Kristlik Mõttevõra

PÜHA VAIMU VALATAKSE EDASI

26.03.24 10:14 AM By Kristlik Mõttevõra

Maailmas on väga paljud kirikuid ja suured konfessioonid, kes ei usu ega tunnista, et Jumal valab oma Püha Vaimu välja endiselt ja üha uuesti, nii nagu tegi seda apostlitele. Seda on kurb tõdeda. Mis on reaalne ja tegelik põhjus, miks ei teki ärkamist, kui süveneb religioon ja moondub evangeeliumi sõnum; mille eest Paulus hoiatas, kui keegi kuulutab teistsugust evangeeliumi, siis olgu ta neetud. " Ma imestan, et teie nii ruttu pöördute ära temast, kes teid Kristuse armu kaudu on kutsunud, mingi teistsuguse evangeeliumi poole. Mingit teist evangeeliumi ei ole, on vaid mõningaid, kes teid segadusse ajavad ja tahavad Kristuse evangeeliumi pahupidi pöörata. Aga kui ka meie ise või ingel taevast kuulutaks mingit evangeeliumi selle asemel, mida meie oleme teile kuulutanud - see olgu neetud!" (Gl 1:6-8) Millest kirikud räägivad? Kas mitte seda, et vaimuannid ei olegi esmased ja miks peaks üks koguduse lihtliige üldse sellise vaimuliku asjaga oma pead vaevama. "See oli määratud apostlitele ja sellega on asi lõpetatud." "Ärge kujutage endale ette Püha Vaimu välja valamist!" Küsime: kas see on piibellik? 

Kuidas siis tegelikult oli Püha Vaimu väljavalamisega? Teile on õpetatud, et see toimus ära ja sellega sai Püha Vaim välja valatud ja asi läbi. Kirikud tähistavad ju nelipüha, millega põhjendatakse oma dogma sellest kui ühekordsest sündmusest. Kuidas piibel Püha Vaimu välja valamist kirjeldab, kas see vastab kiriku traditsioonile või mitte, võtame selle pulkadeks lahti. Nii nagu on kreeka k kirjas ja ajame näpuga järge nagu Jeesus tihti end väljendas: kirjutatud on, tsiteerides pühakirja.

Sageli räägitakse, et Püha Vaimu selle kogu võimsuse juures kogeti 2000 aastat tagasi ja see ei ole meile, aga meie oleme vaid automaatselt selle osalised, kui me ristimise vastu võtame või saame koguduse liikmeks. Ühsõnaga kuulete kummalisi seisukohti. 

Tegelikult on kirik koguduse lihtliikmeid ninapidi vedanud. Püha Vaim tegutseb samal viisil kui nelipühapäeval. Kui teie sellest ei ole midagi kuulnud või teile sellest ei räägita, ei tähenda see seda, et mujal maailmas seda ei ole uuesti juhtunud, kus Püha Vaim tuleb taevast kuuldavalt, kohinal ja seda võib tihti näha kui hargnevaid tulekeeli, inimesed aga hakkavad rääkima võõrastes keeltes. Keeltes rääkimine ei ole lihtsalt abstraktne sõnade voolamine, vaid kui nende kõrval teisest rahvusest inimesed saavad ka aru, et need seal räägivad nende endi maa keeles. Seetõttu ka piiblis kasutatud keelte tõlgitsemine (eesti k piiblis), tegelikult on valesti tõlgitud, sest see on tegelikult keelte tõlkimine. Näiteks kui keegi kaugel Indoneesia metsas saab inglise keele, aga tal pole sellest aimugi, siis, see kes seda keelt oskab, tõlgib jutu kohaliku keelde. See ei ole mingi pomisemine ega ebamäärane pudikeel, vaid kui te loete Apostlite tegude raamatust 2:7-10, siis nad kuulsid ja panid imeks ning tundsid ära need keeled ning murded ja said ka seetõttu aru, mida teised rääkisid. Keelt saab tõlkida (tõlgitseda) see isik, kes seda keelt valdab. See selleks.

Püha Vaimu väljavalamise leek v tuli on sama tuli, mis ei põletanud ära Moosese ees põõsast, mida Mooses läks lähedalt vaatama. Inimesed on näinud leeke isegi kiriku kohal ja arvanud, et selle katus põleb, aga oh üllatust, kirikud ei põlenud ära, sest need ei ole olnud tavalised tuleleegid. Püha Vaimu tuli on Jumala tuli. Seda on läbi kirikuajaloo sh lähiminevikus korduvalt näha olnud ärkamistes, mis siin või seal kohas on aset leidnud. Teile võidakse rääkida, et selle sarnast tulekeelte nähtust ei ole enam esinenud, aga see ei vasta tõele. Iga kord kui algab ärkamine, on sageli Jumal näitamas end väga nähtaval kujul lisaks keeltele, mida ta annab ja Püha Vaimu vahetult, läbi iskliku kogemise või Vaimu kogemuse, mis ei jäta kedagi külmaks, vaid täidab neid joovastava agape armastusega.

