Kristlik Mõttevõra

MILLINE ON INGLITE TEENISTUS

09.09.22 10:50 AM By Kristlik Mõttevõra

Vanas Testamendis mängivad inglid võtmerolli prohvetlike nägemuste tõlgendamisel, täpselt nagu me näeme Ilmutusraamatus.
Näiteks ingel Gabriel avaldas prohvet Taanielile Messia tuleku täpse aja (Taaniel 9:20–27) ja anti-messia töö „kauges tulevikus” (Taaniel 8:15).
Salmides Sakarja 1:9–5:11 käivad inglid prohvetit läbi tema nägemustes, selgitades ja õpetades talle, mida iga nägemus tähendab.

Inglid edastavad sõnumeid

Teine inglite kohustus on sõnumeid tuua. Tegelikult pole heebrea keeles sõnal "ingel" vastet. Lähim sõna inglite kohta tänapäeva heebrea keeles on malakhim (מַלְאָכִים), mis tähendab sõnumitoojaid.

Sõnumitoojainglitel on ainulaadne auaste selle poolest, et nad esinevad sageli inimeste kujul ehk neil on füüsiline keha, mis on inimesele sarnane (me näeme neid inimese kehastuses); erinevalt tiivulistest keerubitest ja seeravitest.

Malakhim on ilmunud Aabrahamile, Iisakile, Jaakobile ja Moosesele. Jesaja mainib Malakh Panavit, Jumala kohaloleku inglit.

Ingel Gabriel andis Mirjamile (Maarjale) selle prohvetliku täitumise sõnumi:
„Ära karda, Maarja, sest sa oled leidnud armu Jumala juures! Ja vaata, sa jääd lapseootele ja tood ilmale poja ja paned talle nimeks Jeesus. Tema saab suureks ja teda hüütakse Kõigekõrgema Pojaks ja Issand Jumal annab talle tema isa Taaveti trooni. Ja ta valitseb kuningana Jaakobi soo üle igavesti ning tema valitsusele ei tule lõppu.” (Luuka 1:29–33; vt ka Jesaja 7:14)

Teenivad inglid

"Eks nad kõik ole vaid teenijad vaimud, läkitatud abistama neid, kes ükskord pärivad pääste?" (Heebrealastele 1:14)
Heebrealastele 1:14 ütleb meile, et malahhimid on „teenivad vaimud”, mis on saadetud teenima neid, „kes saavad päästetud”. Seega ka sind!
Sõnumid, mida inglid saadavad Jumala nimel, on kahesugused.

Nad mitte ainult ei avalda Jumala plaane, vaid teenivad ka rasketel aegadel:
Näiteks küpsetas ingel Eelijale leiba, kui too peitis end koopas ja tahtis surra (1. Kuningate 19:3–6).

Samuti arvas Saara teenija Hagar, et ta sureb; pärast seda, kui Saara Haagari oma kodust välja saatis, istus ta Ismaeliga kahekesi kõrbes, ilma toidu ega veeta.

Jumala ingel (malakh Elohim) ilmus teda leevendama, öeldes: „Aga Jumal kuulis poisi häält ja Jumala ingel hüüdis taevast Haagarit ning ütles temale: „Mis sul viga on, Haagar? Ära karda, sest Jumal on kuulnud poisi häält seal, kus ta on. Tõuse, tõsta poiss üles ja võta ta käekõrvale, sest ma tahan temast teha suure rahva!” (1. Moosese 21:18)

See sõnum on ka tohutu ettekuulutus, sest Ismaelist sai araabia rahvaste isa.

Inglid teenisid ka Jeesust tema 40-päevase paastumise ajal kõrbes ja Saatana kiusatuse ajal (Markuse 1:13).

Inglid kummardavad Jumalat

Inglid ei teeni mitte ainult inimesi, vaid teenivad Jumalat läbi Tema kummardamise.

Jesaja nägi Jumala kohal seeraviid, kellel kõigil oli kuus tiiba: kahega kattis ta nägu ja kahega ta jalgu ja kahega lendas. Ja üks hüüdis teisele ja ütles: "Püha, püha, püha on vägede Issand! Kogu maailm on täis tema au!" (Jesaja 6:3)

Apostel Johannes nägi sarnaseid ingliolendeid Jumala trooni ümber. Päeval ja öösel ei lakanud nad Jumalat kiitmast, öeldes: "„Püha, püha, püha on Issand Jumal, Kõigeväeline, kes oli ja kes on ja kes tuleb!" (Ilmutuse 4:8)

Kui võtame vastu oma kirgastatud ihu, ühineme taevas inglitega Teda ülistades, nagu näeme 24 vanemat tegemas Ilmutuse 4:10–11:
"Langesid kakskümmend neli vanemat troonil istuja ette ning kummardasid teda, kes elab igavesest ajast igavesti, ja heitsid oma pärjad trooni ette, hüüdes: „Sina, meie Issand ja Jumal, oled väärt võtma au ja austust ja väge, sest sina oled loonud kõik, kõik olev on loodud sinu tahtmise läbi!”

Sõjainglid ja kaitse

Inglid on seotud sõjapidamise ja kaitsega. Nad sõdivad pimeduse inglitega, kes püüavad takistada teenivatel inglitel meile oma teenistust täitmast. Pärast mitut päeva kestnud intensiivset palvetamist ilmus Taanielile ingel, kes selgitas, miks ta kolm nädalat hiljaks tuli:
"Pärsia kuningriigi kaitseingel pani mulle vastu kakskümmend üks päeva; aga vaata, Miikael, üks peainglitest, tuli mulle appi ja ma jäin sinna (Taaniel 10:13) Taaniel jätkas palvetamist ja ingel sõdimist.

