Kristlik Mõttevõra

PALVE ON ARM

22.02.23 09:28 AM By Kristlik Mõttevõra

Jumala tegevus ei ole piiratud usklike palvetega, sest kui ta peaks ootama kuni meie hakkame palvetama või paastuma, siis ta jääkski ootama! See oleks nagu õhuke jää, mis ei kanna välja ja peab ootama külma, et see lõpuks kandma hakkaks. Enamasti seda ei tule õigeks ajaks.

Tänu Jumalale, et ta ei sõltu üksnes meie palvetest, siis tal jääks kõik tegemata. Kuid ta on andnud meile head juhised ja vaimulikud relvad, palve ja paastu, aga mitte selleks, et meie käes oleks võim või inimeste saatus või koguni Jumala käed ja ta tahtega manipuleerimine. Sest kui meie palvete taga oleksid Jumala käed, oleksid need väga lühikesed.

Ta ei andnud palvet ka selleks, et me talle ennast meelde tuletaksime, justkui tal ei püsiks meeles meie asjad või vajadused või ta vajaks abilisi ning sekretäri. Niisamuti mitte selleks, et me teda tagant kiirustaksime! Ta andis palve, et me kinnituksime tema võimetesse ja oleksime iga päev temaga osaduses. Kuid me palve olgu usus. Kasvõi vähim usk, aga usupalve. Usupalve on palve, milles sa tead, et Jumal on sinuga selles asjas sama meelt.

Kui Issand peaks lootma meie usule või palvetele, siis, kas keegi üldse saaks veel päästetud? Isegi pääste on üksnes arm. Jumal ise kutsub. Me ei saa palvetega kedagi päästa. Kui keegi ütleb, et "Mina palvetasin ja Jumal päästis ta ära," siis, millest sa tead, et just sinu tõttu Jumal ta päästis? Ta teeb seda üksnes armastusest ja armust. Rm 5:6

Me saame kõike üksnes armust, mitte oma tegude sh palvete tõttu. Seetõttu vahel meie palvetele tuleb vastus enne palvetamist või ei tulegi vastust, sest au ja arm kuulub vaid Jumalale, mitte inimeste ees uhkeldamiseks.

Arm kehtib ka palvete kohta.

Kui ta tahab, siis ta annab armu ja kui ta ei taha, siis ei ole midagi parata. Jeesus ütles alati: Isa, sinu tahe sündigu.

"Sinu riik tulgu, sinu tahtmine sündigu nagu taevas, nõnda ka maa peal!" Mt 6:10. Isegi Meie Isa palves palvetame, sinu tahe sündigu, aga kui sageli me mõtleme päriselt, et Isa ikka sinu tahe - ikka sinu! Enamasti mõtleme, sinu tahte all täida minu tahet! Seetõttu palve ei ole kohustus, mida nõuda saab, vaid Jumala arm.

Kristlik Mõttevõra