Kristlik Mõttevõra

KRISTUSE MEELEST

15.09.23 10:10 AM By Kristlik Mõttevõra

Sa ei tee oma meelt kuidagi paremaks, vaid võtad kasutusele Kristuse meele

Paljud ei saa üldse aru mis vahe on minu meelel ja Kristuse meelel. Piibel ütleb, et meil on Kristuse meel. (1Kr 2:16)

See ei tähenda, et me loobume oma meelest. Inimesed ju ütlevad: ma tegin seda enda meelest õigesti. Kuid see on enda meel. Rõhutame, enda meel! Ent Paulus selgitab, kes on ära tundnud Kristuse meele ja mõnes asjus sarnanevad. (Rm 8:29) Rooma 11,34 ütleb: "Sest kes on ära tundnud Issanda meele?" Kuid seda ta ütleb, et on inimesi, kes sellest veel midagi ei tea.

Kristuse meel on neil, kes ta vastu võtsid oma Issandaks. Selleks tuleb Kristus inimese sisse. Enamus inimesi ei saa üldse aru Kristuse meelest, aga neil ei ole teda. Kuid tihti ei saa aru sellest ka päästetud. See on suur probleem. See ei ole meeleparanduse küsimus. See on meele uuendamisest aru saamine. Kuidas see praktiliselt käib. Kui mul on nüüd Kristus, siis, mis ma tegema pean?

See on see olukord, kui keegi on saanud Kristuse meele, aga nad ikka teevad kõike oma parima tahte järgi. See on umbes nii, et sa tead et sul on ballikleit, aga seni kuni sa seda ei ole selga proovinud, sa tegelikult ei ole sellega end rõivastanud ja sa päris täpselt ei tea kuidas see selga istub. (Gl 3:27) Aga meil kõigil tuleb Kristusega rõivastada.

Kas nad siis ei tea, et Kristus on neil olemas või nad ei oska vahet teha. Neile pole räägitud, et kristlases ongi kaks meelt. Tema enda meel ja Kristuse meel. Varem vaid üks meel.

Mõned teavad seda, et neil on selline "lisafunktsioon", aga nad ei ole seda kasutanud ja ei tea, milleks see hea on või vajalik on ja kuidas see praktiliselt toimib. Mis moodi meeltel vahet teha ja mis moodi enda meelest valida Kristuse meel? Aga see on ju kaks vaimu. Üks on elu tema enda vaimus ja teine Kristuse vaimus.

Kristluse meel kaotab igasuguse mõtte, kui inimene saab kristlaseks, võtab vastu Kristuse, aga elab oma elu ikka nii nagu varem elas.
Selline elu on emotsionaalselt raske, lihalik elu. Üsna tavaline, suurt midagi ei muutu pärast Kristuse vastu võtmist. Selle inimese elus on vähe "kontakte" ja lähedus Jumalaga piirdub ka pigem teiste kogemuste kuulamise ning pühapäeva kristlusega. Nad käivad kirikus, aga Jumal on neile justkui kaugel ja nad ei tea kuidas Püha Vaim nende elus avaldub. Nende vaimne elu on meie isa palve lugemine. Kuid neil on juba Kristuse meel. Kuid Kristus ei ole nende seas saanud kuju. (Gl 4:19)

Sa kannad ja esindad teda igal ajal.

(Gl 3:26) Nüüd te olete kõik usu kaudu Jumala lapsed Kristuses Jeesuses, ütleb pühakiri. Aga meil on Kristuse meel. (1Kr 2:16)

Küsimus on nüüd selles, kui sa saad aru et sul on oma meel, siis, nüüd on sul lisaks veel Kristuse meel. Sul on kaks meelt. Püha Vaim näitab sulle iga päev teda ja tunnistab, õpetab, juhatab sind selles, mida Kristuse meel sinu sees mõtleb. Kristuse meelest saab elu elada ka teist moodi kui su enda meelest sa seda teed. See ei ole üldsegi topeltelu või variseri meelsus, näidata end paremana kui sa tegelikult oled. See on Püha Vaimu tunnistamine ja meele uuendamine.

