Kristlik Mõttevõra

KUIDAS ÄRKAMIST ÄRA TUNDA

29.08.23 12:25 PM By Kristlik Mõttevõra

Ärkamise paigas osa Jumala auhiilgusest Püha Vaimu esinduse näol

Ärkamine ei alga meie mõtetest. Me võime kõik teha õigesti, aga ikkagi ei tule ärkamist.

Oleviste ärkamine oli paikne. Ei olnud seda mujal kogudustes ega paikades. Olevistes said inimesed terveks. See oli kui templi kõige püham paik kuhu inimesed sisenedes kohtusid Jumala vaimuga väga lähedalt ja kogesid tema väge. Ent inimesed ei ole mõelnud sellele, see ärkamine oli paikne. See ei levinud sealt edasi üle kogu eestimaa, teiste koguduste kirikutesse, kuigi seda võiks eeldada. Kui te sellest aru saate, alles siis mõistate, et "ärkamine" on faktiliselt Jumala Püha Vaimu kojalolek (4Ms 9:18; 2. Moosese 13:21 Ja Issand käis nende ees, päeval pilvesambas), nagu pilve seismine kõrbes ja inimesed said jõudu või nagu vihmapilv, mis kastab paiga, aga see on kohapõhine. (3Ms 26:4)

Miks algas Olevistes ärkamine? Sest kogudustel oli väga kitsas käes. Neid koondati võimude poolt ja Jumal pani sel viisil erineva õpetusega konfessioonid kööstööd tegema. Nad hakkasid Jumalat tões ja vaimus otsima. Pastorid võisid arvata, et nõukogude võim tegi seda omast peast, tegelikult on kõik juhid Jumala tööriistad nii või teisiti. Jumal andis idee, millega nõuka juhid arvasid, et saavad likvideerida kuus kogudust, sest nad ei uskunud, et pastorid suudavad koostööd teha. Oli ju teada, et nad ei saanud läbi. Kuid see oli hoopis Jumala tarkus, millega ta liitis usumehed ühte ja nad hakkasid koos Jumalat appi hüüdma.

"Sest Issanda silmad jälgivad kogu maad, et võimsasti aidata neid, kes siira südamega hoiavad tema poole." (2Aj 16:9)

See mis edasi juhtus, seda teate isegi. Kuid tund oli käes. Jumala auhiilgus täitus käärkambri ja see täitus lõpuks karkudest, keda Jumal seal samas paigas tervendas. Neid karke oli tõesti sadu.

"Kuid tuleb tund ja see ongi juba käes, et tõelised kummardajad kummardavad Isa vaimus ja tões, sest Isa otsib neid, kes teda nõnda kummardavad." (Jh 4:23) Jumal otsis ja leidis need Olevistes, kes panid maha oma religiooni ja hakkasid vaimus kummardama.

Ärkamine ei saagi olla inimestest sõltuv. Ärkamist põhjustab Püha Vaim, õigupoolest selle suurem kondenseerumine ühe paiga kohal.
Kui apostlid käisid ringi pärast Püha Vaimu langemist, siis Vaim saatis neid ka väliselt, mitte üksnes sisemiselt, südames. See on piltlikult nagu särin kõrgepinge liinide all. Väli on tajutav kõigile, mitte üksnes neile kes juhtmega ühendatud on.

Ärkamine on sarnane Vaimu välja "väljavalamine" ühe paiga kohal. See on nagu põuasel ajal kastekannust taime kastmine ja see õitseb samal ajal, kui kõrval on kõrb ja kuivab.

Ärkamise kestel on selles paigas osa Jumala auhiilgusest Püha Vaimu esinduse näol ja inimesed kes selle lähedusse satuvad, saavad terveks. Näiteks. Peetrus kõndis ja tema vari langes inimeste peale ja need said terveks. (Ap 5:15) Sest Püha Vaim oli mitte üksnes täitnud Peetrust, vaid saatis teda kõikjal ka väliselt nii nagu piibel kirjeldab "vaim tuli peale".