Inimesed lihtsalt ei loe, mis on piiblis kirjas. Nad "loevad" tekstidest välja seda, mida neile eelnevalt on õpetatud, aga ei loe seda, kuidas on täpselt kirjutatud pühakirjas. See on suur pimedus.

Kuidas on Joel kirjutanud Vaimu välja valamisest? Eesti keelne piibel ütleb " ma valan oma Vaimu kõige liha peale." (Jl 3:1) Stop! Loeme uuesti, kuidas see mõte öeldud on: ma valan oma Vaimu KÕIGE liha peale. Loeme nüüd ka apostlite tegudest " nad KÕIK täideti Püha Vaimuga". (Ap 2:4) On nii? On. 

Kuid nüüd loeme uuesti mida prohvet Joel ütleb. 
  • Ta ju ei ütle, et ma valan seda üks kord? 
  • Ta ju ei ütle, et ma valan seda korraga kõigile? 
  • Ta ei ütle, kas seda välja valamist korratakse x arv korda? 

On nii. Kui sa tekstikriitiliselt loed pühakirja, siis sa peaksid juba nägema, et küsimused on asjakohased. Kuskil ei ole kirjas, et Püha Vaimu välja valamine on vaid ühekordne sündmus ja seda enam kunagi ei kordu. Vastupidi, ta ju ütleb, et seda valatakse kõigile! Kõigile, kes Püha Vaimu vastu võtsid. Vaatame, kui paljud sel päeval said Püha Vaimu? See on oluline. Rahvast oli koos umbes 120 inimest! (Ap 1:25) Kõigest! Mõistlik inimene küsib, kas see ongi kõik? Kõik, mida ütleb Joel või mida nimetab Luukas oma apostlite tegudes. (Ap 2:4) Kui te loete edasi, siis Apostlite tegudes on inimesed, kes ristiti, aga neil ei olnudki veel Püha Vaimu!, sest jüngrid küsivad seal, kas te saite Püha Vaimu? Need aga vastasid, et ei saanud, me ei teagi, et seda antakse. Mida me selle eelneva jutuga väidame?

Asi on puhtalt selles, et kuskil ei ole kirjas, et Püha Vaimu väljavalamine on üks ja ainus kord. Nii Joel oma ettekuulutuses kui ka Luukas kirjutab apostlite tegudes, et see läheb edasi. Apostlite tegude 8:16 kirjeldab, et " Vaim ei olnud langenud veel kellegi peale nende seast, nad olid üksnes ristitud Issanda Jeesuse nimesse." 

Piiblist selgub, et Püha Vaimu antakse PÜSIVALT kõigile, kes seda veel saanud ei ole, kellele see ei olnud veel langenud. Tänaseni!

Eesti k piiblis Joeli 3:1, heebrea k ja inglise k tõlkes 2:28 on kirjutatud: " And it shall come to pass afterward, that I will pour out my spirit upon all flesh; and your sons and your daughters shall prophesy, your old men shall dream dreams, your young men shall see visions". Seega siis "valan" e " shâphak" ei ole piiratud aja mõistega, vaid kui on kirjutatud "ma valan", siis see tähendab "ma muudkui valan edasi" ja valan ning valan ja ikka veel valan välja ka täna! Kui te aga loete eesti k piiblit edasi paar salmi, siis te leiate selle toimuvat ka ajal, mil leiavad aset apokalüptilised nähtused: tuli, suitsusambad, päike pimeneb, kuu muutub vereks. Seal ei ole öeldud, et välja valamine lõpeb nimetatud nähtuste algusega, aga on viidatud, milliseid ilmastiku nähtusi esineb ja meie neid ju veel isegi ei ole näinud. On nii? Seetõttu isegi Joeli poolt kirjutatud konteksti alusel, võib vastuvaidlematult väita, et Jumal IKKA VEEL VALAB VÄLJA OMA PÜHA VAIMU KÕIGE LIHA PEALE. Aga millisel juhul? Kes aga on rohkem lugenud või kuulnud ärkamistest, eri maailma piirkonades ning sealsete kohalike elanike tunnistusi, siis nad kirjeldavad sarnaseid nähtusi, mis olid ka apostlitel: kohinat, tulekeeli, võõrastes keeltes rääkimist. Mitte üksnes Püha Vaimu, vaid sh väliseid nähtusi, mida kirjeldavad ka apostlite tegude esimesed kaks peatükki. 

