Kristlik Mõttevõra

KUIDAS ALUSTADA MEELE MUUTUST, KUI SA EI TEA MILLEST

29.08.23 10:35 AM By Kristlik Mõttevõra

Taevasse minekul Jumal muudab esmalt sinu välimust. Ta teeb seda tee peal, enne kui sa kohtud Jeesusega, riietuvad inglid sind sobivalt ja alles siis, sa astud Issanda ette.

Kui sa ei tea millest alustada meele uuendamisega, siis alusta riietusest. Pane selga oma parimad riided ja seisa peegli ette, kuidas tunne on? Millele lähevad su mõtted? Kui mees riietub ülikonda, käitub ta hoopis teisiti, kui ta jalas on välja veninud põlvedega püksid, sokid paistavad püksi sääre alt ja särk on pleekinud ning sobimatu. Seda kõike on halb vaadata. See ei sobi kokku. See näeb välja eemale peletav. 

Kui panna selga korralikud riided, hakkab inimene käituma teisiti, sest ta hakkab mõtlema teisiti.

Naised veedavad tunde peegli ees ja kui tihti nad ütlevad: mul pole midagi selga panna! Kuid seda nad ei ütle seetõttu, et riideid ei ole, vaid nad tahavad mõelda uut moodi. Riided panevad inimese mõtlema uut viisi.

Kui te lähete kogudusse, kus pastor näeb eeskujulik välja, siis te kuulate ära, mida ta räägib. Kui ta näeb välja kulunud kui eluheidik, siis te mõtlete, mis tal viga on, miks ta ei pööra tähelepanu oma välimusele? Teie mõtteid suunab tema välimus. Riietus teeb alati seda. See suunab mõtteid.

Kogu piibel pöörab tohutult tähelepanu välimusele sh vaimulike ja ka juutide riietusele. Miks? Sest see räägib inimese olemusest ja ka sellest, kuidas inimene Jumala ette läheb. Preestritel olid omad riietumise tavad.

Joosepi kuub ei olnud üksnes kirju (1Ms 37:3, 23) ja ilus, sel oli vendade jaoks eriline tähendus, mis kujundas vendade meelt ja mõtteid.
Jeesus oli lihtsa välimusega, ent ta selgitas variseridele, et teie riietus on perfektne, aga teie sisemine meel on veel muutmata. Välisest üksi ei piisa, oli ta sõnum neile. Seetõttu ei ole vaja inimestele õpetada äärmuslikke seisukohti, justkui Jeesusele ei lähe korda teie riietus, et Jeesus soovib üksnes seda, et meie sisemine meel oleks muudetud, uuendatud, mitte väline. See on äärmuslik ja ebapiibellik.

Seetõttu on olulised meie mõtted, kui ka kõik see mis mõtteid meie riietus "välja kannab" teistele. See on isegi väga oluline peidetud sõnum. Paljud eakamad usklikud pööravad tähelepanu oma riietusele, millega nad pühapäeval kirikusse lähevad. Need on enamasti parimad mis neil on. Nad teavad, millest see postitus räägib.

Riietu end viisakalt, oled sa rikas või vaene, aga pane endale riided, mis austavad Jumala last ja jätavad sinust õige sõnumi nii teistele, aga eelkõige sulle endale. Viska minema vanad, kulunud, lühikesed, lodevad ja koledad riided ja sa saad lahti sellisest mõttest, mis sind nende riietega saadavad.

Eesti kultusfilmis on selline humoorikas stseen, milles öeldakse: inimeses peab kõik ilus olema. Siiski nii ära riietu, aga mõte on õige. Teate küll?

Aga riietumise mõte iseenesest on ju meele muutmine. See muudab esmalt kandja enda meelt ning meeleolu ja sellest sa saad alustada. Alusta reetusega! Proovi ja sa näed, see muudab mõtteid õiges suunas.

Sealt edasi sa märkad, et sa hakkad analüüsima oma mõtteid, mida sa endast mõlgutad või arvad. Nüüd aga saad tegeleda järgmiseks mõtetega, mis ei lähe enam kokku sinu uue välimusega. Ahaa?! Said asjale pihta miks? Selline uus riietus või muudatus aitab sul fookuse suunata õiges suunas. See ongi asja alguseks piisav, kus sa hakkad mõtlema, mis on sinu olemus Kristuses, kes sa oled?

Sa oled ju uus loodu, nüüd ei ela enam sina, vaid Kristus elab sinu sees, kirjeldab ap Paulus korintlastele. Sealt edasi võta ette piibel ja loe mõni mõte, mis aitab sul fookuse suunata Jumala vaimule ja ta räägib edasi, mida ta sinu sisemise hinge juures veel muuta soovitab. See saab olema mitte üks kohtumine, vaid teekond koos Jumalaga, kus ta iga päev annab sinu meele muutmiseks mõne juhise, järgi seda ja varsti sa ei näe enam midagi sellest, mis sulle enese juures varem ei meeldinud. Varsti sa ei tunne ennast enam äragi!

See saab olema väga huvitav teekond. See hakkab sulle meeldima, sest sa mõtled uusi mõtteid ja unustad peagi vana mõtteviisi ja sellega muutud sa enam ja enam uueks, mida Jumala vaim sinus teeb.

Sinus muutub kõik. Aga see meeldib sulle üha rohkem, et sa koged rõõmu ja rahu, sest ka sinu sisemine hing - uus inimene päev päevalt uueneb ja peeglist vaatab vastu kristlane, kes ei pea enam midagi häbenema. Pigem sa rõõmustad ja paned ka teised inimesed enda ümber mõtlema: ta on muutunud. Ta on tõesti muutunud. Ta räägib teisiti...

***
Sakarja 3:3,4 "Joosual olid seljas määrdunud riided ja ta seisis ingli ees. Siis ingel kostis ja ütles neile, kes seisid ta ees, nõnda: "Võtke tal määrdunud riided seljast ära!" Ja ingel ütles temale: "Vaata, ma olen su süü sinult ära võtnud ja ma riietan sind uute riietega!""
2. Korintose 3,18 "Aga meid kõiki, kes me katmata palgega vaatleme Issanda kirkust peegeldumas, muudetakse samasuguseks kujuks kirkusest kirkusesse. Seda teeb Issand, kes on Vaim."
Heebrealaste 1,12 "ja sa keerad nad kokku just nagu rõiva, nagu kuue, ja nad muudetakse. Aga sina oled ikka seesama ja sinu aastad ei lõpe."
Kolossa 3,12 "Rõivastuge siis nagu Jumala valitud pühad ja armastatud südamliku kaastundega, lahkusega, alandlikkusega, tasadusega ja pika meelega."
2. Korintose 5,17 "Niisiis, kui keegi on Kristuses, siis ta on uus loodu, vana on möödunud, vaata, uus on sündinud."
Luuka 12,37 "Õndsad on need sulased, keda isand tulles leiab valvamas. Tõesti, ma ütlen teile, ta vöötab oma riided ja paneb nad lauda istuma ning tuleb ja teenib neid."

Kristlik Mõttevõra