Kristlik Mõttevõra

KUIDAS VAIMUS KASVADA

24.01.22 05:25 PM By Kristlik Mõttevõra

MILLE ARVELT VAIMU KASVATADA JA KUIDAS SEDA MÕÕTA

INIMESE VAIM ON KONSTANTNE

See tähendab, et vaimu ande on piiratud arv ja vaimulikult saab kasvada nende piires. Loomulikult päästab üksnes Jeesuse veri! Aga kes tahab näha vilja, sel tuleb vaimus kasvada, et ta kannab vilja. Miks? Kes kannab vilja, see saab ka vastavalt tasutud. Jh 15:16

Hingelised asjad ei ole vaimsed asjad. Ilmalik maailmavaade õpetab et kunstnikud ja kirjanikud on suured vaiminimesed. Kas ikka on?! Kui nad elavad hingelist ja lihalikku elu, siis nad on kõigest mõtlemise poolest silmapaistvad hinged, võivad kirjutada otsekui Hemingwayd, aga kõigele vaatamata on see kõigest hingeline elu, mitte vaimulik, millest piibel õpetab. Inimene ei ole üksnes hing ja ihu, vaid muuhulgas ka vaimolevus. Ent inimese vaim saab kasvada vaimu poolest suureks, mitte hingeliselt. Kes on hingelt suur, ei pruugi olla vaimult suur. 

Piibel selgitab viljade kasvatamist. Kui sa oled vaarikas, siis sa saad areneda rohkem vaarikate koguse, marja suuruse või maitseomaduste poolest. Sa ei saa kunagi kanda õunu. Kui sa oled ploom, siis ploom ei kanna kunagi oliive. Iga puu kannab vaid temale määratud vilja. Selleks, et kanda Jumalale määratud vaimu vilja, poogib Jumal sind oma puu külge. Rm 11 ptk. Samuti Jeesus: "Mina olen viinapuu, teie olete oksad. Kes jääb minusse ja mina temasse, see kannab palju vilja, sest minust lahus ei suuda te midagi teha." Jh 15:5

JUMALA PÜHA VAIMU ANNID, MIDA JAGAB JUMALA VAIM

Kuid on olemas annid, mida Jumala vaim e Püha Vaim annab igaühele nii nagu tema tahab ja nendele andidele ei ole automaatselt õigust, sest Püha Vaim ise jagab neid nii nagu ta tahab ja neid "oksi" saab juurde pookida üksnes palumise teel. Kui Jumal poogib, siis saab, kui mitte, siis ei saa. Piibel õpetab, et paluge vaimuande. Seetõttu neid loomupäraselt ei ole inimeses. See on otsekui sinu auto lisavarustus, kui põhivarustuses on kõik see, mis paneb auto liikuma, siis lisavarustus on see, mis teeb selle auto eriliseks, mugavaks, turvaliseks jt. Sarnased on Püha Vaimu poolt antud vaimuannid. Ometi, kui keegi saab, siis ka neid tuleb praktiseerida sarnaselt, harida, kasta ja siis need hakkavad vilja kandma ning avaldavad mõju vaimumaailmas, nii nagu kellegile oli neid antud. Kuid Püha Vaimu annid on usuannid. Nende kasutamisel on vaja usku, et need avaldaksid oma mõjujõudu.

Kui sinule on määratud prohvetiand, aga sa ei ole õpetaja, siis sa kunagi ei saa Püha Vaimu vilju, mis on omased õpetajale. Kui sul on vaimude äratundmise and, siis sa tunned ära vaimumaailmas nii deemonid kui inglid ning suudad eristada vaime. Kuid sa ei saa kanda Püha Vaimu vilja, mida annavad tunnetuse sõna vaimu kandjad. Neid ilmutusi sul ei ole seni, kuni Jumal ei ole sind selle anniga varustanud.

INIMESE VAIMULE LOOMUPÄRASED VILJAD, AGA PATU MÕJUL "KADUMA LÄINUD". MIS SAMUTI AVALDUVAD TÄNU PÜHA VAIMU TEGEVUSELE!

«Inimese loomusele omased vaimuviljad ehk Jumala poolt kõigi inimeste jaoks loodud viljad on: armastus, rõõm, rahu, pikk meel, lahkus, headus, ustavus, tasadus, enesevalitsus, neid vaimu ande tuleb ise arendada, et oleks mida lõigata.» Kuidas toimub inimese loomusele omaste vaimuandide kasvatamine?         

Kui inimene sünnib siia maailma, siis need hakkavad mõne aja jooksul ilmnema, kuid inimese rikutuse tõttu hakkavad ilmnema ka jutumärkides "viljad", mis on tema lihaliku loomuse pahed ja ei tee inimesele sugugi head, vaid pigem kurja.

