Kristlik Mõttevõra

MIDA SINU EEST VARJATAKSE

22.02.24 11:22 AM By Kristlik Mõttevõra

Miks meil on kuningriigist ja kuninga seisusest nii vale mõtteviis, seisneb osalt ka selles, et Eesti keelne piiblitõlge v tõlkijad on tahtmatult või ütleks vahel isegi tahtlikult sõna "kuningriigi" (Kr k basileia) tõlkes asendanud sõnadega taevariik või riik. Kusjuures sa pole seda tähele pannud, aga see on äärmiselt oluline! Kui sa loed piiblis kirjakohti, mis kasutab sõna taevariik, aga selle kirjakoha kontekst räägib midagi muud, siis jääbki arusaamatuks, mis sellega öelda tahetakse ning tekib igasuguseid valearusaamu v väärõpetusi, sest vale sõna õiges kohas ei anna õiget tulemust. Kui kasutada õiget sõna, siis avaneb Jumala sõna ja piibli tekst rullub lahti sinu ees ning sa mõistad, mis selles tegelikult öelda tahetakse. 

On ikka suur vahe küll, kas me palume MEIE ISA PALVES "sinu riik tulgu" või "sinu kuningriik tulgu"! Samuti näiteks õndsate päralt ei ole taevariik!, vaid kuningriik (Mt 5:3). Miks? Sest üks suunab meid üles, kuna asub üleval, aga see millest tekstis tegelikult räägitakse on kuningriik! Jeesus rääkis mäejutluses kuningriigist, asub siin maa peal. Ta rääkis oma Kuningriigist, mitte taevariigist! Kas siin või seal üleval? Seetõttu Jeesuse mäejutluse mõistmiseks on vaja aru saada, kus see asub, milles on ikka väga suur erinevus. Sest üks on meile vaimselt tajutav, teine aga käega katsutav. Jeesus on ülestõusnud ja ta ihu on käega katsutav, nagu su endagi ihu, kuid vaimu sa ei saa katsuda. 

Ristija Johannes EI KUULUTANUD taevariiki, vaid kuningriiki! (Mt 3:1) Ta ütles: Kuningriik on lähedal. 

See šokeerib väga paljusid, sest see muudab täielikult seda, mida te võibolla siiani olete mõelnud selle riigi all v silmas pidanud taevariigi all, et see on seal üleval, siis, tegelikult seda ei ole mõeldud. Jeesus ütles selgelt: "Aga otsige esmalt Jumala kuningriiki ja tema õigust, siis seda kõike antakse teile pealegi." Mt 6:32 Seda tuleb otsida eelkõige siin maa peal, mitte kuskil üleval, ja siis te saate seda, mida Jeesus tõotas. Sa ei saa seda otsida ülevalt, sest sa oled siin ja saad otsida üksnes siin maa peal. 

Sõna riik abil on väga palju manipuleerimist, inimestele antud asjatult lubadusi ja loodud nn kristlike illusioone. Jeesus õpetas kuningriiki läbi tähendamissõnade, milline see kuningriik on, mida siin otsida tuleb ja kuidas te sellest aru saate. Kuningriigil on omad reeglid ja need erinevad tavalise riigi, ammugi taevariigi reeglitest. Näiteks, inglitele pandud reeglid taevas ei ole mõeldud maa peale, kuningriiki! Kuningriigi reeglid on leitavad, aga otsida tuleb neid mitte ülevalt, vaid siin samas. Sina juba oled üks nendest, kes käitub Kuningriigi reeglite alusel niivõrd, kui palju sa neid tunned ja tahad kasutada. Need ei ole peidetud kristlaste eest, vaid uskmatute inimeste eest, kes neist aru ei saa ja peavad rumaluseks. "Ma räägin neile tähendamissõnadega sellepärast, et nad vaadates ei näe ja kuuldes ei kuule ega mõista," ütles Jeesus. (Mt 13:13) Miks? Sest inimeste süda oli kalestunud. (s 15) Seetõttu nemad ei näinud ja pidid otsima, aga nad ei leidnud seda, sest see oli peidetud tarkade eest. (Mt 11:25) Aga mitte Jeesuse järgijate eest. Otsimise mõte ei ole ju selles, et neid ei olnud olemas, vaid selles, et sa pead oma peas otsima välja selle õige reegli, mis vastab Jumala kuningriigiga. Meil on ju peas igasuguseid mõtteid ja me otsime vastust. Ükskõik mida me teeme, me ju otsime õiget lahendust!

