Kristlik Mõttevõra

LOOMULIKULT MOOSES OLI FÜÜSIK

18.10.23 10:42 AM By Kristlik Mõttevõra

Enamus inimesi ei tea kust on tulnud sõna füüsiline või füüsika. Seda seostatakse teadusega, siis tegelikult on asi palju lihtsam. See avab piibli täiesti uues võtmes, kui keegi seda mõistab. Sest teile on räägitud, et füüsika on teadus ja sel ei ole Jumalaga mingit pistmist. Seda on väitnud teadlased, kes ei tunne pühakirja tekste, aga need füüsikud ei oska teile öelda, kust see sõna pärit on, nad ei tea antiikajalugu ega keelt. Nad väidavad, et füüsika seisab Jumalast eraldi ja sel ei ole usuga kokkupuuteid. Eriti kui te vaatate näiteks eestlaste teadusaateid, kas või Rakett 69, kus lastele õpetatakse füüsikat.

Füüsikal ja Jumalal on tegelikult väga otsene seos. Sõna füüsika tuleb kreeka keelest ja selle tähendus on "loomulik". Kõik loomulik. See ei ole piibli väline mõiste ning puudub vastuolu, otse vastupidi! Füüsika on piibellik ja pühakirja kirjades sageli kasutatud olukordade selgitamisel, eriti teeb seda Paulus kirjas roomlastele. Roomlased olid eriti nõudlikud ja neile tuli kõik asjad korrektselt lahti selgitada ja see pidi vastama rooma õiguse ning teaduse ja tavadega.

Uus Testament on kirjutatud kreeka keeles, mis oli Rooma impeeriumi ametlik keel, tegelikult kogu Vahemere regioonis ja see on usaldusväärne, üleüldine ning põhjalik. Kreeka sõna "φυσικός" - tähendab "loomulik". Eesti keelses piiblis on seda mõistet üsna korrektselt tõlgitud. Kõik see, mis ei ole loomulik, on kas loomuvastane või üleloomulik! Pange tähele, et üleloomulik! Loomulik ehk füüsikaline, ja mis ei mahtunud selle raamidesse oli üleloomulik või loomuvastane. Loomu vastasuses avaneb uus tasand, eetiline mõõde ehk mis on rüve või rõve, nagu inimesed seda sõna täna kasutavad. Loomulik on füüsika, aga üleloomulik on üle füüsika.

Kui te hakkate edasi arutlema, siis teie jaoks avaneb usuküsimus palju arusaadavalt, sest kõik see mis on üle füüsika, on üle loomuliku. See aitab asjadel vahet teha ja ei ole üle mõistuse. Füüsika kui selline, ei ole usuga sugugi vastuolus, vaid on loomulik maailm mida kirjeldab pühakiri. See mis nendest raamides väljub, on samuti selgitatav. Loomulik "keerutab" meid ümber maa telje päevast päeva sekundi täpsusega, iga päev juba alates loomisest. Me ei saa sinna midagi parata. Seda üritab selgitada Mooses juba oma esimeses raamatus. Mooses oli esimene loomulik ehk füüsik. Kuid inimese "kroon" seisneb ju selles, et saame usu tõttu juhtida maailma üle loomuliku osa, seda vaimumaailma läbi. Inimene ei ole ju üksnes tükk liha, vaid ka hing ja vaim. Näiteks keegi terveneb haigusest üle loomuliku kiiresti (loe: üleloomulikult), mida arstid ei suuda põhjendada? Arstide arvates ei ole selleks loomulikult mingit võimalust? Te lihtsalt mõelge!

Kreeka keelest:
φυσικός - loomulik, füüsikaline (kr k piiblis φυσικός, φυσικὴν), mis tuleb Vana-Kreeka keelest φυσικός. Sellest tuletati termin φυσικά (fysiká, “naturally”) ja eesti k füüsikaline.
Millest φύσις (phúsis) +‎ -ικός (-ikós).

Uus Testament näiteks:
Roomlastele 11:21 kirjutab "sest kui Jumal ei säästnud loomulikke oksi, ega ta siis sindki säästa!" Samuti roomlastele 1:26 "Seepärast on Jumal nad andnud häbitute kirgede kätte: nende naised on ju vahetanud loomuliku vahekorra loomuvastasega."

Kristlik Mõttevõra