Kristlik Mõttevõra

MIS MEID TEGELIKULT TAKISTAB

22.09.22 09:12 AM By Kristlik Mõttevõra

Küsimus ei ole selles, et mis võib takistada, vaid mis lõikab läbi palved? Inimesed võtavad takistusi justkui midagi sellist, mis on ületatavad ja kui elu loomulikku osa ja võitlemist, et takistused ongi ületamiseks.

Seetõttu võib olla ka usklikel mõtteviis, mis motiveerib neid Jumalale peale käima ja nad palvetavad, ent ometi ei saa nad vastust. Selletõttu nad palvetavad veel enam, arvates, et midagi takistab ja Jumal ootab, kuni nad takistuse ületavad. See ei ole tõsi! Jumal ei sea inimeste palvete ette takistusi, et need neid ületades saaksid Jumala ligi ja lõpuks vastused. Küll aga võib sellist asja korraldada kurat, kes takistab inimest usule tulemast ja veenab, et inimesel pole häda midagi ja ta on õige veel pealegi. See on vale. Näiliselt justkui polegi takistust, aga selline takistus on pettusskeem, mida inimene uskuma jäi. Seetõttu takistus on tegelikult inimese mõtteviis.

Kuis palvete puhul usklikud arvavad, et üksnes mehed peavad naistega käituma hästi, kuna kirjutatud on, et kui nad seda ei tee, siis palvetel on takistus. (loe 1Pt 3:7) Kuid see sõna ei käi ju naiste kohta, mis on tegelikult vale mõtteviis. Sellest tulenevalt mehed on pandud surve alla, aga naised justkui on õiged ja neil ei ole vaja meestega suheldes selliseid nõudeid järgida. Mis on vale.

Kuigi Peetrus kirjutab naistele üht ja meestele teist, siis kogu sõna käib mõlema poole kohta.

Seal oli kultuuriküsimus. Kus jõukamad ja rikkad naised olid võimul ja see oli meestele "takistuseks", mitte Jumalale. Seetõttu püüti neid paika panna. Kuid see oli tegelikult võimu küsimus, mitte suhte küsimus.

See kontekst alustab naiste "korrale kutsumisest" ja siis lisab ka meestele midagi, ei asi oleks tasakaalus. Seda vajadust ei olnud seal kohas. Tegelikult ühiskond oli nii korraldatud, et naisel ei olnud õigusi, mees aga omas kõik õigused. Kreeka kultuuris oli sõnaõigus korraldtud teisiti kui juutidel ja oli teada paljud rikkad naised hoopis omasid meelevalda meeste üle. See aga häiris apostleid, mistõttu need asusid asja ümber korraldama nii, nagu neile näis õige. Kuid tänase mõtte fookus ei ole suhete korraldamisel, kes kellele ja kuidas peab alluma. Kristuses ei ole enam naist ega meest, vaid on õed ja vennad Kristuses. See on hoopis uus mõtteviis ja muudab kõike.

Tulles tagasi kirjakoha juurde, et meeste palved on takistatud, kui see ei käitu lugupidavalt, peame vaatama esmalt, mis selles kirjakohas tegelikult sisu on? Juba rääkisime sellest, et vahet ei ole, kes kellele allub, sest mõte ei ole inimesi allutada, siis aga, mis on põhjus, miks palved ei saa vastust? See vajab selgitust.

Ütleme, see võib olla põhjus, aga ei pruugi. Sest meil ei ole võimalik hinnata, millised on teie suhted oma kaaslasega. Seetõttu me uurime, mida piibel siinkohal ütleb.

Tõlgitud on: "Nõndasamuti, mehed, elage mõistvalt naisega kui nõrgema astjaga. Osutage naistele austust nagu elu armuanni kaaspärijatele, et teie palvetel poleks takistusi." (1Pt 3:7) Kreeka keeles: Οἱ ἄνδρες ὁμοίως συνοικοῦντες κατὰ γνῶσιν ὡς ἀσθενεστέρῳ σκεύει τῷ γυναικείῳ ἀπονέμοντες τιμήν ὡς καὶ συγκληρονόμοι χάριτος ζωῆς εἰς τὸ μὴ ἐκκόπτεσθαι τὰς προσευχὰς ὑμῶν.