Järgmiseks. Seesama reegel kes rohkesti külvab, see lõikab rohkesti. Andke ja teile antakse jne. Sest inimene ei anna midagi vabatahtlikult ära, tema jaoks ära andmine tähendab vaesust, mitte rikastumist. Kuid põllumehed ja aednikud teavad, et selleks, et saada uut saaki, tuleb esmalt külvata. See on andmine. Sa külvad ühe teravilja seemne ja selle kasvades saad asemele mitmekümne kordselt. Täna tuleb leib poest, aga inimesed ei mõtle, millest see leib alguse saab. Sest keegi peab esmalt külvama ja viljakale mullale. Kuningriigi reeglite järgi peab kuningas esmalt tegema väga palju selleks, et seda tera üldse maani viia. Loomulikult peab ta ka uskuma, et ei tule ikaldust ning paluma. Kuningriigis käivad asjad teisiti, seetõttu tuli otsida, mis vahe on neil riikidel. 

Jeesus ei öelnud, et paljud tulevad lauda Aabrahami ja Iisaki riigis. Sest Aabrahamil ei ole taevas riiki ega ka Iisakil ega kellelgi teisel kui vaid Jumalal. Sestap Jeesus peab öelduga silmas neid kui kuningaid, millisel maaalal nad maa peal valitsevad ja millisesse kuningriiki tuleb selleks kohale minna, et lauda istuda. (Mt 8:11) Tagasitulekul tõepoolest te saate minna Iisaki kuningriiki ja istuda temaga lauas. Kuid mitte enne. See on väga loogiline seni, kui te ei kirjuta piiblisse sõna kuningriigi asemel selles kirjakohas taevariik. Ometi piiblitõlkijad on sinna kirjutanud "taevariik". Seetõttu te mõtlete, mis sellega öelda tahetakse? Tegelikult on asi lihtsalt terminis. 

Näiteks Mt 10:35 on paremini tõlgitud. Jeesus jutlustas evangeeliumi kuningriigist! Kui sa oled sellest aru saanud, siis Jeesus ei jutlustanud mingist suvalisest riigist, vaid üksnes enda kuningriigist ning see saab olema siin samas, mille pealinn on Jeruusalemm, kus ta valitseb igavesti. 

Samuti ta ei öelnud, et minge kuulutage evangeeliumi taevariigist, vaid minge kuulutage evangeeliumi kuningriigist! (Mt 10:7) Me ei saa kuulutada taevariigist, sest me väga palju ei tea, mis seal on ja kuidas see välja näeb. Kuidas sa kuulutad riiki, mille kohta sul puudub informatsioon? 

Meie teeme seda pidevalt, kuulutame kuningriiki ja seetõttu selgitame teile, kui oluline evangeeliumi osa on kinni kaetud, osalt välja jäetud, mis kirjeldab just Kuningriiki, mida Jeesus valitseb koos sinuga. See on sinule oluline. Sa ei hakka valitsema taevas. Seetõttu ka inimesed ei saa aru ja ei usu teid, sest te ei ole taevas käinud ja seda näinud. Kui te aga räägite kuningriigist, millest Jeesus jutlustas mäejutluses või läbi tähendamissõnade, siis inimesed mõtlevad: "Jaa, see on huvitav, ma poleks ise selle peale tulnudki!"

"Ja Jeesus kostis: "Teile on antud mõista taevariigi saladusi, neile aga ei ole,"" on täiesti eksitav tõlge, sest meile ei ole antud mõista taeva saladusi, vaid kuningriigi saladusi. Jeesus ütles, et meile on antud mõista kuningriigi saladusi. (Mt 13:11) Selles mõttes on üsna kergemeelne Eesti piiblitõlkija poolt sellist sõnastust kasutada, kuna see on otseselt valeväide. 

Mõtle korraks kõigi nende peale, kes läksid taevasse enne sind.

