Kristlik Mõttevõra

OLE VÄGA ETTEVAATLIK, PÜHA VAIM!

17.05.23 10:35 AM By Kristlik Mõttevõra

Ilmselt teate, et Jumala Püha Vaimu intensiivsus võib inimese tappa (Ap 5, Hananias, Safira). Selleks ei pea Jumal ise kohal olema. Samuti kirjeldab VT, kuidas preestrid ei teadnud kunagi 100% ette, kas nad jäävad ellu, kui nad sisenevad kõige pühamasse paika. Selleks et ellu jääda, tuleb pühitseda. Kes aga valetab Püha Vaimule ja ellu jääb, sellele on antud veel armu meelt parandada.

Jumala omadus on pühadus. Selle juures inimene peab olema pühitsetud, kui ta ellu tahab jääda. Püha Vaimu ligiolu või selle kohalolu ise juba tähendab, et see inimene on pühitsetud ja seda oli näha ka Peetruse puhul, kes oli Püha Vaimuga täidetud sedavõrd intensiivselt, et isegi haiged, kelle peale langes apostlite vari said terveks, kirjeldab Ap teod. Peetrus rõhutab oma kirjades pühadust ja pühitsuse vajadust. Mees teab, millest ta räägib, ütlevad eestlased. Issanda Vaimu kiusamine võib põhjustada surma. (Ap 5:9)

Inimesed ei ole sellest ikka aru saanud, millise väega kristlaste puhul tegu on.

Ühest küljest leiab sageli, et kristlased elavad lodevat elu ja sellises olukorras Püha Vaim kurvastab ja võib isegi tagasi tõmbuda. Ent teisest küljest kristlased, iga üks peaks veelkord lugema läbi Apostlite teod ja meelde tuletama, kes on Püha Vaim ja mida see teadmine võib muuta nende elus. Kui keegi pühitseb end ja saab aru Püha Vaimu väest, käib armastuses, siis Püha Vaimuga täitumine on tema igapäevane loomulik (kuigi üleloomulik) olek ja selles olukorras tõesti kohtudes inimestega, need tajuvad alateadlikult aukartust ja saavad iseeneses aru, et Jumal on kardetav ja kristlases on vägi ja selle mõju kohalolu, mida seletada ei osata. Kui keegi kristlase kõrval võtab seda kergemeelselt, võib ta samal moel hukkuda kui Safiira või Hananias. Püha Vaimuga nalja ei tehta. Piibel isegi hoiatab, et patud antakse andeks, aga mitte Püha Vaimu teotamine või pilkamine. Seda pattu andeks ei anta. (Lk 12:10) Sest Püha Vaim esindab kohapeal Jumala väelist isikut, mida iseloomustab Jumala pühadus. Jumala Püha Vaim, nagu ka nimi ütleb, on pühaduse ja pühitsuse isik. Kui usklikus ei ole Püha Vaimu, siis ta ei ole ka pühitsetud. Seetõttu apostlid ütlesid eelkõige, võtke vastu Püha Vaim. Osad olid vaid Johannese ristimises, aga polnud veel kohtunud Püha Vaimuga (Ap 11:16).

Jumala vaimu intensiivsus võib avaldada inimesele kahesugust mõju, olenevalt sellest, kuidas ta Jumala vaimu suhtub. Kui ta teda pilkab, siis võib ta seal samas kohas surnuna maha kukkuda. Kui ta aga austab Jumalat ja võtab vastu Püha Vaimu, siis temas saavad avalikuks Jumala teod, mida pühitsuse läbi Püha Vaim läbi viib. Au kuulub alati Jumalale.

Kui Püha Vaim langeb võimsasti mõne kristlase peale, siis teda on võitud sarnaselt kui Peetrust ja saab kõike seda sama korraldada, mida apostlid tegid. Kuid teatud määral on Püha Vaimu igas usklikus, kes võtab vastu Jeesuse. See intensiivsuse määr on juba sedavõrd tugev, et sellest piisab usus püsimiseks, pühitsuseks ja usust tunnistamiseks. Kes enam usub, seda saadavad tunnustähed, mida Jumal Püha Vaimu läbi kinnitab. Kui aga kristlase usk on väike, siis tunnustähti ei ole ja tekib alles siis, kui ta usus välja astub. Siis Püha Vaimu intensiivsus suureneb ja sellega toimuvad ka imed, mida muidu kristlase elus iga päev ei juhtu. Seetõttu Jumal vastab usule. Selleks tuleb usus välja astuda. Jumal ei sunni tagant, aga kui ta näeb kristlase igatsust ja usku, siis ta kinnitab seda ja Püha Vaimu langeb suuremal määral ning täidab uskliku ja Püha Vaim teeb omalt poolt mis vaja.

Iga inimene, kes kohtleb kristlast kui rämpsu, peaks 10 korda enne mõtlema, kui ta midagi teeb ja välja ütleb. "Mõtle enne, mõtle väga hoolega!" ütleme meie. Sest kristlases elab Püha Vaim ja sa kunagi ei tea ette, mida see vaim teha kavatseb. Sa võid teda pilgata ja selle patu tõttu minna põrgusse. Sa võid kiusamise tõttu ka surnult maha kukkuda. Ilma naljata. Ole väga ettevaatlik, kui su ees on Püha Vaim, siis ta võib kristlasele teatavaks teha varjatud asju, mida inimene arvab et ta üknes ise seda teab, aga Püha Vaim ilmutab selle ka kristlasele. Jeesust kiusati nii, ütle, kes sind puudutas. Kuid Jumala agape armastus oli Jeesuse peal ja ta heitis armu kiusajatele. Samas ei läinud kõigil nii hästi. See võib saada saatuslikuks ja mitte kunagi ei tea ükski inimene, kuidas Püha Vaim olukorras otsustab. Jumala saadikutega nalja ei tehta, aga kristlased on Jumala lapsed ja ole sa eliit, valitseja või poliitik, või mistahes ametimees või omast arust tähtis tegelane, kui Jumala saadik seisab sinu ees, siis ole äärmiselt ettevaatlik. Asi ei ole kristlases, vaid Püha Vaimus, kes kristlase sees elab.

Kristlik Mõttevõra