Mis on tegelikult kirjas?

Sõna "takistusi" on tõlgitud valesti. Kreeka keelne piibel kirjutab siin "ekkoptō" ja see tähendab "läbi lõigatud", mitte takistatud!

Seega läbi lõigatud puu ei saa vilja kanda ega mingeid takistusi üldse ületadagi, sest sel puudub kontakt. See on lihtsalt lahti ühendatud. Pistikust väljas ja voolu ei ole. Piibel kasutab sama väljendit veel Mt 3:10, 5:30, Lk 3:9, Rm 11:22, 2Kr 11:12 ja muidugi 1Pt 3:7, millest täna kirjutame. Kui te loete neid teisi kirjakohti, siis te mõistate, näiteks Matteuse 3:10, "Kirves on juba pandud puude juurte külge. Iga puu, mis ei kanna head vilja, raiutakse nüüd maha ja visatakse tulle." Mida siin kirjutatakse? Raiutakse maha! Mõte on hästi selge. Kui midagi maha raiutakse, siis see on läbi lõigatud, mitte takistatud! Takistatud oleks see juhul, kui see puu oleks kuival või osalisel kahjustatud jt põhjused. Aga ekkoptō tähendab läbi lõikamist. Seega kontakt puudub. Jeesus selgitas: "Jääge minusse, ja mina jään teisse. Nii nagu oks ei kanna vilja omaette, kui ta ei jää viinapuu külge, nõnda ka teie, kui te ei jää minu külge." Seetõttu võib ühemõtteliselt ja piltlikult öelda, et see liinide faas on maas, elektri edastamiseks ja selleks, et palved läbi läheksid, - piltlikult elekter tagasi tuleks, on vaja faas sisse lülitada ehk ühendada vooluvõrku.

Peetrus kirjutab veel "Sest nõnda võimaldatakse teile takistamatu sissepääs meie Issanda ja Päästja Jeesuse Kristuse igavesse kuningriiki." (2Pt 1:11) on tegelikult taas "takistamatu" valesti tõlgitud, vaid seal mõte on umbes pigem selline, et meile antakse ohtralt ligipääsu käia sisse ja välja Jumalariigi väravast. Kes tahab, võib ise lugeda: "οὕτως γὰρ πλουσίως ἐπιχορηγηθήσεται ὑμῖν ἡ εἴσοδος εἰς τὴν αἰώνιον βασιλείαν τοῦ κυρίου ἡμῶν καὶ σωτῆρος Ἰησοῦ Χριστοῦ" (2Pt 1:11)

Nii et Peetruse teises kirjas takistab otseses ja ka kaudses mõttes meie mõtlemist hoopis kirjakoha üle tõlkimine; aga eelmises, esimeses Peetruse kirjas on see liiga leebelt tõlgitud, et mõista asja tuuma.

Lõpetuseks ütleks ka seda, et pere liikmete puhul palveid ei lõika läbi mitte üksnes mees, vaid ka naine. See ei saa nii olla, et naine käitugu kuidas tahes ja Jumal ikka kuuleb ta palveid. Mõistagi vale. Kui sageli Jumal ei võta mehe palveid kuulda enne, kui naine hakkab mehega hästi käituma. Tasub mõelda?

Muidugi oli Peetrusel tegemist kultuurilise ja sotsiaalse probleemiga, aga vaimses maailmas on meil vaja häid suhteid hoida eelkõige omavahel ja siis meie palved jõuavad Jumala ette, neid ei lõigata läbi. Hoidkem teineteist ja mõistkem, et sellest sõltub vaimumaailmas meie jaoks väga palju!

Kristlik Mõttevõra