Kristlik Mõttevõra

KUTSUMATA KÜLALISED

19.12.22 10:16 PM By Kristlik Mõttevõra

Kui karjased olid väljal, siis issanda ingel ilmus neile ja kirkus säras. Kuid see ei ole alati nii, et kui ingel ilmub, siis lööb ümberringi särama või inglil on ilmtingimata tiivad. Heebrea kiri ütleb, et olge külalislahked, sest selle läbi on mõned seda ise aimamata võtnud külalistena vastu ingleid. Youtubes võite leida turvakaamera salvestised, kus inimene kõnnib ja ühtäkki teised enam teda ei näe, ta haitus. See ei ole Püha Vaimu kantud nn Filippuse liigutamine, vaid tegu ikkagi ingliga, kuid kes näeb välja inimesena ja keegi isegi ei aima midagi. Kõige asjakohasem lugu juhtus Lotiga. See on nii detailiderohke, et lausa musternäide, kuidas koguni mitu inglit tulid Lotile külla. Tegelikult nad tulid Loti järgi, aga Lott kutsus nad külla. Kuid selles loos Lott tundis inglid ära ja käis peale, et nad tuleksid tema koju, kuigi inglid ei plaaninud seda, vaid tahtsid ööbida kuskil eemal. Loti pealekäimise tõttu nad siiski tulid sisse. Kuid sellest algas vägagi huvitav sündmus. Kõik teavad Loti pääsemise lugu, aga kui palju teavad, mis enne seda juhtus? Lähme sündmuse keskele.


Piibel kirjutab et kaks inglit jõudsid Soodomasse. See tähendab, et nad tulid kohale kõndides, mitte ilmunud ühtäkki nagu laialt tuntud karjaste lugu kirjeldab. Kuid sel hetkel Lott istus linnaväravas ja midagi oli tulijates teisiti, sest Lott tõusis neile vastu ja kummardus silmini maha. Küllap Lott sai aru, et tegu ei ole lihtsate inimestega. Kuid tiivad neil ei saanud olla, sest hilisem sündmus kirjeldab, et neid mehi nägid hiljem ka teised linnakodanikud, aga nad pidasid neid lihtsalt inimesteks, mitte ingliteks.


Lott ei teadnud, et nad tema pärast tulid ja ütles, et tulge minu majja ja hommikul saate teekonda jätkata. Nagu öeldud, alguses nad ütlesid, et ei, me jääme välja. Aga mingil imelikul põhjusel nad siiski otsustasid ümber, piibel ei nimeta põhjust, kuid ütleb, et Lott käis väga peale. Teate küll, Lõuna-Eestis kohtab ka sellist kommet, et täiega peale käia, et siis külalised jääksid või võtaksid toitu ja ilmtingimata veedaksid veel aega pererahvaga. Lõuna-Eesti inimesed on oma loomu poolest sarnased Loti käitumisega, kes käis inglitele väga peale. See selleks.


