Kristlik Mõttevõra

MILLES ON USK

29.08.23 11:45 AM By Kristlik Mõttevõra

Paulus ütleb otse välja, et tema ei veena inimliku tarkuse läbi, mis on omane (ka täna) teiste religioonide puhul, kellestki on tehtud ülistamise ja kummardamise objekt ja see põhineb inimese arusaamal, et Jumal vajab teenijaid, kuid Kristus ei vaja kedagi, vaid ta tuli ise inimest päästma ja teenima, ent Jumala väes. Seetõttu ei oma inimlik tarkus ja selle läbi loodud religioon mingit rolli selles, mida Paulus teeb või kuulutab. Ta ütleb: "mu kõne ja mu kuulutus ei püüdnud veenda tarkusega, vaid Vaimu ja väe osutamisega" ja lisab siis selgituse "et teie usk ei oleks inimlikus tarkuses, vaid Jumala väes." (1Kr 2:4,5)

Enamus inimeste usk ja eeldus on tarkuse põhine, isegi kirikutes, kui teenistusele satub uus ininene, siis ta tunnistab: "Oo jaa, see tundub nii tark, et sellest on raske aru saada, mida te räägite ja teete."

Kuid selline on religioon, iga teine, milles ei ole vägi, vaid selle puudumist kompeteeeritakse tarkade kõnede ja inimliku muljega, et see on nii kõrge. Jumal on kõrges küll, aga ta tuli ja sündis siia kui väeti ja tegi läbi kõik etapid, kasvades ja õppides ning lõpuks löödi veel risti kah! Noh, mis tarkust selles siis on, küsib õpetlane või filosoof või teaduste doktor. Tema räägib ning ise õpetab seda, mida inimesed tarkuse all mõistavad. Ka kreeklased olid teadupärast mõttetargad. Tegelikult olid nad targutajad. Paulus ütleb kohe, usk olgu väes! Kui usu fookus läheb väe peale, siis ei ole targutust vaja. See muutub tühiseks. Seetõttu ta ütleb: "mu kõne ja mu kuulutus ei püüdnud veenda tarkusega." (1Kr 2:4)

Seni kuni me kõneleme ja targutame, ei ole selles midagi erilist, kui vaid inimlik ponnistus ja religioon või nagu Paulus selgitab: "Tarkusest me kõneleme täiuslike seas; ent mitte praeguse ajastu ega selle kaduvate valitsejate tarkusest," teisisõnu, need vajavad ja otsivad tarku ja tarkust, sest nad peavad ennast tarkadeks, aga Jumal on sellised kõrvale lükanud, nii nagu selgitab oma kirjades ja tema kuulutus on Väe kuulutus, aga see ei on inimese mõistusele paras pähkel! Sest kuidas sa selgitad ära Jumala väe avaldused inimese tarkuse abil? Seetõttu on Jumal need targad narriks pidanud ja tõstnud eeskujuks kõiki nõtru ja väeteid.

"Kuna maailm Jumala tarkuses ei tundnud Jumalat ära tarkuse abil, siis oli Jumalale meelepärane päästa selle narri kuulutuse kaudu need, kes usuvad." 1Kr 1:21 "Meie aga kuulutame ristilöödud Kristust, kes on juutidele ärrituseks ja paganaile narruseks," alustab Paulus oma kirja korintlastele. (s 23)

1. Korintose 1,25 kirjutab ta "Sest Jumala narrus on inimestest targem ja Jumala nõtrus inimestest tugevam."

"Jumal on valinud maailma meelest narrid, et häbistada tarku, ja Jumal on valinud maailma meelest nõrgad, et häbistada tugevaid." (1Kr 1:27)
"Aga maine inimene ei võta vastu midagi, mis on Jumala Vaimust, sest see on temale narrus ja ta ei suuda seda tunnetada, sest seda tuleb mõista vaimselt" Vägi on alati vaimu ilmutus ja kus on Jumala vaim, seal on meie vabadus! Vabadus igaühele, kes usub ja vägi on see, mis usku tõendab, mitte mingi inimlik targutus või selle abil modifitseeritud ja inimeste loodud religioon. Religioonis ei ole Jumala jaoks midagi tarka! Et meie usk ei oleks inimlikus tarkuses, vaid Jumala väes.

Kristlik Mõttevõra