Kristlik Mõttevõra

NAISED EI PEA KATMA PEAD

31.01.24 08:42 AM By Kristlik Mõttevõra

Pea katmise nõue on juutide orjandusliku korra tava

Taevas ei kanna naised pearätte ja ei pea seda kandma ka kirikus. Jumala lastele pannakse pähe kuldpärjad. (2Tm 4:8)

Räti kandmine ei näita alandlikust, vaid meestele alistamist, mis oli juutide nõue orjandusliku korra ajal. Sest naine pidi nende meelest alistuma meestele. (1Pe 3:5,6) Ta polnud mitte keegi mehega võrreldes. Seda sama nõuavad naistelt ka moslemid. Aga veel enam, et nad varjaksid oma näo.

Eeva ei katnud oma pead, kui ta suhtles Jumalaga. Kui Kristus ilmus naistele, siis ta ei nõudnud pea katmist. Kui Kristus on täna ilmunud naistele, ei ole ta kunagi öelnud: pane rätik pähe. Patune naine kuivatas Jeesuse jalgu oma juustega (Lk 7:38,39), ta oleks pidanud seda tegema rätikuga?, sest variseri meelest naine oli patune. Jeesus selgitas laitmatule variserile: "Kas sa näed seda naist? Ma tulin sinu majja, sa ei andnud minu jalgade jaoks vett, tema on aga pisaratega mu jalgu kastnud ja oma juustega kuivatanud," (s 44, 47) ja lisab "temale on palju patte andeks antud."

Naised kes katavad juuksed pearätiga ei ole kuidagi pühamad nende naistega võrreldes kes seda ei tee.

Ilmutuse raamatus, mis kirjeldab taevast ja rahuriiki, te ei näe seal pea katmise nõuet, vaid see kirjeldab hoopis pärgadest. (Ilm 2:10, 3:11) Need on kõigile kristlastele välja jagatud sh naistele! Peetrus ütleb seda välja ka ise, ilmselt Püha Vaimust inspireeritud, kus ta märgib "võite te võtta vastu kirkuse närtsimatu pärja." (1Pe 5:4)

Paulus ütles: 1Kr 11,6 "Kui naine ei kata oma pead, siis ta lasku ka oma juuksed maha lõigata; kui aga naisele on häbiks lasta juukseid lõigata või pead paljaks pügada, siis ta katku oma pea kinni!" On selge naiste orjastamise nõue ja sel ei ole Kristusega mingit pistmist. Kristus ei nõudnud seda naistelt. See mida Paulus korintoses naistele ütles, oleme sellest kirjutanud Naise rolli artiklites (ps. 1Kr 14:35), aga siinkohal ei saa jätta märkimata, et see on ikka väga jõhker, mida ta juuste osas naistelt nõuab! Ilmselt täna ta võtaks oma sõnad tagasi ja kahetseks selliseid mõtteavaldusi. Mõistagi ei ole need Pühast Vaimust!

Naiste orjapõlvest ei tule rõõmu, vaid Issand, meie Jumal, teeb selle meestele häbiks. Pea katmine oli alandamiseks ja selle nõudmine naistelt olenemata sellest kas ta on kristlane v mitte, on häbiks tehtud. Jeesus seda ei nõua ja neid, kes seda ikka veel kogudustes v kirikutes õpetavad, need õpetused on valeõpetused. Kristuses ei ole sel mingit kohta. See oli juutide sh Pauluse isiklik õpetus, mis lähtus orjandusliku korra tavadest, mitte Kristusest.

Kristus küsib meestelt: kuidas sa ütled naisele, et sa pead kandma pearätti, kui naise sees elab Kristuse vaim ja ta kuulub Kristusele?

Kristlik Mõttevõra