Kristlik Mõttevõra

KUST SAI KAIN NAISE?

29.08.23 12:04 PM By Kristlik Mõttevõra

Eeval olid samad geenid mis Aadamal

See on korduma kippuv küsimus, eriti uskmatute poolt, kes tahavad uskliku "kahvlisse" ajada või neid pilgata. Samas hea küsimus. Tõepoolest, kuidas siis sellega on?

Kõigepealt ütleks seda, et need inimesed ei ole lugenud piiblit. Kui nad loeksid läbi kasvõi Moosese raamatu 5 ptk, siis nad enam nii ei küsi. Tegelikult võib selle küsimuse ümber sõnastada: kuidas Jumal toimis inimeste paljunemiseks? 1Ms 1:28 kirjutab: "Olge viljakad ja teid saagu palju, täitke maa ja alistage see enestele." See oli Jumala kõige esimene käsk: tehke sugu! Jumal käskis paljuneda. Edasi lugedes kirjeldab Moosese viies ptk, et Aadama elupäevi oli sadu aastaid ja pange nüüd tähele "ja temale sündis poegi ja tütreid." Seda sama kirjutatakse ka Setti, Enose ja teiste kohta, et neile sündis poegi ja tütreid. Nii oligi. 

Neile sündis poegi ja tütreid, see tähendab Jumala meetodit. Neile sündisid kaksikud. Pojad ja tütred. See pole ju mingi ime, kui naine sünnitab kaksikud ja üks neist on poeg ja teine tütar. Nad on õde ja vend. Kuid piibel kirjeldab, et see oli Jumala viis, kuidas ta asja lahendas. Ei ole kirjutatud, et sündis poeg ja siis tütar. Kui seda on kirjutatud, siis ongi nii, et kirjeldatakse et esmalt sündis keegi ja seejärel keegi teine. Kui aga on kirjutatud, et sündis poegi ja tütreid, siis nii ongi, nii tulebki seda võtta. Samas ei ole kirjutatud, et üksnes nii sündis ja teisiti ei sündinud kedagi. Kujutage ette, kui oleks sündinud üksnes pojad ja sekka mõni tüdruk, siis oleks tõeliseks kismaks läinud, aga Jumala ettehool nägi seda ette ja nii ta lahendas olukorra, et sündis kaksikuid. 

Tänapäeval nimetatakse neid kaksikuteks. See on uus mõiste. Kuid siis öeldi, sündis poeg ja tütar. Sündis rohkem neid, poegi ja tütreid. Asi on lihtsamast lihtsam. Kui sünnib poeg ja tütar, siis on võimalik täita esimest käsku. Seega Jumal lõi eeldused selle täitmiseks. Mitte lihtsalt ei ölelnud, et vaadake ise, äkki saate paljunetud.

Tänapäeval ei ole lubatud ühtida õe ja venna vahel, see suhe on keelatud. Kuid see ei olnud alguses nii. Jumal ühel hetkel muutis seda nõuet, ja siis tõesti tuli abielluda mõne kõrvalt liini pidi. See oli muudatus, mida Jumal tegi ja täna kui aeg on edasi läinud, võiks sündides olla väga suuri probleeme, sest geneetiliselt on inimese geenid üsna kehvas seisus. Kui need aga abielluksid õe ja venna vahel, siis oleks nende lapsed nähtavasti vägagi suurte vigadega. Mõistagi seda ei tohi enam lubada, kuid aegade alguses ei olnud see probleemiks ja see oli osa Jumala plaanist, kuidas paljuneda. Seetõttu võite lugeda ka ajaloos isikutest, kes abiellusid oma õe või vennaga. See oli enne Kristust, üsna levinud veel.

Geneetikutele tuleb siit eraldi küsimus, neile, kes ütlevad, et see oli probleem juba aegade alguses. Tehke kindlaks? Kas oli? Kui uurida inimeste põlvnemist, siis liinid jooksevad kokku.

Eeva oli Aadama lihane õde. See ei muuda midagi, et neil puudus ema. Tähtsust omab see, et geneetiliselt Eeva pärines Aadamast. Kuidas? 

Jumal võttis ühe Aadama küljeluudest. Sisuliselt tegi operatsiooni. Pani Aadama magama ja võttis tema luu ja sulges Aadama taas lihaga ehk piltlikult "õmbles" kinni. (1Ms 2:21) Seega Eeval olid samad geenid mis Aadamal. Kas see oli probleem? Paljud inimesed pole üldse selle peale mõelnud, et Eeval olid Aadama geenid, kuid Eeva loodi naiseks.

Piiblis suhtes on inimestel palju sellist laadi küsimusi, et kust see või teine asi tuli. Kuid paljud need küsimused on sisult rumalad, sest nad ei mõtle läbi. Nad väidavad, et see ei ole võimalik. Kuid tegelikult tuleks küsida: hästi, kuidas see võimalik oli? Sel juhul tuleks ka lähtuda sellest, et piibli kirjade autorid kirjeldasid neid omal viisil ja tollane laad ja kultuur oli mõnedes asjades iseenesestmõistetav, et seda kirjeldada. Seda ei tehtud või ei peetud oluliseks. Seetõttu täna jooksevad inimesed piibli küsimustega ummikusse, kui nad ei mõtle loogiliselt ja rebivad kontekstidest asja välja ja siis naeravad selle üle. Jumal naerab nende rumaluse üle, ütleks pigem nii.

Seetõttu otsene vastus küsimusele, kust Kain sai naise, on üks lihtne vastus: tal oli õde, kelle ta võttis naiseks. Seda tehti tollal massiliselt ja see oli tollal normaalne ja Jumala poolt antud korraldus. Sest kui inimesi veel vähe oli, siis ei olnud mõtet otsida neid ka kuskil teiselt poolt planeeti, sest neid lihtsalt ei olnud. Jumal aga ütles, paljunege ja alistage maa. Inimene on seda teinud, sest see oli tarkus, mida Jumal plaanis ja läbi mõtles.

Kristlik Mõttevõra