Kristlik Mõttevõra

MIS ON PROHVETLIKU KÕNELEMISE MÕTE

25.10.23 12:56 PM By Kristlik Mõttevõra

Prohvetlik sõnum ei tee veel kellestki prohvetit

Tuletame meelde mida ütles Johannes, kes prohveteeris lõpuaja sündmused? Mida ta hoiatas? Kui keegi võtab ära selle prohvetiraamatu sõnadest, siis Jumal võtab ära tema osa elupuust. Oli nii? (Ilm 22:19) See kehtib ka selle moonutamise või sellele lisamise osas. Sellega ta ütles otse välja, et viletsusaja ja lõpuaja sündmused ning sellele järgnev ajastu algus on piisavalt kirjeldatud ja Jumal ei lisa sellele midagi juurde. Paulus oli sellest täielikult teadlik ja te ei leia Pauluselt midagi sellist, mida ta oleks lisanud oma kirjades lõpuaja sündmuste osas, mida prohvetid olid juba kirjutanud. Nüüd võivad piibli tekstide kriitikud vaielda, kes enne mida rääkis, aga Jumala jaoks ei oma see mingit tähtsust kes mida enne tegi, sest ükski prohveteering ei ole inimese poolt kantud, vaid inspireeritud Jumala vaimust. Usklike häda on selles, et valeprohvetid üritavad väita, et Jumal ei ole veel piisavalt rääkinud ja just nende ettekuulutus on sellest puudu ning hädavajalik, mida nüüd kõik peavad kuulma! See on otsekui see tüütu Filipi "parm", kes käis Pauluse järgi ja muudkui kisas: "Need inimesed on kõigekõrgema Jumala sulased." Paulus aga ütles lõpuks: mine temast välja! Sest Paulus sai aru, et sellel kisakõril oli lausuja vaim. (Ap 16:17)

Paulus kirjutas oma kirjas korintlastele, et prohvetite vaimud alistuvad prohvetitele (1Kr 14:32), aga see kuradi lausuja vaim ei alistunud ju kellelegi! See deemonist vallatud ori tõi kasu ennustamisega tema isandale. Nii ta muudkui tüütas ka jüngreid oma sõnumiga, lootes, et need maksavad ehk midagi, aga öeldud sõnum oli niigi kõigile teada, et Paulus on Jumala mees. Valeprohvetid ei suuda enda keelt taltsutada, nad ajavad taga tuntust, täpselt nii nagu ka horoskoopide kuulutajad. Nemad on maailma nabad, keda kõik peavad austama ja kuulama, mis neil teistele ette on kirjutatud ja selle eest tuleb raha välja käia! Loomulikult on sellised prohvetid valeprohvetid. Jumal ei anna oma au ära. Kus te leiate, et Jumal on oma sõna müünud raha eest?

Piiblis on prohvetite raamatud inspireeritud Jumala vaimu poolt, kuid tähelepanelik lugeja avastab, et neil on üsna isikupärased, ainulaadsed sõnumid olukordadesse, mida Jumal just nende kaudu edasi andis oma rahvale. Mõned sõnumid siiski kandusid edasi läbi järgnevate prohvetite või läbi nende õpilaste teenistuse. Sest see vajas meelde tuletamist. Kui palju on prohvetitel vaja Jumala asja uuesti meelde tuletada!

Jumala prohvetid on kutsutud kindla ülesandega, nagu näiteks eestlaste meeleparanduseks sai kutse Karl Reits. Ta ei kuulutanud lõpuajast, vaid ta kuulutas eestlaste häda, kui need ei paranda meelt. See oli tema sõnum konkreetses ajas. See ei olnud üldse populaarne, mis tavalistelt valeprohvetid lihtsasti eristab, sest vale kuulutajad taotlevad kuulsust ja au. Reits aga sai igal pool mõnitada ja rooska tunda. Sama juhtus ka Eelijaga, kes oli hirmul oma elu eest, sest need sõnumid olid kõike muud kui populaarsed, mida kuningas tahtis kuulda. Antiookias, kus jüngrid esimest korda nimetati kristlasteks, oli prohvet Agabos: "tõusis ja andis Vaimu läbi teada, et suur nälg on tulemas kogu riigis. Nõnda ka sündis keiser Klaudiuse ajal." (Ap 11:28) Ta prohveteeris, et rahvale teada anda nälja saabumisest, et inimesed võiksid teha oma elus ettevalmistusi.

