Kristlik Mõttevõra

PÄÄSTETUD. PÄÄSTETUD. PÄÄSTETUD

17.05.23 10:23 AM By Kristlik Mõttevõra

Sageli räägitakse, et Issand päästab. Aga tihti on see üldsõnaline ja määratlemata. Kuid kui tuleb rääkida päästest, siis millest inimest päästetakse on mitu olulist aspekti.

Esiteks, kõik ehk teavad ja on kuulnud, et meid päästetakse patust. Mida see tähendab? Esiteks tähendab, et meid tehakse patust puhtaks Jeesuse vere läbi, kuid see pole kõik. Patust pääste tähendab veel seda, et meie hinge hoitakse pattu langemast. See on üleloomulik vägi, mis hoiab inimese patust eemal.

Teiseks meid päästetakse igavese kohtu alt, sest kes on ükskord päästetud, see on päästetud igavesti. Sellist laadi õpetused, et "kõik lähevad kohtu alla" ei ole siiski kõik, sest kohtu alla lähevad vaid need, kes ei ole päästet vastu võtnud. Millist? Jeesust kui isiklikku päästjat, kelle Jumal saatis meile ja andis võimaluse pattudest ja nõtrustest pääseda. Kes aga loodavad endiselt headele tegudele, mitte armule, siis need lähevad kohtu alla. Meie aga loodame Jumala armule. Armust oleme me õigeks saanud ja kohtu alla ei ole meid põhjust saata. Oleks ikka kurioosum küll, kui sind päästetakse taevasse ja siis ikkagi lähed kohtu alla. Kuid piibel kirjeldab, et päästetud on kohtunikuga samal pool lauda ja pühad mõistavad ükskord kohut isegi inglite üle. Seetõttu Jeesuse omad on kohtu alt päästetud, see on teine pääste.

Kuid kolmandaks, mis on see kolmas pääste? Jeesaja nimetab seda, et Issand päästab igavese päästega. (Js 45:17) See tähendab seda, et pääste on igavene ja seda otsust ümber ei kaevata ega ei tule mingit teist päästjat enam. Kuid see igavene pääste tähendab päästet igaveseks eluks. Seega, mitte üksnes patust pääste, sest inimene võib uuesti langeda ja pattu teha, aga kedagi ei visata taevast välja. Kes on taevasse vastu võetud, selle pääste on igavene. Päästetud igavese päästega igaveseks. Jesaja lisab sellise nüansi, et neil ei ole vaja häbeneda ega tunda piinlikust. Kui sa oled taeva jaoks päästetud, siis sa oled õige ja sul ei ole millegi üle häbeneda ega kellegi pärast, sest Issand on ustav ja tema pääste on kindel, isegi mitte sellepärast, et ta ei ole veel järgi tulnud. Me ootame Kristuse tulekut, kui ta päästab ära oma koguduse. Paljud ütlevad, kus on teie päästja, miks ta viivitab ja narrivad meie usku, aga meil ei ole põhjust piinlikust tunda. Sest isegi siis, kui sa lõpetad maise elu enne tema tulekut, oled sa ikkagi päästetud igavese päästega. Kuid õndsad on need, kes ei näe surma ja päästetakse siit samal moel kui Jeesus tõsteti üles taevasse. Samal moel kannavad ka Jumala inglid kõik päästetud üles Issandale vastu ja need ei näe kunagi surma. Seetõttu need on isegi surmast päästetud. Nad elavad sõna otsese mõttes igavesti.

Kogu kristlik elu on üks pääste, püsiv pääste, pääste, mis hoiab meid patustamast, pääste, mis annab meile õiguse e me oleme ju õigeks mõistetud, - Jumala lapsed ning kui me oleme kuninglikust soost, nagu Peetrus kirjutas, siis, seda enam me oleme need, kes on tõstetud kogu maailmale näitamiseks, aga ka tõstetakse kogu maailma eest üles, Kuningate kuninga juurde ning võime täie julgusega öelda, et me omame igavest päästet. See kuulub meile. Mis iganes siin maailmas meie kohta ei öelda, me oleme kõrgemast soost kui mistahes eliit, kes ennast ise ülendab või kuningas, kes on seatud inimeste poolt. Meie oleme pandud kohale Jeesuse Kristuse poolt ja me oleme kuninglikud preestrid, selle sõna suure algustähega, kes ükskord mõistavad kohut kogu maailma üle ja valitsevad tema rahuriigis asevalitsejatena üle kogu maa. Igavesti. Surmal ei ole meelevalda meie üle, sest meil on igavene pääste, millega kaasneb igavene elu. Seda kõike on isegi raske ette kujutada, aga kui räägitakse päästest või päästetutest, siis see kõik kehtib iga kristlase kohta, kes võtab Jeesuse vastu isiklikuks päästjaks. Kui keegi ei soovi päästetud saada, siis teda ei päästeta.

Selleks et sind päästa, pead sa andma nõusoleku. See on nagu notariaalne leping, kus sa kinnitad, et oled terve mõistuse juures ja nõus pääste lepinguga. Mitte üksnes patust pääsemise, kohtust pääsemise, vaid ka pääsemisega viletsusajast, kui Jumal otsustab, et nüüd on päästepäev ja saadab oma Poja meile järgi ja meid äkitselt kistakse üles temale vastu, nii nagu Paulus seda tessalooniklastele kirjeldab. Seda päeva ei tea mitte keegi kui vaid üksi Isa taevas. Kuid meid ei ole jäetud teadmatusse, sest Jeesus selgitas aegade kohta, millal tema tulek saab avalikuks ja neid märke teades, oleme me valmis jätma kõik sinnapaika, kui ta tuleb ja läheme siit ära, enne viletsusaja kohutavaid aegu, mis kogu maailma peale on tulemas. Kui sa tahad sellest pääseda ja saada igavese pääste lepingut, siis tuleb selleks Jeesus usus vastu võtta, paluda teda oma südamesse, kes teeb sind esmalt patust puhtaks ja elada elu koos Issandaga. Sest kui Issand on sinu südames ja Püha Vaim on selle pitseriks ja abimeheks, kes elab sinu südames kogu selle aja, siis sa võid küll olla rahulik igas olukorras ja olla rõõmus, et sind päästetakse!

Kristlik Mõttevõra