Kristlik Mõttevõra

MILLEGA INGLID TEGELEVAD

05.09.22 04:14 PM By Kristlik Mõttevõra

Inglitel on hierarhia ja auastmed, kus iga auaste täidab erinevat ülesannet.

Moses Maimonides liigitas inglid Piiblis ühte järgmisest kümnest auastmest (mida on keeruline või ei olegi võimalik eristada kui lugeda Eesti piibli tõlget):

1. Chayot HaKodesh (pühad elusolendid), inglite rühm, mida mainitakse Hesekieli 1. ja 10. peatükkides kui Jumala trooni ja vankri lähedal olevat. Neil on neli tiiba ja neli nägu (mees, lõvi, härg ja kotkas).

2. Ophanim (rattad), Jumala trooniga seotud inglid, keda mainitakse Hesekieli 1:15–21 ja Taanieli 7:9 (ja Eenoki raamatus). Nad näevad välja nagu rattad rataste sees ja on kaetud silmadega.

3. Erelim (Vahvad), Jesajas mainitud inglid. Juudi müstilises traditsioonis arvatakse, et need on seotud kurbuse, surma või hävingu hetkedega (Jesaja 33:7).

4. Chashmalim (Säravad), kirjeldatud Hesekiel 1:4.

5. Seeravid (Põlevad), kuue tiivalised inglid, keda Jesaja 6:2–3 kirjeldab meeskoorina, kes laulavad: „Püha, püha, püha, Issand vägede Jumal! taevas ja maa on täidetud sinu auhiilgusega." Salmis Jesaja 6:6 puhastab seerav prohvet Jesaja huuled altari söega.

6. Malachim (Sõnumitoojad), keda Jesaja kirjeldab kui inimestele nende ahastuses trööstimist ja keda Psalmide raamat tõotab kaitsta Jumala rahvast.

7. Elohim (jumalikud olendid), mainitud Psalmis 8:5. Eesti keelses tõlkes läheb ['ĕlōhîm] üldse kaduma ("Sa tegid ta pisut alamaks Jumalast ['ĕlōhîm, - tegelikult inglist, mitte Jumalast] ja ehtisid teda au ja austusega." Ps 8:6).

8. Benei Elohim (Jumala pojad), inglid, kes keskenduvad Jumalale au toomisele. Juudi müstika järgi juhib neid peaingel Miikael.

9. Kerubid (Olla lähedal), Hesekiel kirjeldas nelja näoga ingleid, kes muuhulgas valvavad leegitseva mõõgaga Eedeni aeda ja teed Elupuu juurde (1. Moosese 3:24).

10. Ishim (kaitsja), inglid, keda Taanieli raamatus kirjeldatakse kui inimesesarnaseid (1. Moosese 18:2; Taanieli 10:5).

Juudi arusaama järgi mõned inglid mõistavad Jumalat (saavad aru) ja Tema teid paremini kui teised, kuigi neil kõigil on kõrgem intellekt. Ometi sellele vaatamata oli juutidel inglite üle vaidlemist ka apostlite ajal. "Sest saduserid ütlevad, et ülestõusmist ja ingleid ja vaime ei olevatki, variserid tunnistavad aga neid kõiki." (Apostlite 23:8) Seda jätkub tänaseni.

Uue Testamendi algus ja Jeesuse tulekut toetavad mitmed inglid erineval moel. Kes ei teaks Maarjale ilmumist või karjastele või Peetruse vangist vabastamist. Need on laialt tuntud ja sageli räägitud sündmused. Üks vähem tuntumaid on näiteks enne Jeesuse vangistamist. "Siis ilmus talle ingel taevast teda kinnitama." märgib Luukas väga napisõnaliselt. (Luuka 22:43) Kreeka keeles aggelos [ἄγγελος aggéllō], keda evangeeliumitest leiate kolmes sündmuses, vaata Mt 8:30-32, Mk 5:11,13 ja Lk 8:32,33. Erinevalt Luukast, Markus tähistab selle sõnaga hoopis langenud inglit. Sama teeb ka Matteus. See on huvitav, kas pole? Miks see nii on? Inglite puhul on nähtavasti sama lugu nagu eesti folklooris, et heal lapsel on mitu nime või ka vastupidi, kurjal palju viise kuidas teda hüüda või nimetada (hundil, hallivati mees, susi, kriimsilm, võsavillem jne).

Tähtis on see, et saame aru ingli kavatsustest, mida üleloomulik olevus tegema tuli.


Kas ta on seerav, sõnumitooja või kaitsja, ega sellel suurt vahet ei ole, ta on ingel, kes on tulnud abistama pühasid, kes pärivad ükskord pääste. Kui ta just ei ole kaitseingel, siis nii või teisiti ta kõnetab ja räägib, mida tal öelda kästi või mis on eesmärk. Kaitseinglil on väga selgepiiriline ülesanne ja selle tegemiseks ei ole tal vaja öelda, et tead, ma pean nüüd sind kaitsma! Ta lihtsalt teeb selle ära ja jääb edasi ootele, millel mõni oht taas vajab tähelepanu. Ta ei pea sellest meile teatama.

Oleme fännilehel avaldanud ka fotod, millelt samal hetkel õnnestus tabada kaks erineva välimusega inglit. Üks selline maskuliine, teine pigem pehmete vormidega olevus. Meid ümbritseb väga palju ingleid. Nad ei hulgu niisama ringi, vaid neile on pandud ülesanded. Kes tahab üle vaadata, leiab need facebooki pildide hulgas.

Kuid peame siiski selgelt mõistma seda, et kuigi inglid ei luba meil ennast kummardada, siis neid tuleb kohelda aupaklikult ja mõista, et mõned neist on eriti võimsad ja teistest olulisemad, nii oma võimekuse kui ka ülesannete kõrguse poolest. Paljud meist on näinud oma silmaga ingleid, mõned kindlasti ka nendega kontaktis olnud ja vahetult suhelnud. Meie oleme Jumala lapsed ja meil tuleb ka inglitesse suhtuda nii, nagu Jumal seda teeb ja eeldab, et ka tema rahvas kohtleb neid väärikalt. Peetrus manitseb: "Need on jultunud ja ennast täis ega põrka tagasi teotamast kirkuseingleid" (2Pt 2:10) ja ka Paulus kirjutab: "Ärge unustage külalislahkust, sest selle läbi on mõned ise seda aimamata võtnud külalistena vastu ingleid." (Hb 13:2) Meil tuleb Jumalat ainult kiita ja tänada kõige selle eest, mida ta paneb oma ingleid meie heaks tegema! "Sinu pärast käsib ta oma ingleid, et nad sind hoiaksid." (Luuka 4:10)


Kristlik Mõttevõra