulle ei ilmu, siis tal ei ole põhjust sind veenda, sinu usk on kindel ja ta teab, et sind ei kõiguta mitte miski. Jeesus selgitas: õndsad on need, kes ei näe, aga usuvad. Ta ju küsis Tooma käest: kas sa usud seepärast, et sa oled mind näinud? Ta lisas: Õndsad on need, kes ei näe, kuid usuvad. Jh 20:29

Kui palju me oleme jäänud uskuma hingevaenlast, et Jeesus ei külasta meid, kuivõrd me ei ole piisavalt head. Aga Jeesus ütles vastupidi: sa oled õnnis, sa küll ei näe, aga usud! Kas sellele leiab kinnitust mõne sündmuse näol ehk teisisõnu, kas Jeesuse ilmumine tõesti oli sel põhjusel vajalik? Vastab tõele.

Kui te loete evangeeliume, siis leiate, et ta pidi ikka mitu korda mõningaid veenma ilmumise läbi enne, kui ülestõusmise usk tõesti sai nende südames kindla koha. Nii uskumatu kui see ei tundu, siis teiste pealtnägijatega võrreldes olid apostlid just kõige umbusklikumad. Te võite lugeda kellele Jeesus end näitas, aga te ei leia sealt, et ta pidi ennast näitama mitu korda, peale jüngrite. Johannes ütleb, et Jeesus ilmus apostlitele koguni kolm korda! Nagu eestlased ütlevad: kordamine on tarkuse ema. See selleks. Ta ilmus ekstra Tooma pärast. Selgub ka see, et kui Jeesus ilmus kolmandal korral, siis Johannesel oli usk südames juba kinnitunud, ta ütles teistele: see on Issand. (Jh 21:7) Kuigi Jeesus rääkis nende kõigiga, eemalt, kalda pealt, siis üksnes Johannes uskus, et see seal on Issand, mille tõttu siis ka teised jüngrid reageerisid vastavalt.

Tundub, et kui Toomale piisas ühest korrast, siis Peetrus nägi Jeesust mitu korda, ka isiklikult, pärast seda kui Jeesus oli ilmunud sugulastele; jüngrid ju kuulutasid püha Joosepi vennale, et Siimon nägi Issandat. Johannese evangeeliumist selgub tõsiasi, et Peetrus sai Jeesuse erilise tähelepanu osaliseks. Jeesus "vajutas" ikka korralikult Peetruse südamele: Siimon, kas sa armastad mind?! (Jh 21:15,16,17) Ta küsis seda kolm korda!

Ka täna on palju neid, kellele Jeesus on ilmunud mitmel korral ja vestelnud. Aga Johannes kirjutas üles Tibeeria järve rannal toimunud ilmumise, ta ütleb: See oli Jeesusel juba KOLMAS kord jüngritele ilmuda pärast surnuist ülestõusmist. (Jh 21:14) Enamus meist pole kordagi Jeesust kohanud ega saanud teda puudutada; aga isegi kui ta ilmuks, ei kahtleks me hetkegi ega tuleks selle pealegi, et pista oma sõrm läbi Jeesuse käe nagu Toomas või tahaks süüa koos temaga, et olla ülestõsusmises veendunud. Selleks puudub vajadus. Seetõttu nimetatakse kõiki neid õndsaks, kes ei näe, aga usuvad. Sina see oled.

Kristlik Mõttevõra