Ärkamiseks ei piisa meie endi ärkamisest, vaid vaja läheb veel Püha Vaimu välja valamist selle paiga juurde ning jäämist. Kõik kes siis tulevad selle juurde saavad terveks. "Apostlite 5,16; Ka Jeruusalemma ümbruse linnade rahvas tuli kokku, tuues haigeid ja rüvedatest vaimudest vaevatuid, kes kõik said terveks." Piibel kirjeldab just nii, et kõik said terveks. See oli nii tugev Jumala Vaimu väli, et selle juures inimesi toodi kohale ja nad tervenesid isegi ilma palveta. Jumala Vaimu puudutus tervendas neid.

Ärkamise tunnete ära Vaimu VÄLJA kohaloleku läbi, seni kuni seda pole, ei ole ka ärkamist. Kui aga Püha Vaim hõljub paiga kohal ja jääb peatuma, siis seni, kuni ta on paigal, seni kestab ärkamine. Kui keegi kurvastab Vaimu, siis ta võib lahkuda või kui keegi kustutab tuld.
Paiguti on ärkamisi ka täna üle maailma IGAL ajal, aga paluge, et Püha Vaim tuleks ja jääks kohale ning siis inimesed näevad tõesti ärkamist, mis on tõeline, mitte hingeline või inimlik arvamus.

Enne Oleviste ärkamist oli mõned sajandid ärkamine Lõuna-Eesti Vastseliina piiskopilinnuse kabelis. Sinna tulid samuti inimesed ja palverändurid kaugemalt kohale. See kui tuntud fakti põhjal, milleks oli risti leviteerimine kabelis. Mis eraldus seinast lahti ja püsis õhus ilma kinnitamata kabeli ruumis mitu kuud. Sellest on vähe räägitud, kuna see oli mitu sajandit varem, aga teadaolevalt teati sellest kaugemal maades. Mitte miski ei saanud väita, et see oli inimlik või hinge igatsus! See ärkamine oli Jumala Vaimu suverääne tegu ning ühes paigas. See paik jäi veel paljudeks aastateks palverändurute pühapaigaks, kuhu tulla ja kus otsida Jumala ligiolu.

Kõik ärkamised on paiksed, sest see sõltub sellest, kuhu Jumala Vaimu "pilv" või auhiilgus seisma jääb. Kus see juhtub, seal ei ole need tunnistused inimeste emotsioonidest või arvamustest et midagi toimub, vaid saavad olema tunnistused Jumala imedest, tervenemistest ja igasugustest vaimuviljadest, kuidas Püha Vaim annab.

Ärkamine võib juhtuda ka sinu kodus. Jumala ligiolu võib täituda sinu maja või toa ja siis kui see kestab, siis Jumal on valinud välja paiga, kus ta hakkab toime panema imesid ja tunnustähti. See on Jumala ligiolu paik. Jumal ei otsi ilmtingimata kirikut, vaid ta otsib neid, kes teda vaimus ja tões kummardavad. Jumala Vaim tulgu sinu peale!

Palu: kallis Püha Vaim, ma tänan et sa oled minu peal ja täidad mind, ma palun et sa tuleksid minu peale ja saadaksid mind oma võimsa kohaloluga kõikjal, nagu sa saatsid oma jüngreid. Ma lähen kõikjale sinu pilvevälja all, saada mind ja võia oma väes, nii et inimesed kogeksid ja näeksid imesid ja tunnustähti otsekui Sinu auhiilgust Moosese peal, kui nägu hiilgas ja rahvas sai aru, et Jumala kirkus on tõesti kohal. Tänu sulle, et ma juba kannan Sinu ligiolu. Las see kestab igapäev ja Sinu nimi saagu kõrgeks ja austatud kogu maailmas kuhu sa mind saadad. Issand läkita mind!

Kristlik Mõttevõra