Kristlik Mõttevõra

NÜÜD MA TEAN

17.05.23 09:13 AM By Kristlik Mõttevõra

Kristlik usk põhineb veendumusel, et Jeesus elab. Jeesus ilmus paljudel kordadel. Kui ta kord ilmub, siis on see nii fundamentaalselt põhjapanev sündmus, et seda reaalset kogemust ei ole võimalik eitada ega usku kaotada. Teisisõnu, sellest sündmusest jääb nahale alles "arm", kuhu te võite sõrme sisse pista või peale näidata, see arm tekkis ihule.

Seetõttu on äärmiselt oluline, et me oleme näinud, nii nagu Maarja kuulutas jüngritele: "Ma olen näinud Issandat ja seda kõike ta ütles mulle." Jh 20:18

Te võite öelda: tehke minuga ükskõik mida, aga te ei saa seda teadmist minult ära võtta. Ma nägin teda oma silmaga!

Piibel kirjutab küll (Rm 10:17), et "usk tuleb kuulutusest, aga kuulutus Kristuse sõna kaudu," siis Maarja kuulutas jüngritele, aga mitte seda sõna, mida piibel kirjutab või nagu vahel seda kirjakohta meelevaldselt kasutatakse (Loe piiblit, küll sa siis lõpuks ka uskuma hakkad!); vaid seda elavat sõna, mida Kristus temale ütles.

On suur vahe, kas sa loed kirja või sa kuuled seda otse Kristuselt.

Te võite lugeda piiblit kümneid kordi, aga see ei pruugi teile anda sellist usku, mis tuleb tema ilmumisest, kui Kristus on ühtäkki teie kõrval ja ütleb teile midagi. Sellest tuleb nii kindel usk, mida ei ole võimalik eitada, isegi kui sa tahad, jääb see tempel mällu (loe: hinge). Ka Saulusele jättis Kristusega kohtumine sügava jälje, kellest sai pärast kohtumist Paulus. (Saulus Damaskuse teel, Ap 9 ptk)

Ilmumise kogemust läksid jüngrid kuulutama ka kõigile teistele, et me oleme näinud Issandat, ta ilmus meile! Me nägime teda oma silmaga.
Eestlane ütleb: oma silm on kuningas. Meie ütleme: oma silm on Kristus!

Kogu maailma inimestele on see usk kirja pandud evangeeliumites ja apostlite kirjades just seetõttu, et seal olid paljud inimesed, kes isiklikult võisid anda tunnistust nendest ilmumistest ja nende tunnistus on audentne. Nende käest saab veel järgi küsida. Ilmumiste taga on konkreetselt elanud inimesed ning nende kogemused ja tunnistused, mida piibel kirjeldab.

"Mis sai alguse Issanda enda kuulutusest ja mida meile on kinnitanud need, kes kuulsid," Hb 2:3. Jüngrite tegelik usk Kristusesse algas Kristuse ilmumisest, kui ta neile ise ütles midagi pärast ülestõusmist.

Te saate lugeda Põlva Maarja koguduse kiriku altari kohal "Mina olen ülestõusmine ja elu." Kuid tema ilmumine, isiklik kogemus on üksnes see, mille puhul saate kogu elu öelda: nüüd ma tean.

Kristlik Mõttevõra