Niisiis, tuleme asja tuuma juurde. Kui te loete jüngrite kirju või tegusid, siis te avastate, et nende hulgas olid samuti prohvetid, koguni naisi! ja isegi ühest perest! Muide, kui paljud teist on märganud seda, et ka kuningate ajastul oli Jumal valinud välja Hulda, kes oli naisprohvet! (2Kn 22:44, 2Aj 34:22) Kuid temast räägitakse teenimatult vähe, samuti apostlite raamatus märgitud naistest, kes prohveteerisid inimestele. Filippusel oli neli tütart, kes olid neitsid ja kõnelesid prohvetlikult. (Ap 21:9)

Prohvetite sõnumid olid suunatud inimeste päästeks, kus nad ilmutasid salajasi asju, mida keegi ei teadnud peale isiku, kelle probleemidest juttu tuli teha ja see tõi au Jumalale ja inimesed said aru, et Jumal on tõesti jüngritega. Seetõttu on ka Paulus kirjutanud prohvetlikust kõnelemisest, et te võite kõik prohvetlikult KÕNELEDA, korda mööda ja teised arvustagu. (1Kr 14 ptk) Miks? Sest selle isiku kohta, kelle jaoks kõneldakse mõni sõna, saab ise aru ning arvustada!, kas see oli tõesti õige?, saladus, mida üksnes tema teadis ja nüüd teavad kõik, sest Jumal on rääkinud läbi prohveti suu. See KÕNE oli Jumala käest. Sest üksnes Jumal teab, mis on iga inimese südames. Nii ilmutatakse saladusi ja prohvetliku kõnelemise mõte on selliselt toetada evangeelset tööd. Paulus teeb seda väga professionaalselt, Luukas kirjaldab temast järgmist: "Kuna kellelgi ei olnud enam mingit tahtmist süüa, siis tõusis Paulus nende keskel püsti ja ütles: „Mehed, te oleksite pidanud minu sõna kuulama ja jätma Kreetalt merele minemata, siis te oleksite vältinud seda hädaohtu ja kahju. Nüüd ma aga manitsen teid olema julged, sest ükski hing teie seast ei hukku, hukkub vaid laev." (Ap 27:21,22) Mis saab olla veel parem kui rääkida inimestele, et Jumalal on teiega hoopis teine plaan, kui te isegi oskate ette arvata! Need ei lootnud enam eluga pääseda.

Paulus ju selgitas, et kui te keeltes räägite, aga keegi ei tõlgitse, siis jätke see pigem enda jaoks või olge ise vaimus, aga prohvetid räägivad inimeste elude kohta ja eriti nende päästeks, kes tulevad kristlaste juurde ja saavad selle sõna läbi tunda, et Jumal on siin koos nendega, see mida need prohvetid räägivad, seda saab teada vaid Jumal. Sestap evangeelse prohvetluse eesmärk on prohvetlik kõnelemine inimeste usule suunamiseks, mitte nende hirmutamine ega lõpuaja tõlgendused ning targutamine! Sest kõik on juba olulisel määral ära kirjeldatud ja Jumalal ei ole tarvis lisada seda, mida jüngritele juba ei ole avaldatud. Meie ei ole siin kuidagi tähtsamad kui jüngrid ja ei maksa arvata endast rohkem. Me oleme Jumala lapsed ja kui mõnel inimesel ilmneb kõnelemise and, siis ta tehku kindlaks, et see ei tuleks mõne deemoni vaimu kaudu või lausuja vaimult, kui ta ei suuda Vaimudel vahet teha! Ta õppigu kuulama esmalt Püha Vaimu läbi praktika, kuidas toimib Püha Vaimu tunnetusesõna (1Kr 12:8), mis ei ole veel prohvetlus, vaid Vaimu avaldus, nagu üks vaimuand (1Kr 12 ptk), kuid see ei ole veel prohveti and. Prohveti and on enam kui tunnetusesõna.

Püha Vaim jagab ande ja teeb seda nii, nagu Vaim tahab, kui kellegil on vaja midagi edasi öelda mõnes olukorras teisele inimesele, siis see ei tähenda veel seda et ta prohvet on. See on lihtsalt Püha Vaimu ilmutus, olukorras, ja tarkus või väeavaldus. (1Kr 12:11) Kui aga keegi tundmatu räägib mõne teisele tundmatule ära tema elu saladused, siis sel puhul tasub edasi mõelda, kas see oli prohvetlik kuulutus? Prohvetlik kuulutus ei tee inimesest veel prohvetit. Kuid Jumal on see, kes neid asju ilmutab ja võtkem asju mõistusega ning saagem aru Vaimu avaldustest. (1Kr 12:7) Sest siis on sellest kasu. Näiteks tuli Juudamaalt prohvet Agabos Kaisareasse, Filippuse juurde, kus oli ka Paulus sel hetkel ning ta võttis Pauluse vöö, sidus oma käed ja jalad kinni ning ütles: „Nii ütleb Püha Vaim: Mehe, kelle oma on see vöö, aheldavad juudid nõnda Jeruusalemmas ja annavad paganate kätte.” Kuid keegi ärgu arvaku, et maailmas on kristlastel vaja rääkida ja ennustada maailma lõpust ja ammugi sündmustest, mida juba ei ole Jumal veel ette ära näinud ning kavandatud oma plaanidega. Selliseid sõnumeid Jumal ei ole kutsunud kedagi tegema. Tasub lugeda veelkord läbi piibli prohvetite kuulutused ja need on tõesti piisavad, nii nagu Johannes selgitas ja asja lukku pani.

Kristlik Mõttevõra