Kristlik Mõttevõra

MITTE SARNANE, VAID ESINDAJA

29.08.23 01:46 PM By Kristlik Mõttevõra

Miks Jeesus ei taha et me tema sarnaseks muutuksime? Ta tahab, et me elaksime oma elu usu läbi koos Püha Vaimuga.

Kuna sarnasuse abil inimene taotleb enese Jumalaga võrdlemist ja teeb enda isikust ebajumala. Kristlased on seda teinud massiliselt ja kummardavad kristlike iidoleid. Sarnaselt on see budismis, nn gurud keda teised kaaslased imetlevad ja kummardavad. Inimese egole meeldib kui teda kiidetakse, kummardatakse ja seatakse kõrgemaks ning imetlemise objektiks.

Esimene käsk ütleb, et kummarda ainult Jumalat. Kiida ainult Issandat.

Kuid Jumala silmis on kõik inimesed võrdsed. Jumal ei tee kellegil vahet, ka mitte kristlastel. Ei ole olemas tavalisi kristlasi ja nendest kõrgemal seisvaid kristlasi.

Ta võtab meid ära ülestõusmisel ning pärast seda ülendab valitsejateks, kellest rahuriigis saavad valitsejad. (Ilm 22:5) Ent keegi ei ole teistest parem.

Jumal ei tee inimestel vahet, aga ta teeb vahet patu alusel ehk õelal ja õigel, aga õiged ta päästab. Need on õndsad.

Tal on hea meel oma lastest. Kes on vastanud ta kutsele ja ta hoolitseb nende (oma pruudi) eest eriliselt. Tal on ka heameel sellest, kui kristlane saab aru adekvaatselt oma identiteedist, kuid ei tee enesest kuju ega ürita Jeesust jälendada, - sel viisil teha enesest pühakut. Niisamuti pühakuks kuulutamine on tegelikult inimlik ja sel pole Jeesuse meelest mingist tähtsust, sest kõik tema omad on pühad. Nad juba on.

Inimesel iseenesest ei ole midagi anda oma patu lunastushinnaks, aga kõike mida inimene saab, seda saab ta Püha Vaimu läbi. See tuleb usus vastu võtta. Niisamuti meelevald ja vägi ning selle kõige juures esindada Jumala riiki kui Jumala saadik.

Kui keegi on riigi saadik, siis tal on esindusõigus ehk vajalik volitus, aga see ei tee temast selle riigi juhti. Saadikul on privileegid.
Sinu privileeg on olla Jumala poolt igati varustatud ja kanda Jumala riigi esindaja tiitlit - kristlane. See on väga auline, mis sellest, et maailmas ei tunnustata seda nime mitte millekski, ent see ei muuda kehtetuks sinu volitusi ja õigusi ning väge, iseäranis Püha Vaimu kohalolu sinu sees (templis) ning volitust Jeesuse nimel tegutseda ja kehtestada vaimses maailmas Jumala riiki ning tema õigust.

1. Korintose 3,16 "Eks te tea, et te olete Jumala tempel ja teie sees elab Jumala Vaim?"
1. Korintose 3,17 "Kui keegi rikub Jumala templi, siis Jumal rikub ka tema, sest Jumala tempel on püha, ja SEE OLETE TEIE."
Te olete PÜHA ja teie ihu on samuti PÜHA. See kõik on juba tehtud! Seda tegi Jeesus.
1. Peetruse 3,15 "vaid pühitsege Issandat Kristust oma südames, olles alati valmis kostma igaühele, kes teilt pärib aru lootuse kohta, mis teis on." ütleb Peetrus. See on ainus kord, kui ta nii ütleb. Ta ei õpeta enesest kuju tegema, vaid ta ütleb täpselt, et Kristus on südames ja pühitsege Issandat! Mitte ennast, vaid Issandat!

Ainuüksi asjaolu, et Püha Vaim elab teie sees, on tõsiasi, et te olete piisavalt püha. Ta ei ela paigas, mida pole selleks ette valmistatud, aga seda tegi Jeesus, ja see on TEHTUD. Te ei saagi seda muuta paremaks. Kuidas seda saab teha paremini?

Inimene võib petta iseend illusiooniga, et ta muutub Jeesuse sarnaseks. Samas teha maha seda tööd, mis on juba täiuslikult tehtud. Kuidas? 

Väited, et me ei ole veel pühad või piisavad selleks, siis, me kaotame reaalsusetaju ja tühistame eneses Kristust ning kurvastame Püha Vaimu. Sel viisil "hõljume" enese kohal, oma kujutluspildis, et me justkui oleme keegi ja laseme inimestel meie "kuju" imetleda, - kui heaks me oleme juba saanud võrreldes teistega või kui palju me suutsime muutuda! See ei ole piibellik, ent seda tegid variserid (Mt 15:2, 23:27; Mk 2:18 jpt), aga mitte Jeesuse jüngrid.

Kristlik Mõttevõra