Kristlik Mõttevõra

PÜHA VAIMU SISEMINE LAUL

31.05.23 08:46 AM By Kristlik Mõttevõra

See on Püha Vaimu rõõm, kes teie südames laulab kiitust olenemata sellest, mis meeleolu teil hinges on ja pea parasjagu mõtleb.

Paulus defineetib sellise vaimuavalduse sisemise rõõmuna. Ta kirjutab: "sisemise inimese poolest ma rõõmustan". Rm 7:22 Kreeka keeles συνήδομαι (synēdomai) ja inglise keeles "middle voice from", to rejoice in with oneself, i.e. feel satisfaction concerning:—delight. Kontekstis "to rejoice together with" (another or others). Kuidas see reaalselt välja näeb? See rõõmuhääl heliseb vaikselt koos Püha Vaimuga sinu südames. Sellise vaimuavalduse eesmärk on su hing rõõmsaks teha.

Paljudes kirjakohtades Paulus kirjeldab oma kannatusi, mis teda tabavad evangeeliumi kuulutades, aga nende juures ta kogeb oma vaimus Püha Vaimu rõõmu.

Sul võib peas valitseda nõutus, kurbus, isegi meeleheide ja hinge pugeda kahtlus, aga see on kõigest HINGELINE, mitte vaimne! Sa pead seda arukalt mõistma. Selles on lihtne vahet teha, sest vastuolu südame ja hinge vahel on ju nii ilmne. See vastasseis ei kao kuhugi ära. Aga sa käid nüüd vaimus. (Ga 5:16)

Vaim sinu sees ülistab Issandat kiituslauludega igal ajal. See on nagu sisemine "pereraadio", mis vaikselt mängib taustaks vaimulikke laule, isegi öösel magades vaikselt läbi une, aga teised ei kuule sellest midagi, et sinu südames heliseb rõõm Issandas. Seda TEEB Püha Vaim. See on sinu tugevus. Seisa vaimus, selle tugevusel.

Ütle endale: hing ole rõõmus, minu vaim rõõmustab Issandas! Ent rõõmusta ka välise inimese poolest! Kui Püha Vaim rõõmustab, laula kaasa neid laule, mis su südames helisevad.

Kristlik Mõttevõra