Kuid piibel kirjeldab, et nad põikasid sisse, aga Lott valmistas neile pidusöögi! Mitte lihtsalt toitu, vaid pidusöögi! Milline külalislahkus! Ja nad sõid ning ei olnud veel magama heitnud, kui mingil moel olid linnarahvas sellest teada saanud ja tulid Loti maja juurde viimseni kui üks! Kujutate ette, kogu linna mehed olid Loti juurde kokku tulnud. See pidi mingi väga imelik põhjus olema, kui kogu linn kokku tuli, aga me ei tea täpselt. Kuid dateerimises on nihe, sest nad küsisid meeste järgi, kes öösel tulid, kes siis tegelikult tulid juba õhtul. Kuid linnarahvas nõudis neid mehi enesele, et "nad saaksid neid katsuda!" kirjutab piibel. Ilmselt tahtsid neid vägistada või midagi rõvedat teha, oli ju linn selle poolest kuulus. See mis edasi juhtus, võib nüüd ehmatada täna iga inimest. Lott keeldus neid üle andmast, kuid pakkus selle asemel linnarahvale oma tütreid!, kes nagu ta ise ütleb, et need ei tea meestest veel midagi, aga nendega võib teha mida iganes e kuidas nende meelest vaja talitada on. See on päris jube olukord! Kui nii mõelda, mida kõike inglid pidid pealt nägema, aga ka seda, et Lott oli nõus loobuma ka oma tütardest, peaasi et tema külalised rahule jäetakse. Muidugi oleks saanud inglid tule taevast alla tuua juba otsekohe, mis siiski juhtus hiljem, aga sündmuste järgmises osas oli inglid sunnitud küll oma väge kasutama. Linna mehi, kes ukse taga olid, lõid nad pimestusega, nii et need väsisid ust otsimast. Seega nad ei jätnud kohe järgi, aga see tunnustäht pani nad olukorda, kus nad ei saanud enam Loti ega tema külaliste vastu midagi tõsist ette võtta. Loti külalised ütlesid nüüd lõpuks, et "Kes sul veel siin on, väimees ja pojad ja tütred ja kõik, kes sul linnas on, vii siit paigast ära." sest me hävitame selle paiga ja seega tegid teatavaks oma missiooni, milleks tuli see paik hävitada. Kuid Loti pere tuli päästa sh kõik, keda Lott tahtis säästa.


Nii nagu UT kirjutab "sina ja kogu su pere saate päästetud" (Ap 11:14). See printsiip on eriline arm, mis saab osaks tema ustavale inimesele. Kui Lott rääkis linna hävitamisest oma väimeestele, arvasid need, et Lott teeb lihtsalt nalja. Teame, et Loti väimehed ei tulnud kaasa ja hukkusid, kuigi neil oli võimalus pääseda. Nad ei väärinud päästet, aga Loti tõttu oleks neid päästetud küll.


Kui aga hakkas juba koitma, kiirustati Loti pere linnast lahkuma. Mehed ütlesid: päästa oma hing. Lott vastas selle peale, et ta on armu leidnud, jättes tema hinge elama. Teame ka seda, et Loti naine ei pääsenud, et Lott pääses vaid oma kahe tütrega. Edasi võite lugeda, mis kõlvatut asja Loti tütred oma isaga tegid (1Ms 19:33) ja pole ime, et Lott oli nõus neid vahetama välja oma külaliste vastu (kuigi see tundus uskumatu ja julm oma pere liikmete vastu), aga ju ta siis teadis, et tema tütred on mõtlemise poolest juba rikutud. Kui sa elad sellise moraalitu ühiskonna keskel, kasvad maast madalast üles rõveduste linnas, siis pole ime, et need ahvatlused ja rõve mõtteviis ongi lõpuks tavaline elu osa, kuid nii ei olnud Lotiga. Jumal nägi ja saatis oma kaks meest (inglid), et päästa ära Lott. Lahkuda said kõik Lotiga seotud liikmed, kes vähegi tahtsid või keda võis Lott vaid nimetada isegi kui ta seda päriselt ei olnud veel (väimehed). Lõplik otsus on siiski alati inimese enda käes.


Selline see lugu oli, kus Lott võttis vastu külalised ja need osutusid hoopis ingliteks, kes tulid teda päästma, et õige ei hukkuks koos õelatega. Selliseid inglite lugusid võib olla miljoneid, kus keegi on võtnud vastu külalise, aga hiljem ostus see isik tema elu või saatuse puhul määravaks. Ometi võidakse neid kõiki pidada kõigest inimesteks, võõrasteks, kuid tegelikult osutusid ingliteks.


Loe kõigest lähemalt 1Ms 19:1jj  

"Ärge unustage külalislahkust, sest selle läbi on mõned ise seda aimamata võtnud külalistena vastu ingleid." Hb 13:2

Kristlik Mõttevõra