Kristlik Mõttevõra

KUIDAS MEID ÜLESVÕETAKSE

16.01.23 08:26 AM By Kristlik Mõttevõra

Kuidas meid viiakse taevasse?

Suurem osa kristlastest ei ole süvenenult mõelnud ülesvõtmise peale, kuigi nad on andnud oma elu Jeesusele. Mõtlemine lõpeb seal, kus tuli läbi mõelda selle üle: mis saab neist peale surma? Kas nad pääsevad põrgust? See on usueesmärk, hingede pääste. (1Pt 1:9) Jüngrid siiski tundsid enam huvi ja Matteus kirjutab 24 ptk üsna detailselt; võime lugeda, et Jeesus peab samuti väga oluliseks seda põhjalikult lahti selgitada.

Jüngrid ei näinud oma elu jooksul ülesvõtmist, küll aga on see aeg märkamatult jõudnud lähemale lõpuaja sündmuste valguses ja meil tuleb täna küsida, kas meieni? On äärmiselt tähtis teada, mis saab siis, kui Jeesus tuleb homme järgi? Esiteks, sa ei näe surma. Oled sa üldse mõelnud selle üle? Rääkimata sellest, kas sa oled üldse valmis selleks hetkeks kui ta tuleb?

Pauluse teoloogia selgitab tessalooniklastele seda hetke kui maailmast ära kiskumist (1Ts 4:16,17), kuid ei selgita, mis usklikega reaalselt juhtuma hakkab. Jeesus on seda kirjeldanud detailsemalt. Kui Issand seda räägib, pole meil põhjust arvata, et seda ei toimu. Paulus ei saanudki Jeesuse tunnistust kuulda oma kõrvaga, sest sel ajal ta oli Saulus, kes kiusas taga kogudust ja vedas Jeesusesse uskujaid vangi. Ta tuli alles hiljem usule. Seetõttu audente ülesvõtmine on kirjeldatud Matteuse evangeeliumis ja see võib tulla paljudele kristlastele isegi üllatusena. Võimalik, et selle üle ei ole mõeldud, kuidas see sündmus nende endaga aset leiab?

On ka neid, kes kahtlevad tuleku ajakohasuses (et aeg ei ole veel õige) ja pigem usuvad, et ega see ülesvõtmine nii või teisiti meie ajal juhtuda ei saa ja seetõttu ei olegi üldse nii tähtis. Piibel aga kirjutab, et kui see juhtub, siis tabab see kõiki ootamatult. Õnneks meid ei jäetud täiesti teadmatusse. Tõsi ta on, et me ei tea päeva ja tundi, ent ajamärgid on ette antud ja üks arukas kristlane uurib täpselt välja, mis on selle kohta kirjutatud. Teeme seda üheskoos!

Piibel kirjeldab Jeesuse taevasseminekut. Paljud teavad, et Jesaja viidi taevasse elusalt, aga see toimus teisiti kui Jeesus meie ülesvõtmist kirjeldab.


Taevasseminek juhtus jüngrite silmade all, mil ta tõsteti üles ning lõpuks pilv varjas teda. Sarnaselt toimub ka "kiskumine" (kr k "harpazō"), mis ei tähenda mingit rapsimist, rebimist või äkitsi kadumist, vaid tegelikult toimub üsna rahulikus võiks öelda isegi rutiinses korras ja see tõstejõud on teie ihule füüsiliselt kogetav. Inglid võivad võtta sind kahe vahele, haarata sinust kinni või ära kanda või siis Jumal tõstab meid üles nagu Jeesust taevasseminemisel. Kui te loete Apostlite tegudes Filippuse kohta, siis seal on kirjeldatud (Ap 8:39), kuidas Püha Vaim teda haaras (kasutatud samuti sõna harpazō) ja ta leiti teisest paigast. Sellise "lendamise" tõttu inimene kukub ennast vigaseks või enamasti surnuks, aga kui Jumal seda teeb, siis ta saab kasutada elektromagneetilist jõudu, mida gravitatsioonijõud ei takista või mõnda meile tundmatud väge, millega liigutab meid edasi kuhu vaja on. See on füüsilisele ihule talutav ja võimalik mõlemal juhul.

Ülesvõtmine toimub samal "elu säilitaval" viisil nagu Jeesus võeti taevasse. Meie juurde ilmuvad inglid ja füüsiliselt viivad meid siit minema. Kuid elusalt, nagu Jeesus. See tähendab, et sa ei näe surma. Su ihu ei jää siia maha, samuti ei jää su riided siia, sind ei võeta alasti. Ent ühel päeval ja tunnil on sinu juures inglid ja ütlevad: me tulime sulle järgi, nüüd on minek! See võib olla ehmatav kogemus just nagu karjastel väljal.

Kui pere päästetakse, siis tähendab see seda, et kõik pere liikmed viiakse minema ühekorraga.


"Tema räägib sulle sõnu, mille läbi sina ja kogu su pere saate päästetud." Ap 11:14.

