Kristlik Mõttevõra

MIKS JUST KLEOPAS

10.04.24 08:29 AM By Kristlik Mõttevõra

Jeesus teadis väga hästi jüngrite uskmatust ja seetõttu ta valis isikud väga hoolikalt, kellele ja mis järjekorras ta end pärast surma ilmutas enne kõiki teisi. Naised uskusid ja neile ta ilmutas end. Kuid, kes oli see isik, keda pühakiri vaid üks kord ära märgib ja koguni nimeliselt! See on väga haruldane. Arst Luukas kirjutab oma evangeeliumi 24 peatükis "üks neist, nimega Kleopas". (Lk 24:18) Miks just Kleopas ja kes see isik on? Jeesus oleks võinud ilmuda kellele iganes jüngritest, aga ta valis välja Kleopase väga kindlal põhjusel.

Keegi ei saa paluda, et Jeesus ilmuks neile, vaid üksnes Jeesus valis neid, kellele, mis järjekorras või ajal ning kuidas ta ilmub. Enda näitamisel Kleopasele oli vähemasti kaks eesmärki. Esiteks ta oli isik, keda paljud tundsid ja tema isiku usaldusväärsus määras ära selle, et tema suu kaudu räägitud tunnistus Jeesuse ilmumisest oli inimestele veenev. Teine põhjus oli see, et Kleopas oli koduteel, mis võttis aega ja Jeesus sai selle aja jooksul takistamatult ära rääkida "kõigist kirjadest selle, mis tema kohta käib," kirjutab Luukas 24:27.

Ühe teekäija nimi oli Kleopas, teise teekäija nime evangelist ei maini, see ei tähenda aga seda, et ta ei olnud usaldusväärne, vaid üksnes seda, et teda ei tundnud nii paljud inimesed. Ent Kleopas ei olnud apostlite ja koguduse keskel tundmatu. Kleopas oli püha Joosepi vend. Kleopas oli Jeesuse onu.

Kleopase isik on üles tähendatud ajaloolane Eusebios Kaisareast, kes tugines Hegesippusele. (Eusebios kirjutas üles kiriku ajaloo ning sündmustiku kristluse tekkimisest.) Mõlemad on ajaloolised isikud. Kuid Kleopase poeg Siimeon sai 62. aastal Jeruusalemma teiseks piiskopiks, pärast seda kui Jaakobus kividega surnuks visati ning suri märtrina. (Hist. eccl. IV, 22,4) Kõik eelistasid Kleopase poega, kuna ta oli Issanda nõbu poeg.

Kleopase kodukoht oli Emmaus. Seega oli tõenäoliselt Kleopas koju minemas ja koos temaga ta poeg. Lk 24:13jj Neile ilmus Jeesus ja kodutee oli piisavalt pikk selleks, et ta sai kõigist kirjadest ära rääkida, mis tema kohta kirjutatud on. 

Kristlik Mõttevõra