Kristlik Mõttevõra

PÜHA VAIMU TEMPEL VS SAALOMONI TEMPEL

28.09.23 08:36 AM By Kristlik Mõttevõra

Uus tempel on tegelikult analoogne vana templiga

Kristlased räägivad väga palju Püha Vaimu templist, aga paljudel puudub selle mõistmiseks ettekujutus, kuidas see tempel välja näeb ja toimib. Internetist ei ole samuti pilte ja selgitusi. Seetõttu koostasime graafilise joonise ja lisame siinkohal kommentaarid nii joonisel, kui ka postituses. Loodetavasti on see arusaadav, kas just ammendav? Kui midagi jääb selgusetuks, siis küsige üle. Hea mõte on seda jagada teistega!

Uue lepinguga tempel kui sellise struktuuriga "ehitis" jäi alles ja isegi üks ühele, aga templi saab igaüks, kes Jeesuse võtab vastu oma Issandaks. Kui varem oli templi kõige püham paik hoone keskne osa; sealt enam edasi ei saanud liikuda ning mõistagi miks, kuna Jumal ei vaja ust ja ta langeb taevast; siis nüüd on kõige püham paik inimese süda, kuid seal on Kristus, kes on "uks" taevasse igaühele, kes teda vastu võtab. Inimese keha sai Püha Vaimu kandjaks ja ühtlasi Püha Vaimu templiks. Sest Püha Vaim on kehas (selles) alaliselt kohal. Jumala vaim oli alaliselt kohal ka templis.

Peetrus ütleb, et nõnda võimaldakse teile takistamatu sissepääs (2Pt 1:11). Kiri heebrealastele täpsustab kuhu me saame takistamatult siseneda. See on armu aujärje ette. Varem seda ei olnud. Enne Kristust sai üksnes ülepreester minna pühasse paika ja sealt edasi kõige pühamasse paika, kus neid kahte eraldas templi vahevaip. (Mt 27:51) Üksnes ülempreester! Selleks pidi ta end enne teenistust pühitsema, et ta üldse ellu jääks Jumala pühaduse ees. Kunagi ei teadud, kas ta tuleb elusalt tagasi. Keegi teine ei tohtinud sisse minna kõige pühamasse paika, Jumala armu aujärje ette.

Uue lepinguga ei kaasne preestrite ohvriteenistust, vaid Jeesus tõi üks kord täiusliku ohvri ja sellega algas uus leping, uus ajastu kogu inimkonnale tehti pääste võimalikuks. Nüüd nimetatakse kristlasi preesterkonnaks, kes on püha rahvaks. Kõik kristlased saavad minna kõige pühamasse paika, takistamatult!

Püha Vaimu tempel vs Saalomoni tempel
Kõige püham paik on nüüd kristlase sees ja kogu inimese ihu on Püha Vaimu tempel. Fookus ei ole enam ehitisel, vaid südemes!

See kõige püham paik asub südames. Seal on Kristus oma vaimu läbi ja tänu temale, on meil kõigil nüüd võimalus teenida Jumalat, kui ka minna takistamatult Jumala ette. See toimub inimeses, seespidiselt, kuna kristlase ihu on nüüd Püha Vaimu tempel. Selles templis kõige pühamas paigas ehk südames asub Kristuse vaim. Pole niisama öeldud, et paluge mida iganes Kristuse nimel ja Isa annab seda Jeesuse tõttu. (Jh 16:23) Kristuse õigsuse tõttu pääseme armu aujärjeni. Mis vaimselt kulgeb läbi südame üles taevani. Kuid see kanal on nüüd inimese sees, mitte väljas hoone abil nagu templis varem oli.

Kui te võrdlete templi ülesehitust, siis uus tempel on tegelikult analoogne vana templiga; ainult et kõige püham paik on nüüd kristlase sees ja kogu inimese ihu on Püha Vaimu tempel. Fookus ei ole enam ehitisel, vaid südemes!

See on uus kvalitatiivne olukord. See tempel ei ole ka paikne, vaid liigub koos sinuga kaasa igale poole. Kuhu sa iganes lähed, seal on sinu sees Püha Vaim ja kõige pühamas paigas ka Kristus. Jeesus ütles, et ta ehitab kolme päevaga uue templi (Jh 2:19, Mt 27:40), ja pimedus ei võida seda enam kunagi. Miks? Sest neid templeid on sadu miljoneid üle kogu maailma! Kogudus koosneb Püha Vaimu templitest. Mida suurem kogudus, seda mõjuvõimsam ja tugevam see tempel on ning mõistagi võitmatu!

Lisaks Jeesus selgitas: "Sel päeval te tunnete ära, et mina olen oma Isas ja teie minus ja mina teis." Ta lisas: "Kui keegi armastab mind, küll ta peab minu sõna, ja minu Isa armastab teda ja (Toim: pane tähele) me tuleme ja teeme eluaseme tema juurde." Jh 14:20-23 "Tõe Vaim, tuleb, juhib ta teid kogu tõesse, sest tema ei räägi iseenesest, vaid ta räägib, mida kuuleb." Jh 16:13 (Toim: kellelt ta kuuleb? Mõistagi Kristuselt) "Et kõik oleksid üks, nii nagu sina, Isa, minus ja mina sinus (Toim: Kristus meie ihus), et nemadki oleksid meis, et maailm usuks, et sina oled minu läkitanud," Jh 17:21 ja "mina neis ja sina minus, et nad oleksid täielikult üks, nii et maailm tunneks ära, et sina oled minu läkitanud ja et sa oled armastanud neid, nii nagu sa oled armastanud mind." Jh 17:23. See kirjeldab meie uut olukorda ja Püha Vaimu templi ülesehitust, kuidas see kristlases toimib, ja kuidas iga üks, kes ta vastu võtab, saab Isaga kontakti läbi Kristuse.

Miks kristluses tihtipeale ei ole seda mudelit ära tabatud on see põhjus, et Kristuse vaim ja Püha Vaim on taandatud kokku, mis on mõistagi väär. Näiteks kui te võtate raamatu "Alged Jumala riigis" (retsentseerinud Osvald Tärk!), siis lk 11 kirjeldatakse Püha Vaimu ja selgitatakse, et SEE ON SIISKI ÜKS JA SAMA VAIM! Mis on vale! Kristusel oli oma vaim ja ta sai Püha Vaimu, mis langes tuvina, nagu te teate. Kogu segadus on selles, et arvatakse, et Kristuse vaim on üks ja sama mis Püha Vaim. See on valeõpetus ja üldistus! Räägitakse Püha Vaimust, aga tuleb selgelt teha vahet Püha Vaimul ja Kristuse vaimul, siis tuleb mõistmine ja te saate aru kuidas Püha Vaimu tempel toimib. Meil ei ole Kristusest kuidagi võimalik mööda minna, kuidagi otse läbi Püha Vaimu! Püha Vaim räägib seda mida Kristus! Isaga saame ühenduse Kristuse läbi ja tõttu. Mitte Püha Vaimu tõttu. Ega Püha Vaim ei surnud meie pattude eest! Kristus suri. Kristus tõusis üles ja elab. Nüüd ta on ka uks ja meil on Kristuse läbi takistamatu ligipääs Isa ette. Isegi kui me midagi palume, siis isa teeb seda selletõttu, et Kristus on õige, oma Poja pärast. See ei tähenda, et Jumala armastus taandub kuhugi ära, kuid Jumal teeb kõike Kristuse pärast ja tema nimel me palume Isa iga päev. Selline mudel.

Kristlik Mõttevõra