Kristlik Mõttevõra

MIDA ARVATA INGLITE KUMMARDAMISEST

05.09.22 08:30 AM By Kristlik Mõttevõra

Inglite suursugusus, vägi ja salapära muudab nende kummardamise ahvatlevaks, kuigi me teame, et millegi muu kui Jumala kummardamine on vale ja esimese käsu rikkumine.

Me näeme seda võib-olla siis, kui Jeesuse jüngril Johannesel oli nägemus Talle pulmast ja kristallselgest eluveest, mis voolab Jumala troonilt Uuel Taevas ja Maal. Kui Johannes langes selle ingli jalge ette, kes need asjad ilmutas, noomis ingel teda:

"Ja ma heitsin maha tema jalge ette, et teda kummardada. Ja ta ütles mulle: „Vaata, ära tee seda! Ma olen kaassulane sinule ja su vendadele, kellel on Jeesuse tunnistus. Kummarda Jumalat, sest Jeesuse tunnistajaks on prohvetluse vaim!” (Ilmutuse 19:10; vt ka Ilmutuse 22:8–9) "Ja tema ütles mulle: „Vaata, ära tee seda! Sest ma olen sinu ning prohvetite, su vendade, ja nende kaassulane, kes selle raamatu sõnu alal hoiavad. Kummarda Jumalat!”

Erinevalt inimestest, kui inglid langevad pattu, pole nende jaoks meeleparandust ega päästmist ning langenute üle mõistetakse kohut. "Kas te ei tea, et ükskord me mõistame kohut inglitegi üle, miks siis mitte argielu asjus?" (1Kr 6:3)

On häid kui kurje ingleid (malakhei habbalah ehk hävitavad isendid). Algselt viitas see fraas judaismis deemonitele, kuid seda hakati tunnustama kui inglit. Võimalik, et seetõttu ongi asjas tihtilugu segadust, mis ingel see täpselt on.

Mõistet "hävitusinglid" leidub Surnumere kirjarullides. Need inglid kuuluvad ingel Beliali otsese valitsuse alla, nimi, mis tähendab väärtusetust või kurjust. Belialit peetakse kurjuse jõudude juhiks ja inimeste kiusajaks. Kristlikus praktikas me mõistame, et tegemist on mitte ingli, vaid deemoniga! Surnumere kirjarullides on neid Beliali armee esindajaid kutsutud pimeduse poegadeks.

Me mõistame, et deemonid on jõud, mis ühinesid Kuradiga tema mässus Jumala vastu ja kes visati maa peale, aga mitte üksnes seetõttu, et piinata inimesi kuni nende lõpliku asukohani, milleks on tulejärv (Ilmutuse 20:15). "Keda iganes ei leitud olevat eluraamatusse kirjutatud, see visati tulejärve."

Traditsiooniline judaism ei usu "kuradisse". See usub haSatanisse (vastane või väljakutsuja), inglisse!, kes kehastab inimkonna väljakutseid. Juutide uskumuse kohaselt on tema roll anda inimestele mõtestatud valik, kas nad valivad hea või kurja. Iiobi raamatus nähakse teda kui väljakutset taevases kohtus.

Paljud arvavad valesti, et Saatan on pooljumala staatuses. Tema jõud on äärmiselt piiratud. Ta on olend nagu on iga teinegi ingel loodud oli.


Kurat peab ennast ingliks, kuigi me teame mis tema olukord on. "Kurat on tulnud alla teie juurde; ta on suures raevus, teades, et tal on aega üürikeseks. (Ilmutuse 12:12) Jeesus ütles talle: „Mine minema, saatan, sest kirjutatud on: Kummarda Issandat, oma Jumalat ja teeni ainult teda!” (Matteuse 4:10) Seetõttu, kui mõni ingel ütleb et kummarda teda, siis see on kindlasti langenud ingel, - ja tema nõudmist ei tohi täita!


Kõik kirikud, kus kummardatakse ingleid, teenivad ühel või teisel moel langenud ingleid. Jumala inglid ei luba ennast kummardada ja kui keegi kummardab inglit, siis inglid ütlevad, et ära tee seda!

Kristlik Mõttevõra