Tuleb nõustuda, et imik ei tegele nõidumise, riidlemise, hooruse ega tapmisega. Seetõttu paneme kirja lihalikud "viljad", mida me võime avastada inimeses. Kui vaatleme inimest, siis selgub, et mida vanemaks ta saab, seda enam hakkavad avalduma pahed. Mida vanem, seda enam tuleb juurde ka miinuseid ja sageli plussid kaovad üldse ära. Inimese arengus toimuvad nähtused, mis avalduvad läbi tema iseloomuomaduste; mõned tekivad, mõned kaovad. Teatud liha teod v pahed nagu purjutamine algab juba üsna noores eas.

Kuidas toimub inimese loomuomaste Vaimu viljade kasvatamine?

Võrdleme: imik, teismeline, täiskasvanud. See on suhteline, subjektiivne, aga mingi iva asjas on?
-
kiivus, 
isemeelsus, 

+
rõõm, 
rahu, 

imik

-
nõidus, 
vaen, 
riid, 
kiivus, 
raevutsemine,isemeelsus, 
lõhed, 
lahknemised, 
kadetsemine, 

+
armastus, 
rõõm, 
rahu, 
lahkus, 
headus, 
teismeline
-
hoorus, 
rüvedus, 
kõlvatus,
ebajumalateenistus, 
nõidus, 
vaen, 
riid, 
kiivus, 
raevutsemine,isemeelsus, 
lõhed, 
lahknemised, 
kadetsemine, 
purjutamised,prassimised ja muu sarnane.

+
rõõm, 
lahkus, 
ustavus,
enesevalitsus

täiskasvanu

Paulus õpetas, et "Kui me elame Vaimus, siis käigem Vaimus." Gl 5:26 


Samuti õpetab UT, et meil tuleb oma lihalik pool e "viljad" maha panna ja selle asemel kasvatada Jumala poolt inimese loomusele omaseid vilju, mis on armastus, rõõm, rahu, pikk meel, lahkus, headus, ustavus jt.

KAARDISTA OMA VAIM

Täpsemalt tuleb küsida, kuidas meil tuleb vaimus kasvada, et need Vaimu viljad võiksid saada meie igapäevase elu nähtuseks. Mitte üksnes üks kord kogu elu jooksul on inimene ustav, vaid ta on ustav kogu elu ja kõiges. Kuidas see käib?

Kuivõrd inimese vaim on konstantne, st et inimesele omane Looja poolt omistatud vaimu viljade nimekiri ei ole lõputu, vaid üsna lühike ja ära märgitud, siis ei ole see lootusetu ettevõtmine, vaid ütleks, täiseti saavutatav, kui inimene tahab seda enda elus näha.

Piltlikult. Inimese ideaalne VAIMUKAART. Punane osa on konstantne, inimese vaim, mis koosneb erinevatest vaimu viljadest.

Esiteks, tuleb igal usklikul sellega püsivalt tegeleda. Igaüks saab koostada oma vaimukaardi e oma isikliku nimekirja ja vastavalt sellele, kuidas ta vaimuasjades edeneb, teha kaardil muudatused. Koostame siinkohal mõned vaimukaardid. Igaüks võib need ise koostada, mis näitab vaimu koostist e kvantiteeti


Nimeta enda juures täiesti ausalt need lihalikud "viljad" mida tuleb eemaldada, teisisõnu välja juurida ja siis vijad, mida tuleb arendada ehk hakata kasvatama. Kui see nimekiri on tehtud, siis sellest moodustub sinu vaimuliku kasvamise kaart (allpool diagramm). Esmalt, vaata alljärgnevaid kaarte.

Ilmaliku inimese vaim

Uskmatu inimese puhul primaarne on tema egoism, tal on küüned enda poole. Ta kogeb ka rõõme. Ta võib olla mõnes asjas isegi ustav. Kuid leiab rohkesti lihalikke tegusid, mis domineerivad tema vaimu üle, nii et vaimul ei ole kohta. Tema vaim ei juhi inimest, vaid pigem tema lihalik mõtteviis. Hingelistele ja lihalikele tegudele on antud palju voli ja ruumi.

Esoteeriku või maagi vaim

Isegi iga nõia iseloomus võib leida lahkust ja enesevalitsust, sest kuidas muidu ta leiab endale kliente? Ta peab neid keelitama, lahkus ära kasutama, mis on silmakirjalik ja pettuse vili. Tema vaimu on hõivanud deemonid, kust leiab kõiksugust valet ja pimeduse tegusid inimeste vastu ja muidugi ei jää seal kohta Jumala vaimu viljadele.

Noore uskliku vaim

Noore uskliku vaimus rohkesti rõõmu, sest ta on leidnud Jumala, kes teda armastab. Ta ei ole veel oma vaimu arendanud, siis leidub seal ka lihalikke tegusid. Kui ta usule tuli läbi raskuste, siis võib kaasas olla riidu, lahkmeelt, mistõttu vahel näete usklike inimesi, kes on oma vana loomusega pahuksis, kuna nad on selliselt kogu aeg käitunud ja ei ole veel kurja juurt välja kitkunud. See on loomulik usu areng, mis võtab veidi aega.

