Kristlik Mõttevõra

MILLAL TULEB ARMASTUSE VÕIME

01.09.22 03:20 PM By Kristlik Mõttevõra

Kes ei ole uuestisündinud, ei saa armasta inimesi Jumala armastusega. Inimesi hakkab ta armastama alles siis, kui ta vaim sünnib uuesti.
Johannes räägib õigest ja valest vaimust, 1Jh 4:7. Maailmas ei ole armastust, on vaid ihad ja kired. Kuid Jumal tõi armastuse, mille ta paneb inimese südamesse, kui see võtab Jumala vastu. Siis inimese vaim saab uuendatud ja alles siis Jumal toob oma armastuse inimese südamesse Püha Vaimu läbi. (Rm 5:5)

Inimesed ei suuda armastada enne seda. Jumal oleks võinud uuestisünni teha ka ilma armastuseta, aga see on kui filosoofia, mõtlemisõpetus. Kuid sisuline muutus ja jõud armastada ei ole üksnes sõnades, vaid teos. See eeldab, et inimesel on võimekus. Kuid jumalik võimekus peab tulema ülalt. Seetõttu Jumal paneb inimese sisse armastuse ja alles see annab võime üldse armastada kedagi, kes inimese meelest seda ei vääri.

Seetõttu kõik kes õpetavad kristlust kui filosoofiat, tegelikult õpetavad seda kui mõtteviisi, isegi käsumeelsust, millel pole Jumala väega kokkupuudet.

Armastada suudab inimene üksnes siis, kui ta on uuestisündinud, see ei ole käsk, kuigi Jeesus andis selle kui uue käsu, aga võime tõi Püha Vaim. Seetõttu kui keegi räägib armasta, aga ei räägi vaimu uuestisündimisest, on tegelikult käsumeelne.

Usklikud võivad küsida kuidas Jumal üldse armastab seda või teist inimest, kui see käitub halvasti? Sellepärast, et Jumal on armastus. Ka usklik inimene ON armastus või õigemini saab selle võime, kui ta vaimust uuesti sünnib. Maailmas on palju usklike kes ei armasta, sest nad pole uuestisündinud. Kui nad aga sünnivad uuesti, siis nad suudavad armastada ISEGI oma vaenlast.

See ongi vastus küsimustele, et kuidas on see võimalik, et Jumal armastab, aga mina ei suuda?

Kui inimene ei ole uuestisündinud, siis ei saagi eeldada, et ta armastab. Vahel on inimese vaim nii kuival, et ta esmalt vajab uuendust, et võime taastuks. See on nagu närtsinud taim, kes ootab vihma. Ilma vihmata viljad ei kasva.

Samuti takistab patt armastamist, sest see on pimedus. Mitte et patul oleks mingi võime seista armastuse vastu, seda mitte! Patt lihtsalt muudab ära inimese vaimuliku olukorra ja ta kaotab armastuse. Sest Jumala armastus on uuestisünni tunnus. Igaüks, kes armastab, on sündinud Jumalast, kirjutab Johannes. (1Jh 4:7) See tähendab, et kui keegi ei armasta, siis ta pole veel uuestisündinud ja ta saab armastada alles pärast seda.

Kui juudi rabi Nikodeemos tuli Jeesuse juurde ja küsis, kuidas sa seda kõike teed, sest keegi ei suuda seda teha? Siis ta küsis otsesõnu sisuliselt seda: kust tuleb sinu võime? Kuid armastus on kõige muu hulgas võimekus, Jumala vägi armastada neid, kes sulle halba soovivad. Seda võimet ilma uuestisündimata ei tule ja seetõttu Jeesus ütles, et te peate sündima ülalt! (Jh 3:7)

Kui keegi sunnib või heidab teisele ette, et see ei armasta, siis, see peab esmalt küsima: kas ta on sündinud ülalt?

Kui ei ole, siis tuleb Jumal vastu võtta ja alles siis saab eeldada armastust, sest armastus on Jumala and. Uskmatud ei armasta, sest neil ei ole sellist andi ja neilt ei saa eeldada agapet. Niisamuti ei saa eeldada usklikult armastamist juhul, kui see pole uuestisündinud.

Seetõttu levib väga palju õpetusi ja te mõtlete, et need ei toimi, sest sõnad ja teod ei lähe kokku. Ei saagi tomida! Kuna need on paljalt sõnad, filosoofia, milles ei ole jõudu. Nagu ilus auto, kuid ilma kütuseta on vaid ilus vaadata, kasu aga sellest ei ole. Valage kütus sisse ja see olukord kohe muutub! Jumal valab ka kütuse ja pidevalt täidab uskliku paaki armastusega, kui see läheb tankima ja korgi maha keerab. Selleks peab usklik esmalt uuestisündima, aga ka regulaarselt täitma ennast.

Seevastu on palju segadust ja näpuga näitamist, aga asi on õpetuses mida räägitakse, kuid unustatakse ära, et esmalt tuleb Jumal oma südamesse vastu võtta ja siis saab inimene vajaliku jõu, et armastada isegi oma meest või naist, kui see teeb midagi, mis teisele vastukarva on. Jumala armastus sellest ei sõltu ega muutu. See kas on või ei ole. Seetõttu Jumal armastab ka neid, kes teevad asju omatahtmist mööda, sest Jumal ei saa ennast salata, ta On armastus.

Ka uuestisündinud inimene on armastus väikse o tähega, aga Püha Vaimu and temas kui selline on piisavalt mõjuvõimas, et armastada kõiki.
Sellest te tunnete ära, kas inimene on uuestisündinud või mitte.

Kes armastab, on Jumalast sündinud (s 7), kes ei armasta, see ei ole tundnud Jumalat (s 8 ), kirjutab Johannes 1Jh 4. Mitte meie ei ole armastanud Jumalat, vaid tema on armastanud meid (s 10). Vägi tuleb tema käest.

See ei puuduta iha ega kirge, erootikat, mida inimesed nimetavad sama sõnaga, aga armastus on palju suurem kui vaid silma ilu või iha. Inimesed armuvad ja seda nimetatakse armastuseks, aga ühel hetkel see lakkab. Kuidas siis nii? Inimesed nimetavad, et armastus sai otsa. Tegelikult neil ei ole päris armastust veel olnudki! Kui inimesed tahavad püsivalt armastada, siis Jumal pakub neile seda, aga, siis see tuleb ülevalt. See ei ole inimlik tunne, hingeline, vaid vaimne seadus ja võime, mis kestab püsivalt. Kes tahab lõpuni armastada, see peab esmalt uuestisündima.

On väga oluline vahe, üks asi on usklik, hoopis iseasi on uuestisündinud usklik. Üks üritab omast jõust, teisel aga on Jumala vägi.

Kristlik Mõttevõra