Kristlik Mõttevõra

OTSUSTAMISEKS SÄILITA ARUKUS

02.09.22 10:28 AM By Kristlik Mõttevõra

Piibel kirjutab seoses tarkusega, et säilita arukus ja otsustusvõime. Kui otsustamiseks läheb vaja valikuid, et otsust vastu võtta, siis mida tähendab arukuse säilitamine?

Eesti keeles on selle üle palju arutlemist, aga lihtsam viis seda mõista on läbi sõna tähenduse. Kui arukus on see, mida tuleb hoida, siis arulagedus on selle teine ots, millest hoiduda. Kui keegi on arulage, siis, see on meile lihtsamalt mõistetav, et see pole just kuigi mõistlik. Seetõttu võiks seda mõista ja selgitada ka: ära ole arulage, et vastu võtta otsused.

Keerulises olukorras inimene kaotab enesekontrolli ja paanika olukorras ei suuda vastu võtta otsust. Selleks et otsustada, peab mõistma esmalt seda, mis olukorras ta on ja kuidas sellest õigesti mõelda?

Südamerahu puhul ta mõtleb asjad läbi ja võtab vastu otsuse. Kui aga rahu kaob ja ta muutus rahutuks, siis ta hakkab üle mõtlema. Ülemõtlemine on tugev stress. Selles otsustusvõime ei toimi enam.

Paanikas inimesel puudub võime arukalt otsustada, teda sunnib tagant hirm. Hirmu vaim ei ole arukus! Seetõttu Jeesus tihti ütles, ärge kartke, ärge laske end hirmutada! Miks? Sest see ei ole tarkus ja niisamuti selle vaimu või deemoni mõju tõttu tehtud sundotsused, kui need ei ole elu alalhoiu instinkt (nt käitumine liikluses), on kõike muud kui tarkus tavalises elu situatsioonis.

Arukuse säilitamine on äärmiselt oluline meie elus õigete otsuste tegemiseks ja kui meis on sisemine rahu, on meis arukust. Arukust säilitades hoiame alal otsustusvõime.

Usu vastand ei ole ebausk, vaid hirm.

Kohe kui inimene tajub hirmu, hakkab ta arulagedalt ja mõtlematult käituma. Usu säilitamiseks on vaja jääda arukaks, usk ei ole rumal ega ajuvaba, usk on sellest kõrgemal.

Teil võib olla kogu usk, aga kohe kui te hakkate kartma, kaotate te otsustusvõime. Seetõttu uskuda Jumalasse on arukus ja tema võimetesse teid läbi kanda rasketest olukordadest, kuid selleks on vaja säilitada esmalt arukus, et mitte paanitseda ja käituda rumalasti!

Tänases olukorras, kui me ei tea ette, millised on meie homsed väljaminekud, me ei saa neid planeerida. Keegi onu x otsustab ise, kui palju temal on parajasti raha vaja teenida ja palju ta võtab ära sinu rahakotist! Vajame esmalt rahu ja usaldust, et Jumal kontrollib meie olukorras kõike ja lahendused on olemas. Vahel tuleb otsus edasi lükata, mis on samuti otsus ja mõnikord väga arukas, sest inimene ei ole paanikas ja ei käitu arulagedalt. Valik kahe halva otsuse vahel (dilemma) on mitte arulage otsus ja kui see on tehtud rahus ja siiski parem, mis valikuid antud hetkel teha saab.

Kui sa saad otsuse ära teha, siis tee seda, see ei ole arulage. Kui sa ei saa otsustada, siis oota veel. Ära kiirusta! Jumal ei kiirusta. Ta on rahu Jumal. Kui sa midagi teha ei saa, siis ütle: ma ei saa midagi teha, minu käed on siin lühikesed. Kas on midagi, mida ma ei ole märganud või olukord ongi nii? Räägi Jumalaga, kui su südames on rahu, siis sa suudad otsustada ja säilitad arukuse.
"Mu poeg, ära kaota neid silmist: säilita arukus ja otsustusvõime," õpetussõnad 3:21.

Kristlik Mõttevõra