Kristlik Mõttevõra

KUIDAS KURAT RAKENDAB NURISEMIST TEISTE VASTU

29.02.24 04:03 PM By Kristlik Mõttevõra

" Aga Jeesus, kes sisimas teadis, et ta jüngrid selle pärast nurisevad, ütles neile: "Kas see ärritab teid?" Jh 6:61.

Saatan paneb usu proovile läbi nurina. Tavaliselt usklikud ärrituvad, kui neile ei meeldi mõni vaimulik mõte, eriti tahkem vaimulik toit kui tavaliselt. Jeesus ütles: " Vaim on see, kes elustab, lihast ei ole mingit kasu. Sõnad, mis ma teile olen rääkinud, on vaim ja elu." (63 salm) Salmis 66 juhtub aga see, et nurisejad lahkuvad(!) jüngrite osadusest. " Seepeale lahkusid paljud ta jüngritest tema juurest ega käinud enam koos temaga." Ent kutsutud usklikud jäid ja jätkasid koos Jeesuga. " Siis ütles Jeesus neile kaheteistkümnele: "Kas teiegi tahate ära minna?" Siimon Peetrus vastas talle: "Issand, kelle juurde me peaksime minema? Sinul on igavese elu sõnad." (salm 67 ja 68)

Kogudustes ja iseäranis kristlike sotsiaalmeedia lehtede fännide hulgas näete sageli neid "sõpru", kes läbi hüppavad, liituvad mõne vaimuliku mõtte tõttu, aga siis jälle lahkuvad, iseäranis siis, kui järgmine mõte neid ärritab. Väga tihti nurisetakse sõna üle. Nuriseri meelest see v teine inimene ei ole ise piisavalt vaimulik (Jeesuses nähti ka üksnes puusepa poega), aga!, nii ei mõtle Püha Vaim. " Eks tema ole see puusepp, Maarja poeg ning Jaakobuse ja Joosese ja Juuda ja Siimona vend? Ja eks tema õed ole siin meie juures?" Ja nad said pahaseks ta peale." Mk 6:3 Nad ei näinud Jeesuse isikus ja olekus sellist kuningat nagu nemad ette kujutasid. " Aga tema vaikis ega vastanud midagi. Taas küsis temalt ülempreester: "Kas sina oled Messias, Kiidetava Poeg?" Mk 14:61" " Ja Pilaatus küsis temalt: "Kas sina oled juutide kuningas?!" Jeesus aga kostis talle: "Need on sinu sõnad." MK 15:2

Vahel tekitavad üles tülid ja valesüüdistused, kui keegi kasutab nurisemist teiste usklike ründamiseks. " Kui variserid kuulsid rahvahulka omavahel nõnda tema üle sosistamas, läkitasid nemad ja ülempreestrid sulaseid teda vahistama." (Jh 7:32) Eesti tõlge kirjutab "nõnda" rääkimas, tegelikult on selles kirjas kreeka k sõna nurisedes e rahvahulka omavahel nurisedes tema üle sosistamas. Jeesus puutus tihti kokku nurinaga.

Nurisemise vaim on sage põhjus, miks kogudused omavahel läbi ei käi, sest nurisetakse jagatud sõna vastu. Sellega nurisetakse Vaimu liikumise vastu, mitte üksnes uskliku venna v õe vastu. Kui neil oleks vennaarmastust, siis nad ei nuriseks. " Vennaarmastuses olge üksteise vastu hellad, vastastikuses austuses jõudke üksteisest ette!" Rm 12:10 " Aga vennaarmastusest ei ole vaja teile kirjutada, sest Jumal on teid endid õpetanud armastama üksteist," 1Ts 4:9.

Kui aga keegi elab oma usuelu meelevallaga, ei meeldi see üldse nurisejale, sest ta peab seda ülbuseks. Tegelikult on sellist laadi väärtuhinnang kuradi rünnak, mille lõksu nuriseja püüti, sest nuriseja tahab alandada teist uskliku, kes tema meelest on liiga julge ja usus kindlameelne. See häirib aga kuradit, kes sel moel ässitab üles nurisejat teiste vastu. Nii võib üks usklik rünnata teist üha uuesti ja uuesti, et teda alandada. Selle pealtnäha "hea" motiiv võib osutuda salakavalaks plaaniks, et kõrvaldada ja kiskuda usk teise südamest, ning manipuleerida uskliku lahti ütlema talle antud uskliku meelevallast.

Nurisejad on üsna järjekindlad, aga neile tuleb meelde tuletada, et nad elavad patus! Nad peavad meelt parandama, enne kui nad hukkuvad ja lähevad kohtu alla. " Ärge ka nurisege, nagu mõned neist nurisesid ning hukkusid laastaja käe läbi." 1Kr 10:10. " Tehke kõik nurisemata ja vaidlemata," Fl 2:4.

" Ja need mehed, keda Mooses oli läkitanud maad kuulama ja kes olid tagasi tulles ässitanud terve koguduse nurisema tema vastu, levitades maa kohta laimu," 4Ms 14:36. " Sellepärast olete sina ja kogu su jõuk kogunenud Issanda vastu, sest kes on Aaron, et te nurisete tema vastu?"" 4Ms 16:11 " Te nurisesite oma telkides ja ütlesite: "Sellepärast et Issand meid vihkab, on ta meid toonud Egiptusemaalt, et anda meid emorlaste kätte hävitamiseks." 5Ms 1:27

Kristlik Mõttevõra