Kreeka keeles kirjutatakse " apas pimplēmi" ehk "kõik täideti". Millised kõik? Need kes olid koha peal, need kõik täideti " agios pneuma"-ga. Kuid see ei ole "kogu liha peale", sest 120 inimest ei ole ju seda! 

Kes usuvad, et Püha Vaim valati välja üks kord ja seda ei ole rohkem juhtunud v ei saagi juhtuda, need tegelikult EI USU ja on ise välistanud ärkamise ja Püha Vaimu välja valamise. 

Kirjutasime "Miks ei tulnud ärkamist", et te peate esiteks uskuma, et Püha Vaimu valatakse endiselt ja see juhtub üha uuesti ja uuesti, sarnaselt, kui see toimus nelipühipäeval. Siis see oli tõepoolest esimest korda, kui Püha Vaimu valati ka teiste rahvuste peale kui üksnes juutidele! Seda on tähtis mõista. Kuid Püha Vaimu saab välja valada igal ajal, sest valamine ei ole lõpetatud, vaid seda andi antakse kõigile, kes paluvad ja usuvad. Kui sa ei usu, siis ei tule ka ärkamist. Sest ärkamine on väga otseselt seotud Püha Vaimu välja valamisega just sellisel määral, kus te võisite lugeda, et Jeruusalemmas toimus plahvatuslik koguduse kasvamine, mil lisati päästetuid "päevast päeva nende hulka," (Ap 2:47) ja "sel päeval lisati nende hulka umbes kolm tuhat inimest"! Ap 2:41 See ei olnud jüngerlus ega evangeeliumi kuulutamine tänavatel. See oli ärkamine!

Kui teile aga õpetatakse, et see ei ole siiski võimalik ja Püha Vaim juba välja valatud ning nüüd peab asja teisiti lahendama, siis teid veetakse ninapidi. Kogudused võivad ükskõik kui kaua paluda ärkamist, aga seni ei juhtu nendega midagi, kui nad ei muuda oma USU seisukohta Püha Vaimu välja valamise küsimuses. Kui nad ei usu, et Püha Vaimu valatakse edasi, siis ei saa tulla ärkamist, sest Püha Vaimu välja valamine põhjustab plahvatusliku muutuse, mida me tunneme kui ärkamist. Need ei ole mitte üldse meie hingelised püüdlused, lihalikud teod, olgu need kui tahes siirad ja head usu kavatsused, sellest ikkagi ei piisa. Sest ärkamist põhjustab Püha Vaim. 

Vaja on muuta oma mõtteviisi ja mõista, kuidas ärkamine aset leiab ja lugeda uuesti piiblist läbi sellega seotud kirjakohad ning aru saada, mis seal tegelikult kirjutatud on. Mitte aga see, mida me tahame seal "näha", vaid üksnes see, millest seal meile kirjeldatakse. 

Kõik ärkamise eeldused on vajalikud, mis tegelikult on ju samas peatükis kirjeldatud: mida ei tehtud ja mida hakati tegema selleks, et Püha Vaimu välja valamine saaks juhtuda. Kõik on ju kirjas. Seal ei ole kirjas neid õpetusi, mida sageli ärkamiste kohta ekslikult või subjektiivselt arvatakse või jutlustatakse kui mõnda imerohtu otsekui maagilist väge. Ärkamine ei ole nõidus. Paljud kristlased üle maailma erinevates piirkondades on sellest aru saanud ja tulemuseks ongi toimunud Püha Vaimu välja valamine. Oh üllatust: ei olnudki vaid kunagi ammu ja üks kord! Meile valati välja Püha Vaim!

Pole üldse vale öelda Jaakobuse sõnadega: teil ei ole, sest te ei palu. (Jk 4:2) Kristlased võivad lõputult paluda ärkamist, aga seda ei tule enne, kui te palute õigesti. Jeesus täpsustas üle inimeste tahtmised, ta küsis enne: mida sa tahad, et ma sulle teeksin? Seetõttu tuleb paluda: Jumal, vala välja oma Püha Vaim! Siis te saate välja valamise nagu seda on vaja ärkamiseks v juhtus nelipühal. Kui te usute, et Jumal valab välja Püha Vaimu, alles siis te saate oma palvevastuse. Nii lihtne see ongi, aga te peate uskuma ja paluma Püha Vaimu välja valamist. See ei ole lihtsalt Püha Vaimuga ristimine või Püha Vaimuga täitumine, mida samuti teeb Püha Vaim. See on hoopis välja valamine, mis toob ärkamise.

Kristlik Mõttevõra