Kristlik Mõttevõra

MILLEST SA MÕTLED

01.09.22 02:16 PM By Kristlik Mõttevõra

"Kuuldut ei maksa tõe pähe võtta" ütleb eestlane ja EKSS selgitab, et eesti keeles kasutatakse "pähe" sageli eksimise v. petmise rõhutamisega, eriti "pähe istuma". "Ta on nii leebe ja kergeusklik, et talle istutakse kohe pähe" selgitab EKI, "Hakka kohe vastu, kui sa ei taha, et sulle pähe istutakse." Kui paljud neist tegelikult aru annavad, kes see isik on, kelle mõtted pähe tulevad ja kes pähe istub?

Kristlased võivad piiblit lugedes avastada, et kõik mõtted ei ole inimese enda mõtted. Kuigi ta neid mõtleb, siis vahel inimene ütleb: mulle tuli hea mõte! Kuid ei küsi, kust see mõte pärit on, kes on autor?

"Aga Jeesus pöördus, vaatas jüngritele ja sõitles Peetrust: "Tagane, vastupanija, sest sa ei mõtle Jumala, vaid inimese viisil!" (Mk 8:33) Seda ta ütles jüngrile! Pealtnäha hea mõte, aga mitte Jumala tahe. Loeme, et Peetrus viis Jeesuse kõrvale ja hakkas teda noomima. Evangelistid peavad oluliseks see väike, suhteliselt lühike dialoog üles kirjutada ka evangeeliumisse, Matteus on veelgi täpsem, ta kirjutab üles ka Peetruse sõnad: "Jumal hoidku, Issand! Ärgu seda sulle sündigu!" (Mt 16:22)

Inimese pähe võivad tulla mõtted väljaspoolt. Nii nagu Püha Vaim kutsub patuse inimese meelt parandama, nii saab ka deemon rääkida esmapilgul häid mõtteid, aga kui inimene selle alla neelab, läheb enamasti jamaks. (vrd Mt 4:1-11)

Selleks et kõigel sellel vahet teha, on vaja esiteks mõelda läbi mis mu peas toimub. Kuid vaja läheb teadmisi ja selleks on just piibel vajalik, millest saab segaduste puhul juhised.

Kuid inimene ei saa käia oma igapäeva elu nii, et ta kogu aeg ajab piiblis näpuga järge kui midagi on ja kui kaua läheb aega, et õige koht üles leida? See ei ole reaalne. Kuid Püha Vaim on kahtlemata isik, kes ei ole üksnes siis kohal, kui on vaja meelt parandada, vaid ta tuleb inimese sisse elama, kui see lubab ja võtab Jeesuse isiklikult vastu oma südamesse. Siis Püha Vaim reaalajas juhatab, ka keelab kui vaja. Ometi ka siis, tuleb õppida, kuidas see vaimne suhtlemine reaalselt käib. See vajab harjutamist, siis tuleb vilumus.

Ei maksa arvata, et deemon tegeleb vaid uskmatutega, otse vastupidi! Need on nii või teisiti tema omad ja manipulatsioonide all ning tal ei ole vajadust neile niipalju tähelepanu pöörata. Seetõttu kristlased on tema eriline sihtmärk ja ta mõnuga kiusab neid igal hetkel. Tal on piisavalt deemoneid, keda selles rollis kasutada. Ent ta ei pääse kristlase südamesse nagu Püha Vaim, seetõttu ta vahel "istub pähe" (jääb kauemaks) või paneb "pähe" mõtteid ja inimene mõtleb: "Kust kohast küll mulle selline (imelik) mõte tuli?!" Teadagi kust!

Inimene on vaimne olend ja tema vaimul on võime suhelda vaimumaailma erinevate vaimudega. See lihtsalt on nii loodud Looja poolt.
Kuid tal on veel üks võime, teha vahet mõtetel ja valida, millest ta mõtleb ja miks?

Jeesus ütles (Mk 8:33) Peetrusele sisuliselt eesti keelse fraseloogi: "Viska see mõte metsa, sellest ei tule midagi head." Mitte ta ei öelnud Peetrusele: "Mine metsa!" Sest kui mõni "Mõte võtab juba kindlama kuju," siis on asi mäda ja Peertusele tulnud mõte seda oleks põhjustanud küll.

Inimene saab ära tunda mõtte autorid (Jumal, deemon, tema enda loogiline arutlemine). Sel juhul ta saab ka valida, mida nende mõtetega peale hakata, enne kui need välja öelda või deklareerida vaimsesse maailma.

Kustuta ära!

"Ära isegi üldse mõtle" deemonile järgi anda. Aga sa võid alati öelda: "Tagane, vastupanija!" või "Ole vait!" Muidugi sa ei ütle seda inimese enda suhtes, vaid deemonile, kes on saanud teda ära kasutada. Sest vaata, kui sa seda ei tee, siis juhtub nii, et "peas keerleb üksainus mõte." See hakkab kuju võtma. See on nagu savi potisepa laual, mis keerleb rattal ja võtab lõpuks poti kuju. Seda teed sa ise oma kätega.
"Läbi pea käis mõte," aga las ta käis! Ära tee sest numbrit! Sest sa ise saad otsustada, milliseid mõtteid sa keerutad ja milliseid mitte! Sinu pea, sinu valik!

Sa saad alati valida, millise mõtte sa ära kustutad ja selle üle enam mõtteid ei mõlguta-, "see mõte ei kõlba kuhugi", aga millise mõtte sa teoks teed. Mõtted tärkavad meie peas, aga jäägu üles kasvama need, mida sa ise valid.

Kristlik Mõttevõra