Kui Jeesus ristil suri, siis juba tema kõrval olnud üks nendest sai taevasse ja inglid võisid mõelda küll, oh, mis mees see selline on, kes taevasse tuli? Ta oli ju pätt ja röövel, nüüd aga korraga Jeesus ütleb, et sa pead taeva saama. Kõik jüngrid on taevas juba peaaegu kaks tuhat aastat. Need kristlased on saanud seal kõige kauem olla, juba 2 000 aastat! Martin Luther on saanud taevas olla juba 477 aastat. John Wesley, metodistide juht aga poole vähem kui Martin, üksnes 232 aastat! Nii sa võid arvutada, kaua sinu vanaema on taevas olnud, aga võrreldes algkoguduse jüngritega mitukümmend korda vähem. Mis sa arvad kui kaua sa saad taevas olla? See on võtmetähtsusega küsimus. See on kuningate küsimus. Milles on asi? Jüngrid tõesti said olla taevas tuhat aastat, aga mitte sina, sest taeva aeg saab otsa. Kui koguduse ülesvõtmine toimuks homme, siis sina saad viibida taevas nendest kõige lühema aja. Miks? Kuna Kristus ei tule tagasi üksi, vaid koos kõigi pühadega. Sellest kirjutavad prohvetid. Kui sa oled lugenud, et viletsusaja kirjeldustes on teatud aja perioodid lausa päeva täpsusega kirja pandud, siis tagasitulek toimub selle lõpetades. Kui viletsusaeg lükkub edasi ja sa sured, siis sa saad olla pikema aja, kui aga sind võetakse üles elusalt, siis sinu taevas olemine jääb kõigist teistest lühemaks. Ühed arvavad, et umbes 7 aastat, teised on arvamusel et 3,5 aastat hetkeni, mil toimub Jeesuse tagasitulek ja ta hakkab Kuningate kuningana valitsema koos oma kuningatega, kellest üks oled ka sina! Eesti kristlaskond ajab segamini ülesvõtmise ja Kristuse taastuleku, mis leiab aset mitu aastat hiljem, alles pärast ülesvõtmist.

Need kes surid kaks tuhat või tuhat aastat tagasi, need on seni taevas olnud. Aga sina ei ole taevas tuhat aastat! Mitte sugugi. Miks? Sest kui sa vähegi jälgid maailmas toimuvaid protsesse, siis pole selles enam kahtlust, et lõpuaeg on käimas, neid märke on juba liiga palju, mis seda perioodi iseloomustavad. 

Sa tuled siia tagasi ja koos Jeesusega. See, et sa taevasse saad, on tegelikult ajutine ja lühike periood, kuid siis hakkab pihta uus ajastu ning töö, kui toimub ära tagasitulek. Miks inimesed ei saa sellest aru? Sest neile on räägitud, et Jeesuse tagasitulek on ülesvõtmine. Kuid see ei ole tagasitulek, vaid Jeesus näitab end pilvedes, aga sellega asi piirdub seniks, kuni ta tuleb Õlimäele koos kõigi pühadega. Seetõttu Jeesus ei tule tagasi ülesvõtmisel, vaid alles pärast seda. Selle vahele jääb viletsusaeg. Kuid taevas toimub sel ajal pulmapidu. See kõik toimub juutide traditsiooni järgi, kus peigmees tuleb salaja ja viib pruudi kodust ära. Eestlased on pulmades teinud sellist näitemängu kui pruudirööv, tegelikult on see sündmus piiblist ja inimesed isegi ei tea, mis mängu nad jäljendavad. Kuid Jeesus rääkis tähendamissõnas peigmehest, kes tuleb ja sellega ta pidas silmas iseennast. Kuid ta ei jäänud pruudi koju. Loe tähelepanelikult ja sa näed, mida see kirjeldab. 

Seetõttu ka kõik see, mida sa iganes täna siin maa peal teed, omab vägagi suurt tähtsust, sest seda ei näe sa mitte viimast korda, vaid tõenäoliselt näed uuesti siis, kui Kristus tuleb koos sinuga tagasi ja sa hakkad valitsema. Seega omab väga tähtsust, et sa teed õigeid asju ja nendel on igavese kuningriigi seisukohast väärtus. 

