Kristlik Mõttevõra

MEELEVALLAGA VALITSEJAD VS MEELEVALLATSEJAD

05.06.23 11:21 AM By Kristlik Mõttevõra

Meelevalla võtmine eeldab seda, et sa räägid ja käitud kui Jumala esindaja. Kui sa ei näita välja seda meelevalda, siis, sa tõenäoliselt meeldid enamus inimestele sh neile, kes ei usu Jumalat. Sa lähed ju ligimesele hädas appi, armastad neid ikka, isegi siis, kui tulised nooled ja kivid sinu poole lendavad.

Kurat tahab, et sa ei näitaks välja kes sa oled Kristuses, ei kehtestaks end Jumalariigi esindajana ja loobuksid meelevalla positsioonist. Miks? Siis tema saab vabalt tegutseda ning inimest Jumalast eemale meelitada. Ent kohe, kui sa hakkad end kehtestama, ärritab see uskmatuid, eriti neid, kes usklike vihkavad. Nad ei talu Jumala võimu kohalolu ega kristlast. Kristlane esindab Jumalariiki, ta on maapealne "saadik" ja Jumala laps, ütleb piibel.

Kuidas see mõju praktiliselt välja paistab? Võtame näiteks lihtsa olukorra. Politseinik peab auto kinni ja autos viibijad käituvad selle tõttu kummaliselt. Vaata neid kõrvalt. Sõitjatele ei meeldi politseiniku kohalolek, aga kohe kui politseinik lubab neil ära sõita ja silmside kaob, muutub olukord pingevabaks. On nii? Sama juhtub kristlase puhul, kes tuleb uskmatute seltskonda, lähtub meelevalla positsioonist, ent kohe kui kui ta seltskonnast väljub, tajuvad need teised pingelangust. Valitseja lahkus.

Kujuta nüüd ette stressi, kui Jeesus ilmub inimeste keskel. Kõik on suisa kangestunud võimust, mis tema kohalolek tekitab. Jüngritega juhtus see nii peale Jeesuse surnust ülestõusmist. Enne seda ta oli kui üks nende grupist, õpetaja ja Jeesus Naatsaretist (Naatanael: mis võib küll Naatsaretist head tulla? Jh 1:46). Nüüd aga ilmub ta ülestõusnud isikuna, meelevallaga, ilmselt olid jüngrid surmani ehmunud tema ilmumistest.

Kui Jeesus peaks ilmuma meie valitsuse istungile, tuleks tal küsida nagu Saulilt: "Kaja, Kaja, miks sa mind taga kiusad?" Ap 9:4
Kui Jeesus ilmub kristlastele, siis selle võimu lähedus ei tohiks tulla kristlasele üllatusena, pigem tekib "jess!" tunne. Ta tuli meie juurde! Ta on nii väeline! Ta elab!

Piiblis on palju näiteid inglite ilmumisest ja see tekitab umbes samalaadse võimsa efekti kui Jeesus ilmub. Siiski inglid on vaid Jumala saadikud, sel tuleb vahet teha. Kuigi ingli ilmudes on enamus inimesi nii kohkunud, hirmust tardunud, eriti veel sündmuse puhul kui ingel neid kõnetab või räägib midagi.

Kui kristlane meelevallas kõnetab kedagi või räägib jutus vabalt Jumala sõna, siis, see samuti tekitab inimestes ebaleva tunde, nagu Jumala riik ja selle võimuesindaja on nende keskel.

Tegelikult iga kristlane kes võtab meelevalla, on kui miniatuurne Kristus.

Kristlases on Jumala vaim ja Jeesus elab südames, on vastu võetud. Mis on nii või teisiti "pimedas" maailmas valguseks.

Inimesed tajuvad alateadlikult ja võib kohe märgata nende käitumises ka teataval määral aukartust kui kristlane räägib. Mõni nn uskmatu naljavend viskab enda "kaitseks" tobeda mõtte v nalja või ei oska midagi kaasa rääkida, sest Jumalariik erineb nii väga tema maailmast, milles ta on harjunud meelevallatsema. Samas uskmatud ei tee märkama enda käitumises midagi pealetükkivat ega ei taha tunnistada, kuivõrd agressiivsed nad ise oma sõnade või käitumisega on! Kõigele vaatamata "Mis ta surub oma usku peale?!" ütlevad paljud uskmatud. Keegi ei suru midagi, vaid see on meelevalla õhkkond, üleloomulik, vaimumaailma reaalsus tekitab uskmatutes talumatu surve. Eriti veel neile, kelles on deemonid. Need ei talu ju silmaotsaski Jumala väe lähedust. Kohe kui deemon lahkub inimesest, võtab inimene sellist olukorda juba mõnevõrra loomulikumalt: "Ahaa! Ta on usklik."Keegi ei suru midagi, vaid see on meelevalla õhkkond, üleloomulik, vaimumaailma reaalsus tekitab uskmatutes talumatu surve. Eriti veel neile, kelles on deemonid. Need ei talu ju silmaotsaski Jumala väe lähedust. Kohe kui deemon lahkub inimesest, võtab inimene sellist olukorda juba mõnevõrra loomulikumalt: "Ahaa! Ta on usklik."

Eesti riigis on paljud juhid kes ütlevad kristlastele, et nad peavad vait olema! Mitte avaldama seisukohti, mis ei meeldi "vähemustele", neile kes elavad loomuvastaselt. Kõigil tuleb võtta omaks vähemuste pseudoväärtused. ("Meid on nii vähe." Olete kuulnud küll selliseid avaldusi?) Samuti loobuma isegi oma usu väärtustest nende kasuks.

Hetkest kui sa võtsid vastu kristliku usu, ei ole sul enam sõnaõigust, hea, et sind üldse eestlaseks veel peetakse, ole tänulik! Selline hoiak ja suhtumine domineerib nii meedias kui tänase valitsuse väljendustes. Kristlased ei ole enam eestlased ega võrdväärsed riigi kodanikud. Rääkigu mis tahes. Võrdsus on neil suhteline, valikuline. Eesti valitsus määrab selle väärtused ja kõik peavad seda omaks võtma.
Kes kellele oma usku siis peale surub?

Kristlik Mõttevõra