Kristlik Mõttevõra

ÕNNISTUST ÕNNISTUSE PEALE

11.01.23 07:08 AM By Kristlik Mõttevõra

Õnnistuse tase võib olla väga seinast seina. Kes pääseb mõnest õnnetusest eluga võib kiita Jumalat ja öelda, et Jumal on mu hinge päästnud surmast. Selliseid kogemusi tuleb ette kõigil inimestel. Seda võib nimetada uskmatute puhul eelarmuks. Jumala eriline ettehool, et inimene võiks ellu jääda ja saada päästetud.

Meile antakse õnnistust õnnistuse peale.

Me kogeme ühtelugu Jumala soosingut ja tema hoidmist või ära hoidmist millestki, mis ei pea jõudma uskliku ellu. Enamasti siiski me kogeme osadust läbi teiste usukaaslaste. Kuid vahel õnnistavad meid ka uskmatud, seda nende eneste teadmata, kuid mitte Jumala teadmata. Veel enam kogeme õnnistusi läbi teiste usklike, kes meie elus elavad meie kõrval kui tõelised õed ja vennad, mitte lihtsalt nime poolest nagu perekonnaliikmed. Vahel on perekonnas kõige suurem õelus või vihavaen vendade vahel. Kuid seda tuleb ette ka usku pöördumisel, mil usklik ära põlatakse ja pannakse perekonna "vande alla", nii et ta kogeb hüljatust, kuid mitte Jumala poolt. Jumal hoolitseb ja õnnistab teda uute õdede ja vendadega, kes on poogitud viinapuu külge ja nende usuviljad on õnnistuseks kõigile usklikele.

Jaakob koges püsivat õnnistust, ku Jumal kasvatas tema lambakarja ja ta sai jõukaks. Sarepta lesknaine sai erilise hoole ja õnnistuse osaliseks, kui prohveti ususõna läbi ta uskus ja selle usu vastuseks Jumal varustas teda "igapäevase leivaga", jahu ei lõppenud vakast ega õli. Sellist igapäeva hoolt usus võib nimetada juba Jumala soosinguks, kus Jumal ise tegeleb uskliku eluvajadustega, varustab sind igapäevase vajaduse piirides ja tegelikult sa ei saagi midagi erilist selleks ära teha, kui vaid Jumala armu vastu võtta. Paljud usklikud kogevad täna sellist püsivat hoolt ja nad ei saa au võtta endale ega oma tegudele, vaid ülistada Jumalat ning kuidas Jumal taas ja taas neid õnnistab, päevast päeva, iga päev on see arm uus ning põhivajadused usu läbi täidetud.

Veelgi suurem, maksimaalne õnnistus on aga see, kui õnnistus tuleb sel määral, et keegi selle saaja saab sellise õnnistuse läbi õnnistada kümneid ja isegi sadu teisi inimesi, seda nii vaimuliku anniga teenides või aineliste andidega, panustades rahaliste ressurssidega. Jeesus demonstreeris sellist maksimaalset õnnistust siis, kui ta võttis viis leiba ja paljundas need usu läbi nii, et tuhanded inimesed said sel samal hetkel toidetud. Seda Jumal näitas mitu korda. Kuid Jumalale meeldib ka meid näha pidutsemas ja rõõmustamas, seetõttu ta näitas, et isegi vett saab veiniks muuta kogu peorahva õnnistuseks ja Jumala austuseks. Sellised maksimaalsed õnnistused ei ole just igapäevased, aga paljudel inimestel on materiaalsed võimalused nii ülevoolavalt rohked, et nad võivad tõepoolest selles olukorras anda mitte sajakordselt, vaid tuhandekordselt ning teenida sellega ligimest ja tänada Jumalat. See ei ole altruism ega patsifism ega humanism, vaid usutegu Jumala austuseks ja ligimese armastamiseks ning õnnistuseks. See on tõesti erakordne arm, kui su sissetulekud on nii suured, et sa saad õnnistada kogudust, usukaaslasi ja ei unusta selle kõige juures ka oma lähedasi ega oma perekonda. Selliseid inimesi on ka usklike seas.

Võib küll öelda, et Jumala soosingut ei saa välja teenida, aga seda saab uskuda. Sulle sünnib sinu usku mööda. Nii sündis Jaakobile usku mööda, aga ka Sarepta naisele, samuti Peetrusele, kes viskas õnge ja püüdis esimese ettejuhtuva kala ja läks maksis ära templimaksu jüngrite eest, kel oli see tasumata. Milline usk! Õnnistused tabavad meid Jumala poolt veel enne seda, kui me tema ära tunneme, aga veel enam siis, kui me usume õnnistust, sest oleme tema lapsed - Jumala lapsed ja temal on hea meel meid õnnistada. Uskuge ja teile antakse õnnistust õnnistuse peale!

  • "Õnnistatud olgu su mõistus ja õnnistatud ole sa ise." 1Sm 25:33
  • "Õnnistatud oled sa tulles ja õnnistatud oled sa minnes." 5Ms 28:6
  • "Õnnistatud olgu, kes sind õnnistavad" 4Ms 24:9
  • "Aga õnnistatud on mees, kes loodab Issanda peale, kelle lootuseks on Issand." Jr 17:7
  • "Siis ütleb kuningas oma paremal käel olijatele: "Tulge siia, minu Isa õnnistatud, pärige kuningriik, mis teile on valmistatud maailma rajamisest peale!" Mt 25:34
  • "Ta ütles: "Tõesti, õnnistades õnnistan ma sind ja rohkendades rohkendan ma sind!"
  • Hb 6:14 "Kiidetud olgu Jumal ja meie Issanda Jeesuse Kristuse Isa, kes meid on taevast õnnistanud kõige vaimuliku õnnistusega Kristuses." Ef 1:13

Kristlik Mõttevõra