"Aga nemad ütlesid: "Usu Issandasse Jeesusesse, siis pääsed sina ja su pere!" Ap 16:31

Kujuta nüüd ette oma elu, kus sa oled näiteks tööl ja korraga näed sa ingleid? Kuid teised töökaaslased ei pruugi neid näha, aga nad märkavad, et sa oled kuhugi kadunud. Sind ei ole enam töökohal, aga sinu telefonile tulevad kõned. Nad ei saa sinuga isegi hüvasti jätta. Samuti sa ei saa minna oma asju võtma, sest piibel kirjeldab, kes on põllul, ärgu mingu enam koju midagi võtma. Kes on voodis, viiakse ära nii, et abikaasa ärkab hommikul üksi üles. Ei usu, et ta isegi otsima hakkab, sest arvab, et oled tööle läinud või midagi tuli ette varakult kodust lahkusite. Teile helistatakse, aga teie telefon vaid kutsub. Sel ajal te olete juba taevas ja hakkate kohtuma seal teiste usklikega, keda inglid sinna kohale toimetasid ja näete üha uusi tuttavaid, keda te kirikutest teadsite, aga nüüd on ka nemad seal! Milline rõõm! Te ei olegi üksi. Paljudel on seal kogu pere ja nad kõik on saanud kätte uued, taevased rõivad ja te taaskohtute seal ka oma esivanematega. Nendega, kes surid ammu enne teid. See on suur kohtumise rõõm. Teil ei tule meeldegi enam see, et pidite töö meilidele vastama või poes kassitoitu ostma. Teie fookus on saabujatel ja te muudkui rõkatate rõõmust! Alanud on tõeline rõõmupidu!

Kuid kogu maailmas hakkavad levima uudised äkitsi kadunud inimestest. Uudistes reporterid vaidlevad selle üle, kuhu inimesed ühtäkki küll kaduda võisid, aga muidugi süüdistatakse neid inimesi vastutustundetu käitumise tõttu, mõni kes jättis kontoris uksed lahti või lahkus omavoliliselt töölt. Mõnel töökohal lahkumine põhjustas õnnetuse teistele. Mahajääjaid täidab viha. Neid aga, kes teadsid või aimasid midagi, aga jätsid oma otsuse tegemata, tabab ühtäkki reaalsus, äratundmine, et ülesvõtmine toimuski ära, aga mitte neile, nad jäid maha. Milline ahastus! Meedia käivitab halastamatu tagakiusu kõigi kirikute suhtes, maha jäänud usklike üle, sest palju on neid, kellel süda on must või kes ei võta Jeesust Päästjaks. Käsumeelsed, kes loodavad tegudele või lihtsalt on religioossed, kuid kelle vaim on uuestisündimata. Esimesel pühapäeval on enamus kirikuid tühjad. Mõned tulevad kohale, et näha, kas tõesti toimus ülesvõtmine? Loomulikult teenistusi ei toimu, kuigi mõned usklikud ootavad, mõned tulevad usule, kellel oli andestamatus või mõni muu patt, mis sai neile saatuslikuks ja neid maha jäeti...

Jeesus rääkis tähendamisõnas (kümnest neitsist), kus ainult pooled pääsesid! Targad neitsid olid valmis, nad varustasid ennast (vaimu) õliga ja olid ootel. Kui peig tuli, viidi nad ära. Kes aga olid hoolimatud, nende ees pandi uks kinni. Ja midagi ei ole teha.

Kui inglid on sinu ees, siis ei ole põhjust hirmu tunda, vaid rõõmustada, äramineku "tund" on käes.

Kuid me ei tea päeva ja tundi, mil see juhtub. Siiski võime selle alguse märgiks kuulda trompetiheli ja/või müristamist, millele viitab Jeesus. See on vajalik märk, mis seab meie tähelepanu tõotatud sündmusele. Raske öelda, kas uskmatud kuulevad seda heli või mitte? See võib olla nagu avatud taeva nägemus, kus Stefanos nägi nägemust, aga kellel kivid olid käes ja teda surnuks loopisid, ei näinud midagi. Samas trompetiheli võibolla kuulda ka kõigile inimestele, aga nad ei näe ingleid. Päästetud kuulevad seda heli kindlasti. Seejärel hakkavad üle maailma ilmuma inglid usklike juurde, kes viivad meid taevasse.

  • "Ja ta läkitab oma inglid suure pasunahäälega ja need koguvad kokku tema valitud neljast tuulest, taeva ühest äärest teise ääreni." Mt 24:31

  • "Sest nii nagu olid Noa päevad, nõnda on Inimese Poja tulemine. Sest nii nagu inimesed olid noil päevil enne veeuputust - sõid ja jõid, võtsid naisi ja läksid mehele selle päevani, mil Noa läks laeva, ega taibanud midagi, enne kui tuli veeuputus ja võttis kõik nad ära -, nõnda on ka Inimese Poja tulemine. Siis on kaks põllul: üks võetakse vastu ja teine jäetakse maha; kaks naist on veskil jahvatamas: üks võetakse vastu ja teine jäetakse maha. Valvake siis, sest teie ei tea, mil päeval teie Issand tuleb!" s. 37-42

  • "Seepärast olge ka teie valmis, sest Inimese Poeg tuleb tunnil, mil te ei arvagi!" s. 44

Kristlik Mõttevõra