Me mõistame, et lihtsalt sellepärast, et me ei saa oma palvetele kohe vastust, ei tohiks me palvetamist lõpetada.

Meie sõda ei ole liha (inimestega), vaid pimeduse vaimude vastu, kes püüavad pidevalt meie jõupingutusi hävitada. (Efeslastele 6:12)
Liturgiline palve, mida juudid loevad enne uinumist, tunnustab ja otsib kaitset, mida pakuvad neli konkreetset inglit (nimetatud Talmudis peaingliteks) ja Jumala enda poolt:
"Minust paremal Miikael ja vasakul Gabriel, minu ees Uriel ja minu taga Raffael ning minu pea kohal Jumala Shekhinah [Jumala Kohalolek]."

Juudi traditsioonis on Miikael halastuse ingel; Gabriel, õiglus; Raphael, tervendav; ja Uriel, valgustus.

Samuti kirjutasid Safedi kabalistid 16. sajandi lõpus või 17. sajandi alguses luuletuse, mida praegu lauldakse üldiselt pärast reedeõhtuselt shabbati jumalateenistustelt naasmist, sageli enne šabati söömaaja kiddushi (pühitsemist).

Lühiversioon ütleb: „Rahuinglid, olgu teie tulek rahus; õnnista mind rahuga ja õnnista mu valmistatud lauda. Olgu teie lahkumine rahus, nüüdsest ja igavesti. Aamen."

Kuidas me saame ingleid appi kutsuda

Oluline on meeles pidada, et me EI PALVETA inglite poole kaitse ja inglite sekkumise eest. Me palvetame otse Isa poole.
Inglid EI TEE midagi OMAL SOOVIL. Nad alluvad Jumala Sõnale. Paljud usklikud saavad nende TEADMISTE põhjal ingleid saata teenima, kasutades ja toetudes ning tsiteerides selleks Jumala Sõna.

Kui Iisraeli rahvas "hüüdis Issanda poole", ütlesid nad: "Ta kuulis meie häält ja läkitas ingli ja tõi meid Egiptusest välja." (4Ms 20:16)
Kui Peetrus oli vangis (Ap 12:5), palusid usklikud Jeruusalemmas Jumalat tema vabastamise eest. Peetrus tunnistas hiljem: „Nüüd ma tean, et Issand on tõesti oma INGLI LÄKITANUD ja mu välja kiskunud Heroodese käest ning kõigest, mida juuda rahvas ootab." (Apostlite teod 12:11)
Neid ja teisi Piibli inglite sekkumise lugusid lugedes võib tekkida kiusatus arvata, et inglid ei ole enam inimeste asjadega seotud. Kuna meil on Püha Vaim abis ja nõustab ja juhib ja õpetab meid. Püha Vaim ei tulnud asendama inglite teenistust!

Kuid Brit Chadashah (Uus Testament) eeldab, et inglid suhtlevad endiselt inimestega, ja manitseb meid olema nende jaoks valvel:
"Ärge unustage külalislahkust, sest selle läbi on mõned ise seda aimamata võtnud külalistena vastu ingleid." (Heebrealastele 13:2) Asi on selles, et inglid võtavad inimese füüsilise kuju ja me ei pruugi aru saada, et nad inglid on. Näiteks Maarja suhtles Jeesuse hauakoopa ees (Jh 20:13 võrdle Mk 16:5, nooruk!) ja küsis, kuhu Jeesuse surnukeha viidi. (Tavaliselt inglite ära tundes neid tervitati või visati end põlvedele, aga seda seal ei toimunud, kuigi evangelist märgib, et tegu oli ingliga, siis Maarja käitumine näitab, et ta ei saanud sellest aru.) Kuid need olid inglid, mitte inimesed, kuid nägid välja kui inimesed. 

Paljud internetis avaldatud videod on just sellised, kus inimene kõnnib ja ühtäkki teda ei ole enam. Haitus. See ei ole mingi tulnukas, vaid Jumala ingel, kes on võtnud inimese kuju ja kui ta lõpetas oma ülesande, siis ta ei vajanud selleks enam inimkeha. Seetõttu inimesed omistavad sellisele sündmusele müstilisi tähendusi (erinevaid), kuid asi on palju tavapärasem. Ingel lõpetas oma ülesande ja kadus.

Jumala inglitest sõnumitoojad tegutsevad meie keskel iga päev ja tunnevad huvi inimeste asjade vastu, kuid nad täidavad Jumala tahet.
Seetõttu olgu igaüks meist võrdselt pühendunud ja aktiivne Tema tahte elluviimisel ükskõik millises teenistuses, kuhu oleme kutsutud.
Ja kui me vajame ingli sekkumist, palvetagem nagu kogudus Peetruse eest püsivalt ISSANDA poole, kes saadab vajadusel oma inglitest teenijad meile appi. Mitte inglite, vaid Jeesuse nimel Jumala poole.

"Sinu riik tulgu, sinu tahtmine sündigu nagu taevas, nõnda ka maa peal!" (Matteuse 6:10) Seega kui te seda palvetate, siis te palvetate ka selle eest, mida inglid Isa riigi esindajana on pandud tegema siin, abistades neid, kes saavad päästetud. Meie Isa palves tema riigi tulemine maa peale on sisuliselt ja kõige hulgas ka inglite teenistuse palumine. Inglid on Jumala riigis teenijad vaimud. Kellele muuhulgas on pandud kohustus ka ülesvõtmise sündmuse korral meid siit kokku koguda ja üles viia. (Mt 13:27) Samuti hiljem, kui Jeesus tuleb tagasi kõigi pühadega, koguvad just inglid kokku kõik need, kes visatakse tulejärve. Seetõttu nende teenistus oli, on ja jääb.

Kristlik Mõttevõra