Kristlik Mõttevõra

SA OLED IKKAGI ÕIGE

01.09.22 03:15 PM By Kristlik Mõttevõra

Kui me ütleme et elame usust, siis, miks me loodame ikka veel tegude abil meeldida?! Jumal puhastas meie südametunnistuse surnud tegudest Kristuse verega! (* Hb 9:14)

Inimesed loodavad tegudele, aga neil ei ole lootust. Kes loodab tegudele, peab täitma kõik kuussada ja enam käsku. Üsna lootusetu, kas pole? Jumal aga puhastas meie südametunnistuse surnud tegudest, seetõttu ära looda enam muule kui armule. Isegi kui sa ei tee mitte ühtegi tegu, oled sa ikkagi õige Jumala ees! Ära üldse proovigi Jumalat mõjutada või meeldida tegude abil, sest see viib sind kohe armu alt ära käsu alla ja siis tabab sind jõuetus ning sa jooksed kinni. Kes aga loodab Jeesuse verele ja armule, see peab uskuma, et tema pääste on piisav ja jäädavalt täiuslik, et teda Jumala ette seada puhta ja laitmatuna. (Hb 10:14) Seda sa oledki. Piisavalt õige. Jumal armastab sind just nii.

"Aga minu õige jääb usust elama, kui ta taganeb, siis ei ole minu hingel temast head meelt." (Hb 10:38) Kui sa tahad usust elada, siis sa ei saa käsust elada. Jeesuse armust taganemine ei ole mitte Jumala eitamine, vaid käsu alla minek. Heebrealased uskusid Jumalat. Kuid armust õigeks saamine oli neile täiesti uus usk! Ka eestlased usuvad Jumalat, paljud, nad oskavad isegi nimetada mõnda kümnest käsust, aga nende usk on surnud. Kui nad tuleksid käsu alt armu alla, siis nad saaksid Kristuse vere läbi oma südametunnistuse puhastatud surnud tegudest. Heebrealastele mõeldud kirjas "taganeb" ei tähenda Jumala eitamist, vaid Kristuse eiramist. Jeesuse uskujad on käsu alt vabaks ostetud ja elavad armust.

* "Kui palju enam siis Kristuse veri. Kristus, kes igavese Vaimu läbi ohverdas iseenese laitmatuna Jumalale, puhastab meie südametunnistuse surnud tegudest teenima elavat Jumalat." Hb 9:14

Vaimu poolest kogevad inimesed armu ja jääksid ka armu alla, kuid kohe kui nad on sattunud õpetuste alla, hakatakse neile rääkima, et sa pead Jumalale meeldima ja siis sa pead neid ja neid asju selleks tegema, et tema soosingut välja teenida. Sealt edasi on juba käsk. See on väga levinud ja inimesed ei saa aru, miks Jumal ei lepi nendega? Kuid Jumal lepibki ja armastab, aga käsumeelsed õpetajad ajavad igasugust valeõpetust ja siis hakkab survestamine. Sealt edasi inimene kogeb, et ta enam ei jõua kõigi nende reeglitega toime tulla ja varsti jääb kirikust eemale. Eriti paistab see silma suurtes kogudustes, aga ka väikestes, kus käsumeelsus on normiks kuulutatud. Jumal siiski ei nõua inimeselt midagi muud, kui ta käiks päevast päeva koos Temaga. Kui ta armu alla jääb, siis see on imelihtne, sest Jumala armastus ja ettehool ning õnnistus saadab teda igal ajal. Inimene ei pea midagi tegema selleks, et meeldida Isale. Isa lihtsalt armastab, sest ta armastas oma Poega, kelle läbi meil on juurdepääs kõigele mis Isal on. Ei mingit trikitamist. Lihtsalt ole olemas ja armasta Jumalat, Jumal armastab inimest rohkem, kui see suudab isegi ennast armastada, rääkimata ligimesest. Seda tõendab, et ta andis oma Poja, et igaüks kes usub, võiks olla igavesti koos Isaga. Seetõttu ärge laske ennast panna jälle ikkesse, vaid püsige armu all, sest seda tahab nii Jeesus kui Isa. See on nende mudel, kuidas nad saavad sinu eest kõige enam hoolt kanda ja sind kõige enam armastada.

Armule ei tohi hinnalipikuid külge panna. Kes seda teeb, arvustab Jumala halastust ja peab ennast Jumalast armulisemaks või õiglasemaks. Inimene ei saa Jumalale ette kirjutada, millal Jumal annab armu ja millal mitte või kuidas seda teha! Kõik, kes õpetavad nn odava või kalli armu õpetust, on tegelikult käsumeelsuse all ja ise armust ära langenud.

Kristlik Mõttevõra