Kristlik Mõttevõra

MIKS TA AVAS NENDE MÕISTUSE

26.09.23 08:27 AM By Kristlik Mõttevõra

Kristuse meel on kristuse mõistmine, mida inimesed ei saagi ära mõista ilma Kristusesta. See oleks ka loogiline. Kuid sageli õpetatakse kristluses, et Kristus on jätnud meile eeskuju ja kui me tema juhendite ja kirjade järgi toimime, et me siis käimegi Kristuse meeles ja vaimus, aga see ei ole tõsi! Kaugel sellest. See ei ole see, millest piibel õpetab. Olid ju jüngrid Jeesusega KOLM aastat, nad tegid kõike kaasa mida Kristus ütles ja juhatas, aga nad ikka veel ei saanud aru mitte mõhkugi nagu eestlane tavapäraselt ütleb. Piibel ütleb ühemõtteliselt, sest neil ei olnud Kristuse meelt!

Kristuse meel tuleb Püha Vaimu läbi, kui Kristus avab selle vahendi inimeses. Arst Luukas kirjutab, et siis ta avas nende mõistuse kirjadest aru saama! (Lk 24:45) Seetõttu on ka meie seas alati neid, kellel ei ole ligipääsu Kristuse meelele enne, kui Kristus avab nende mõistuse. See käib seest poolt, milleks tuleb enne Kristus vastu võtta ja siis saab see juhtuda. Ilma Kristuseta ei ole võimalik mitte kellegil vähimatki mõista, milline on Kristuse meel ega sellest aru saada või vahet teha.

Olgu siinkohal ka Pauluse selgitus järgnevalt, kes seda sama õpetab korintlastele 1Kr 2:16, "Sest kes on tundnud Issanda meelt, kes võib teda juhatada? Aga meil on Kristuse meel." Seetõttu, kes on ära tundnud, ära tabanud, asjale pihta saanud kui vaid see, kellel on Kristuse meel.

Kr keeles "nous". Meel, mis on intellekt, st mõistus (jumalik või inimlik; mõttes, tundes või tahtes); kaudselt, tähenduses: mõistus, mõistmine.

1) mõistus, mis hõlmab ühtmoodi tajumis- ja mõistmisvõimet ning tunnetamise, hinnangu andmise, määramise võimeid kui intellektuaalne võime, mõistmine ja mõistus kitsamas mõttes kui võime vaimse tõe saavutamiseks, hinge kõrgemad jõud, võime tajuda.

2) jumalikke asju, tunnustada headust ja vihata kurja, selles kainelt, rahulikult ja erapooletult kaalumise ja otsustamise jõud ning konkreetne mõtlemis- ja otsustamisviis, st mõtted, tunded, eesmärgid, soovid.

Lk 24:45 - "Siis ta avas nende mõistuse (nous) kirjadest aru saama."

1Kr 1:10 - "Ma kutsun teid üles, vennad, meie Issanda Jeesuse Kristuse nime pärast, et te kõik räägiksite ühtviisi ja et teie seas ei oleks lõhesid, vaid et te oleksite ühte liidetud samas meeles (nous) ja samas nõus."

1Kr 2:16 - "Sest kes on tundnud Issanda meelt, kes võib teda juhatada? Aga meil on Kristuse meel." (nous)

Kristlik Mõttevõra