Meelt saab uuendada uue meelega, kui see uus on võtta. Pühakiri ütleb, et sul on Kristuse meel ja seega sina saad oma meelt uuendada. Kuid selle mõte ei seisne selles, et sa oma meelt kuidagi paremaks teed. See oma meel on sul ikka alles, aga pane see vahel kõrvale. Kui sa paned kõrvale oma vana inimese meele, võtad vahel kasutusele Kristuse meele, kes sinus on, siis üksnes sel viisil saad sa Kristuse meele esile tuua. Sa lubad oma asju teha tema meelest nii nagu Kristus seda väljendaks või õigeks peab. Aga oma meele paned sel puhul kõrvale. Mitte ei suru alla. Lihtsalt selle asemel valid Kristuse meele ja mõtted. Seetõttu Kristus ei võta inimeselt ära meelt ja mõistust, ei pööra kedagi ära nagu vahel ekslikult väidetakse, vaid Kristus pakub välja: tee seda nii! "Ma mõtlen pigem nii." "Ma teeksin seda pigem nii." See kõik tuleb sinu seest. Ent sina otsustad, kuidas sa jätkad.

Kes on Kristuse meele ära tabanud, siis te näete tema puhul väga palju asju, mida ta teeb või ütleb pigem Kristuse meeles ja vaimus, kui enda meelest.

Mõned elavadki välja pigem Kristust. Te ei tunne seda endist inimest enam ära. Nad on enda sees pühitsenud Kristust (1Pe 3:15) ja sellega meelt uuendanud. Paulus ütles, vaata vana on möödunud, kuid see vana ei võeta ära ja Kristus ei tooda roboteid, kristlike AI kujusid, kes on kõik ühe ülbased. Ei. Ta lihtsalt tahab, et sina isiksusena jääksid alles, aga võtad ja lased Kristuse meelel endas esile tulla, eriti olukordades, kus tema meelest saab asju hoopis teisiti teha. See võib hakata sulle niivõrd meeldima, et sa teed vaid seda ja elad oma elu pigem Kristuse meeles ja vaimus.

Näiteks Peetrus kirjutab teise kirja esimeses peatükis just seda praktilisest küljest. Ta ütleb 4 salmis jj:

" Sel viisil on meile kingitud kõige kallimad ja suuremad tõotused, et te nende kaudu võiksite põgeneda kaduvusest, mis valitseb maailmas himude tõttu, ja saada jumaliku loomuse osaliseks. Just seepärast te peategi olema kõigiti valmis arendama oma usus voorust, vooruses tunnetust, tunnetuses kasinust, kasinuses kannatlikkust, kannatlikkuses vagadust, vagaduses vennalikkust, vennalikkuses armastust, sest kui teil seda kõike on, ja veel rikkalikult, siis te ei jää laisaks ega viljatuks meie Issanda Jeesuse Kristuse tundmises."

Mida ta ütleb? Kas te olete ära tundnud Kristuse? Tema meelest käivad asjad natuke teisiti, " kuid kellel seda pole, on pime ja lühinägelik." (2Pt 1:9) Kuid meie ei ütle, et teie olete pimedad. Teis on Kristus. Teis on Kristuse meel. Te saate oma meelest teha kõike oma parima äranägemise järgi, aga see ei ole veel Kristuse meelest parim. Selleks aga peate esmalt ära tundma ja aru saama, et teie sees on Kristus ja tema meel on antud teile, et te võiksite mõelda pigem nii, nagu tema mõtleb ja tema meelest asjad võiksid esile tulla.

See on pikk jutt ja teema, millest kirjutada tuleb, aga mõned teist ei teadnud varem isegi seda, et Kristus elab teie sees. Kui te ta vastu võtsite, siis ta on teis ja Püha Vaim tunnistab kõigest, õpetab, juhendab ja lohutab, julgustab ja teeb just seda, mida Kristuse meelest vaja on. Nad on ju üks, see tähendab, et ei tegutse oma pead. Nii ka iga Kristlane on nüüd üks Kristusega ja saab tegutseda Kristuse jõus, tarkuses ja meeles.

Kristlik Mõttevõra