Miks Jeesus ütles, et ei ole kedagi suuremat naisest sündinute seas kui Ristija Johannes? (Mt 11:11) Et väiksem kuningriigis on suurem temast? Mõte on ju selles, et sina oled kuningas, sa oled ju väiksem kuningriigis, aga ometi suur! Kui seda kirjakohta tõlgiti väiksem taevariigis, siis keegi ei saa mitte millestki aru, mida sellega tegelikult mõeldud on, sest see mõte ei tulegi jutust üldse välja, mida Jeesus tegelikult ütles. Kui sa nüüd mõtled kes sa oled, sinu identiteet, siis sa saad väga hästi aru, mida Jeesus silmas pidas, ta viitas sinu tulevikule! Võimas, kas pole? 

Samuti ei rünnata taevariiki, nagu Eesti piibli tõlkest loete, vaid kuningriiki. Taevast ei saa keegi rünnata. Ent rünnata saab Kuningriiki, kus praegu vaimses ja ka füüsilises mõttes toimuvad tugevad rünnakud. (s 12) Sõda käib inimhingede pärast. Mis mõttes ründajad kisuvad selle endale, nad kisuvad hingi kuradile! Iga hing mis on ära kistud kuningriigist, on üks kuningas vähem Kristuse kuningriigis. Nii lihtne see ongi. 

Kui aga Jeesus rääkis, et ükski kuningriik mis on omavahel riius, et see ei jää püsima; siis ta viitas sellele, et mistahes valitsused ja maised kuningad, need ei jää oma ametikohale, kui tuleb tema Kuningriik. Las nad ründavad üksteist, sest nad arvavad, et nad suudavad võita lõpuaja viletsuse sündmustes ja edasi oma tahtmist saada, aga see ei ole tõsi. Kui saatan on saatanaga riius, siis need laastatakse. (Mt 12:25,26) 

Ent Kuningate kuninga kuningriik jõuab inimesteni alles siis, kui sa ajad Püha Vaimu läbi deemoneid välja, alles siis jõuab Jumala kuningriik inimesteni. (Mt 12:28) Senikaua mil kristlased seda ei tee, ei jõua inimesteni ka teadmine kuningriigist ja tema väest. Meile on antud ju meelevald, aga kuningad kasutavad seda, mitte ei hoia seda nagu küünalt vaka all ega käsi rüpes või tegevusetult oodates ei tea mida. Te ei ole ju lihtsalt püha preesterkond, vaid suisa kuninglik preesterkond. (Kr k basileios). Seda on kõik kristlased.

Kui sa tahad olla kuningas, siis sul tuleb rakendada sulle antud jõudu, mis laiendab (pane tähele!) sinu kuningriigi piire, esmalt vaimses sfääris, aga hiljem ka maises. Milline on sinu mõju täna, selline saab olema su palk, mil majaisand tuleb tagasi ja küsib, mida sa tegid oma talentidega? Jeesus selgitas väga hästi, et talendid tuleb tööle rakendada. Tee siis kindlaks, mitu talenti sul on ja pane need kuningriigi isanda heaks tulu teenima. Alles siis sa saad palga, sul on põhjust mida oodata. 

See tegelikult on täiesti pöörane kui sa loed piiblit algkeeles ja avastad, et tõlgitud tekst tähendab hoopis midagi muud ning su silmadelt võetakse ära "kate" ja kirjutatud sõnad ei tähenda mitte seda, mida selle tõlge püüab sulle väita v seni sulle õpetati. See on nagu võti, mis avab uksed kuningriiki!

"Õndsad on aga teie silmad, et need näevad, ja teie kõrvad, et need kuulevad. Sest tõesti, ma ütlen teile, palju prohveteid ja õigeid on ihaldanud näha, mida teie näete, ega ole näinud, ja kuulda, mida teie kuulete, ega ole kuulnud." Mt 13:16,17 Ja eelpool juba märkisime, et meile on antud mõista KUNINGRIIGI saladusi. (Mt 13:11) Seda ütles Jeesus, meie Kuningas.

Kristlik Mõttevõra