Uskliku vaim, kes elab patus

Võite kohata staažikaid usklike, kes on mitmeid vaimuvilju eneses arendanud, kasvatanud, ometi võivad ka nemad usust ära langeda või teha liha tegusid, et sealt mõne oma himu tõttu koguni pattu teha. Siiski nende vaimus on väga palju ruumi tehtud vaimu viljadele, mida Jumal nende sees aastatega kasvatas ja arendas. Nende vaimul ei ole kitsas. Pigem nähakse nendes palju head vilja.

Selleks, et teha oma vaimu analüüs, ava piibel, Galaatlastele 5 ptk ja kirjuta sedelitele need vilja tunnused ja koosta enda vaimukaart.  

Pane tähele! 


Vaimukaart muutub ajas. Seetõttu on hea seda mõne aja pärast korrata (uuesti koostada) ja siis võrdle seda eelnenud kaardiga. 


  • Millised muutused on vaimses alas sinu vaimus toimunud? 
  • Millises vaimu viljas sa oled edenenud? 
  • Võimalik, et oled hoopis maad andnud lihalikele tegudele? Seda kõike saad sa ise läbi analüüsida. 


Tähtis on see, et sa oled enese vastu aus ja teed seda tõsimeeli. Kui sa mõne vaimu vilja osas ei oska sisukohta võtta, siis palu seda teistelt, mida nad arvavad, kas sinus on see vili avaldunud või mitte? Ole siiski arvamuse hinnanguga ettevaatlik, sest kui inimene ei tunne sind piisavalt lähedalt, siis ta ei pruugi olla objektiivne. 


Samuti võite mõne oma usaldusväärse isikuga koostada vaheldumisi teineteise jaoks vaimukaarti. Kuid alati jääge selle juurde, kuidas te ise oma vaimus seda tajute, millised viljad avalduvad ja mis mitte. Uskuge, see on väga tervendav usukogemus! Eriti perekonnas.

HINDA ENDAS IGA VAIMU VILJA ARENGUT NULLIST SAJANI 

Oleme koostanud diagrammi. Millel te näete ringi ja selle keskel null punkti. Kui sellest punktist hakata liikuma ringjoone suunas, siis see kiir väljendab vaimu kasvamist. Kui ringi keskel on mõõt 0, siis ringi joonel on 100%. Vaimu viljad on kujutatud kiired. Iga joone peale tuleb märkida punkt, kui kaugel te enese arvates keskpunktist olete jõudnud? Kas see on 10% või enam, juba 50% või koguni 100%?! Sel moel te saate hinnata, kuidas teie vaimul hetkel läheb. Iga vilja joonele märkige ära kaugus null punktist. Nagu ka eelneva e vaimukaardi puhul, püüdke olla enese vastu aus, mitte liiga karm, aga ka mitte kergemeelne. Ainult objektiivselt hinnates saate te välja arvutada oma vaimu "maaala" (pindala), milline see on. Vaim on konstantne. See tähendab, et see ei saa olla suurem kui 100% ehk kujutatud ringi maaala e pindala. Seega ringjoone sees te näete VAIMU mõõte. Kuid teie vaimu kuju v pindala tekib üksnes siis, kui te ühendate kiirtel märgitud punktid kõrval oleva kiirega. Siis te näete, milline teie vaim pindala poolest on ja kui palju teil on ruumi kasvamiseks!

elu Vaimus

Iga vilja avalduse eneses saab paigutada skaalale väärtuses 0 - 100, et hinnata vaimu mõjujõudu eneses, ehk kvaliteeti v vaimus kasvamist.


Laiendades oma vaimu maaala!

Lihalik loomus on veel suuresti alles. Vaim kontrollib üsna väikest osa inimesest.

Algaja

Kui keegi tuleb usule, siis ta kogeb rahu, rõõmu, armastust. Kuid see ei tähenda, et temas on pikk meel, enesevalitsus või tasaduse vili. Ustavus ei ole veel avalduda jõudnudki! Selle inimese vaimul ei ole väga suur pindala, mille suhtes tuleb alles tööd alustada, et vaimus kasvada.
Hingeline ja lihalik loomus on loovutanud suure osa vaimule.

Edasijõudnud

Kui keegi on mõnda aega usus käinud, siis ta on kogenud mitmeid vilju, muuhulgas ka ustavust. Samas võib mõni vili kahaneda. Halb on lugu siis, kui rõõm ära kaob. Kasvab enesevalitsus, pikk meel ja mitmed teised viljad. Toimunud on nähtav areng. Saavutanud on pool oma vaimu võimest.
Lihalikule loomusele ei anta enam kohta ja vaim on saanud inimeses kasvada suurel määral, et lihalik loomus on nö risti löödud koos himudega.

Vaimulik

Kui keegi käib vaimus ja on oma hinge ja lihaliku loomuse üle kontrolli võtnud, siis on vaim kaugele arenenud. See ei ole veel täiuslik, aga katab ära suure osa võimalikust alast, kus vaim domineerib inimese hinge ja lihaliku loomuse üle. Selline vaimulik areng sarnaneb Jeesuse vaimule.

Kristlik Mõttevõra