Kristlik Mõttevõra

MILLINE ABIELU ON KUNINGALE KOHANE

16.02.24 11:11 AM By Kristlik Mõttevõra

Kas teate, mis vahe on abielul ja kristlikul abielul?

Kristlik on vaid ühe paari suhe. Ei mitmega, ega mitu korda.

1Kr 7:2 ja 10-11
Aga igasuguse kõlvatuse vastu olgu igal mehel oma naine ja igal naisel oma mees. (2 s)
Aga abielus olijaid ei käsi mina, vaid Issand: Naine ärgu mingu mehest lahku; kui ta aga siiski on lahkunud, siis ta jäägu üksikuks või leppigu oma mehega ära! Ja mees ärgu hüljaku naist! (10-11 s)

Kui orjandusliku korra ajal oli Moosese seaduse järgi reeglid lahutamiseks, siis Kristusest alates need enam ei kehti. Jeesus ütles, et Mooses pani reeglid kirja nende kõva südame tõttu. Kuid alguses see ei olnud nii. (alates Eedeni aiast) Vahepeal võtsid mehed endale mitu naist, mis komme on tänaseni islamiriikides tavaks, aga enam mitte kristlikus ruumis. Paulus ütles, et igal mehel olgu üks naine v vastupidi, naisel oma mees. Mitte mitu naist. Variserid tulid Jeesust kiusama, kui küsisid, kellega e millise naisega mees taevas on? Jeesus pareeris selle küsimuse, ütles, et taevas ollakse kui inglid ja ei võeta naisi. Kuid tänane ühiskond, kui see soosib vabaabielu viisi, siis see soodustab ka mitme naise pidamist (armukeste pidamist). Selline suhe ei ole lubatud kristluses. Kristlasel on üks naine v mees, ja parem ärgu abiellugu kui üks sureb. 

Pauluse ajal oli orjanduslik kord ja naine, kes kaotas mehe, oli automaatselt sissetulekuta ja ta ees terendas orjaelu. Seetõttu oli lubatud uuesti abielluda, aga meil ei ole lesk sotsiaalse tagatiseta (seetõttu Paulus õpetas kogudust hoolitsema leskede eest) ja seetõttu on meil isegi lihtsam. 

Mõtle igaviku perspektiivist. Kuningal olgu üks kuninganna, sest temaga koos ta hakkab valitsema igavesti. Sa ei saa olla mitme mehe kuninganna. Selles mõttes oli variseride küsimus kohane ja õige. Sest Kuningate Kuninga kuningriigis on olukord, kus see võiks olla kuningale kohane. Ega maailma kuningad ka ei abiellu uuesti, sest nad teavad seda piibellikku tõsiasja. Nad valitsevad surmani üksi. Ent igaveses kiningriigis jälle koos. Seetõttu ka Paulus ütles, et parem on mitte abielluda, kui sa vähegi saad. 

Kristlik abielu on kokku pandud Jumala poolt ja inimene ärgu lahutagu ja see on suhe, mis oli alguses mehe ja naise vahel ja ei ole ka täna muutunud ning jääb igavesti nii olema.

♥ Paljud ilmalikud abielud, kes on aastaid püsinud koos, on palju kristlikumad, kui nn kristlikud abielud, mis on sõlmitud kristlaste vahel, kuid juba mitmendat korda abielus. Mõelge selle üle! Kuidas Jumal asja näeb? Ta vihkab lahutust. Nii on kirjas. Seetõttu need abielud, kui need pole isegi laulatatud, on rohkem Jumala tahtes kui need kristlaste paarid, kes juba mitmendat korda uusi suhteid loovad. Jumala silmis on abielu vanem kui Moosese seadus! Mille poolest siis ilmalik abielu ei kvalifitseeru kui Jumala tahe? Nii et ka pastorid, kes te mitu korda lahutate ja abiellute, siis teile on Jumalal palju küsimusi. Te ei ole oma elu elanud Jumala tahtes, ammugi õpetanud seda, mida Jumal õigeks peab.

Kui sageli me näeme, et kristalsed lahutavad ja/või abielluvad uuesti. Pastor laulatab ja see on Jumala ees kokku pandud. Kuid, kas see on kristlik? Seda nimetatakse kristlikuks, aga siis ei ole ju vahet sinu kristliku abielu ja ilmaliku abielu vahel, kes samuti uuesti abiellub mitmendat korda. Seetõttu kristlik abielu saab olla üks suhe, mida Jumal on kokku pannud, seda inimene ärgu lahutagu. Seda nii maa peal, kui Jumalariigi dimensioonis. Sa oled siis patriarh, mitte kristlane, kui sul on taevas mitu naist?! Inimesed ei mõtle sellele, sest neid valdavad himud ja hirmud, aga kui nad palvetaksid, siis nad saaksid suurepäraselt oma elu hoida ühe suhte jaoks. See on tõesti KRISTLIK ABIELU. Paulus ju teadis, mis olukord tekib taevas ja see selleks, mis olukord tekib Kuningriigis! Üks kuningas ja mitu kuningannat või kaks kuningat ja kolm kuningannat või kellel rohkem suhteid, siis üks kuninganna ja kolm kuningat! Teie elu on ju igavene, mõelge selle peale enne, kui te otsustate lahutada või otsustate uuesti abielluda, sest see inimene kes taevas on enne sind, kohtub sinuga ühel päeval, mida sa siis talle ütled? 

M.Veisveer

Kristlik Mõttevõra