Kristlik Mõttevõra

MIKS IISRAEL ON PUTINI PAADIS

28.03.22 02:46 PM By Kristlik Mõttevõra

    Kui kogu maailm toetab Ukrainat, siis Iisrael on Venamaa poolt. Miks nii?

Eesti paljud kristlased arvavad, et Iisrael seisab rahu eest, siis paraku on neid eksitatud. Vastupidi, Iisrael soovib rünnata Iraani ja toetab Ukraina sõjas Venemaad ja samal ajal parastab ja hurjutab Zelinskit, kui kogu maailm soovib rahu ja aitab ukrainlasi. Miks see nii on?

Vaatamata sellele, et Venemaa ja Ukraina vaheline konflikt on Lähis-Idast geograafiliselt kaugel, on sellel Iisraeli jaoks kohutavad tagajärjed ja üks rabi võrdleb poliitilist olukorda isegi sellega, mis viis Saalomoni templi hävitamiseni. USA valitsus on võtnud Ukraina-meelse hoiaku, ent Iisrael ei ole neutraalne, nagu paljud kristlased seni arvavad, vaid asus Venemaa poolele, mis võib teenida tema nö parimaid huve. Oleneb huvidest, millised need on? Paraku see nii ongi, aga kahjuks need huvid on vastupidised sellele, mida maailm täna teeb, kehtestades sanktsioone Venemaa vastu. Iisrael on kuu aja jooksul näidanud üles Ukraina suhtes vaenulikkust ja ei ole raske ette ennustada, et just sellel põhjusel võivadki olla tuleviku plaanis Iisraeli riigi jaoks hukutavad tagajäred, mida piibel kirjeldab lõpuaja sündmustes. "Jeruusalemm jääb paganatele, kuni paganate ajad saavad täis," prohveteeris Jeesus (Lk 21:24), mis kirjeldab lõpuaja sündmusi.

Iisraeli suhted Venemaaga

Esimene ja kõige ilmsem põhjus on Venemaa märkimisväärne sõjaline kohalolek Süürias. Venemaa on andnud vaikivalt heakskiidu Iisraeli õhurünnakutele Iraani sõjaväeobjektide vastu. (NB! Iisrael ei anna venelaste süsteemi Ukrainale, kuigi see on Ukrainale suureks abiks.)

Putini ja Iisraeli endise peaministri Benjamin Netanyahu vahel loodi 2014. aastal mitu sideliini, et võimaldada Iisraelil Venemaad nendest rünnakutest teavitada. Irooniline (!), loodi pärast seda, kui Venemaa vallutas (!!!) Krimmi Obama administratsiooni ajal. Seda oleks pidanud juba kohe läbi nägema, kelle paati Iisrael astub. Vene paadist vee peale astuda nähtavasti ei saa, ole sa kasvõi nii suure usuga kui Peetrus!

Tuleb märkida, et tänavu veebruari keskel lükkas Iisrael tagasi Bideni administratsiooni taotluse paigutada Ukrainasse õhutõrjesüsteem Iron Dome. See on irooniline, sest eelmise aasta septembris püüdsid esindajatekodademokraadid eemaldada Iisraeli raudkupli rahastamisest miljard dollarit. Seda võrreldakse Venemaa ja Iisraeli vahelise lepinguga, milles Venemaa nõustus mitte müüma relvi Iraanile vastutasuks selle eest, et Iisrael ei müü relvi Ukrainale ja Gruusiale. Mistõttu te nägite (kui juhtusite), et Zelenski pöördumine Iisraeli poole kõlas kurtidele kõrvadele ja mingit abi Iisraeli poolt loota ei tasu.

Tuleb tähele panna, et Venemaa on Iisraeli suurim naftatarnija. Bakuu-Tbilisi-Ceyhan (BTC) torujuhe, mis ühendab Kaspia merd Vahemerega ning läbib Gruusiat ja Türgit. Nii et isegi, kui Venemaa ei saa Saksamaale mingi aja jooksul enam gaasi müüa, siis Venemaa naftatarned Iisraeli jätkuvad.

Iisraeli ja Venemaa sidemed on mitmekihilised. Iisrael on Venemaa jaoks ülioluline turismisihtkoht. Nende kahe riigi vahel on viisavaba reisimine. 2016. aasta 3,25 miljonist Iisraeli turistist oli 17% Venemaalt! Peale selle väärib märkimist, et Venemaa ja Iisraeli kosmoseagentuurid teevad koostööd koostöölepingu alusel. Nende ühisprojektide hulgas on kõrge eraldusvõimega satelliidipõhise spioonikaamera väljatöötamine.

Yandex, Google'i venekeelne vaste, asutas Tel Avivi ülikoolis andmeteaduste kooli. Üheaastasesse programmi värbatakse informaatika eriala lõpetanuid ja Iisraeli kaitseväe küberneetikaüksustest. Keskendutakse masinõppele ja tehisintellektile.

Kõik suhted Ukraina ja juudiriigi vahel kulgevad holokausti varjus, milles Iisraeli seisukohalt olevat Ukrainal oluline ja aktiivne roll. Aastatel 1941–1944 mõrvati Natsi-Saksamaa "lõpliku lahenduse" hävitamispoliitika tõttu enam kui miljon Nõukogude Liidus elavat juuti. Enamik neist tapeti Ukrainas. Iisrael süüdistab selles ukrainlasi. Kuid nähtavasti oli Iisraelil vaja veenvat ettekäänet, et mitte aidata Venemaa vaenlast, siis holokaust kui iseenesest on Iisraeli riigis argument, mida saab veenvalt kasutada mistahes olukorras, ka huvide konflikti puhul nagu selgunud on, kus Iisrael on Venemaaga mitmel moel liitlased ja samas paadis. Ei imesta, kui Eesti paluks Iisraelilt abi ja Iisrael kasutaks meie vastu sama põhjendust, et meie pinnal olid koonduslaagrid, milles tegutsesid ka eestlased ning seetõttu me ei saa teile relvi müüa ega teid toetada, kui Venemaa seda nõuaks. Väga mugav vabandus! 

Iisraeli keerulisi suhteid Ukrainaga rõhutati kolm nädalat tagasi, kui 141 riiki hääletasid ÜRO Peaassambleel Ukraina suveräänsust, iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust kinnitava resolutsiooni poolt. Resolutsioonis nõuti, et Venemaa "viivitamatult, täielikult ja tingimusteta viiks välja kõik oma sõjalised jõud Ukraina territooriumilt oma rahvusvaheliselt tunnustatud piirides". Iisrael ei toetanud Ukraina resolutsiooni.

Kristlik Mõttevõra